Kolejny maluch z APSC.
http://www.optyczne.pl/5772-nowo%C5%...-Ricoh_GR.html
Kolejny maluch z APSC.
http://www.optyczne.pl/5772-nowo%C5%...-Ricoh_GR.html
kolejny, ale coś mi się widzi, że kompakty z matrycą APS-c nie budzą już emocji...
No bo pomyślmy - co musiałby ten aparat zaoferować by przebić takie Fuji X100s albo jakiegokolwiek bezlusterkowca Sony czy Samsunga?
Korzystniejszą cenę?
Ale obiektyw ma stałoogniskowy, więc mało uniwersalny.
Ja nie wiem co oni mają z tymi stałkami o ogniskowej ekw. 28 mm, w dodatku f/2,8. Sigma, Nikon, teraz Ricoh... Dlaczego właśnie taka ogniskowa? Innych już nie ma? Moim zdaniem wybrali najgorszą z możliwych.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czyli jaką? 800 zł? 1200 zł?
Niedawno widziałem na wyprzedażach ofertę na Sony NEX-C3 + 16/2,8 za aż 999 zł. Tak - obiektyw wzorem jakości nie jest, aparat też taki sobie ale broni się podobno świetnym ekranem i matrycą na poziomie obecnych OMD czy E-PL5... Pewnie podobne cenowo zestawy (korpus + naleśnik) dałoby się znaleźć w każdym innym systemie... więc czym ów Ricoh chciałby walczyć?
Zgadzam się, że 23 mm byłaby lepszą ogniskową. W tym Ricohu jest przewidziana funkcja cropu dla 35 mm(chyba z obcięciem rozdzielczości - czyli bez pompowania pikseli). To może się nieźle sprawdzić. Ricoh świata nie zawojuje ale ma swoich zagorzałych fanów - i są to na ogół ludzie, którzy potrafią ten sprzęt wykorzystać. Zauważcie, że korpus wygląda na brzydki, ale jest mały,a zarazem jest za co chwycić, w kwestii guzikologii też ma to co trzeba. X-100s ma wizjer ale jest dwa razy droższy. W porównaniu z Sigmą czy Nikonem ten maluch moim zdaniem wygląda lepiej.
Ten na prawdę wchodzi do kieszeni! WG mnie całkiem udany, swego czasu sporo zdjęć robiłem zestawem GF1+14/2.5 oraz GX1+14/2.5, tu jest większa/lepsza matryca, ale aparat wchodzi w kieszeń. X100s jest fantastyczny, ale jednak duuuużo większy i poza bojówkami z kieszeniami 'cargo' to tylko na pasku można go nosić. A taki GR wejdzie mi latem do większości spodni. Dla mnie BARDZO fajna propozycja, choć pewnie mając X100s się nie skuszę. Ale gdybym nie miał, to za pół ceny X100s... hmmm... może?
Może dlatego, że ludzie chcą szeroko, a jest to najkrótsza ogniskowa nie powodująca widocznego wyciągania obrazu w rogach, co bywa ważne przy robieniu zdjęć na imieninach. Przy tej wielkości matrycy można sobie spokojnie, bez strachu o spadek jakości, wyciąć z obrazka pole widzenia szkła 35mm i cieszyć się tym, że przy okazji można poprawić ew. błąd w kadrowaniu.
Nawet w Polsce są (nieliczne) osoby, które specjalnie nabywały poprzednią generację GR - mimo znikomej dostępności. Jest jeden człowiek, który sprzedał wszystkie szpeje(w tym Contaxy i inne analogii) i używa teraz wyłącznie ostatniego modelu z serii GR. Tak mu pasuje i tyle. To jest sprzęt dla wąskiej grupy, którym taka ascetyczna, ale zarazem rozsądna od strony użytkowej poetyka odpowiada. Widać ludzie potrzebują takich nisz - nawet w tak ogłupiałym biznesie jak rynek sprzętu foto.