Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: LR 5 beta

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: LR 5 beta

Może jakiś przykład? Jeden RAW i zadanie, którego nie da się zrobić na poziomie LR. Opuszczamy wycinanki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Spróbuj w LR potraktować pędzelkiem jakiś obiekt o nieregulanych, skomplikowanych kształtach, np. konary drzew. Namęczysz się, bawiąc się zmienianie rozmiarów pędzla i co chwilę przełączając się na gumkę. Albo spróbuj pobrać kolor skóry i zamalować nim np. czerwone przebarwienia na twarzy albo zmarszczki, z taką opcją mieszania koloru, żeby wyglądało to naturalnie. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie na to tracił czasu w LR, a można by zrobić tak, aby było to łatwe i przyjemne, tak jak jest w Photoshopie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Spróbuj w LR potraktować pędzelkiem jakiś obiekt o nieregulanych, skomplikowanych kształtach, np. konary drzew. Namęczysz się, bawiąc się zmienianie rozmiarów pędzla i co chwilę przełączając się na gumkę. Albo spróbuj pobrać kolor skóry i zamalować nim np. czerwone przebarwienia na twarzy albo zmarszczki, z taką opcją mieszania koloru, żeby wyglądało to naturalnie. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie na to tracił czasu w LR, a można by zrobić tak, aby było to łatwe i przyjemne, tak jak jest w Photoshopie.
    Pierwszy przypadek.
    Zaznaczam konar z przyzwoitą dbałością o zakres, ale bez przesady. Najpierw lecę cały zakres jedną średnią grubością z krawędzią ustawioną na lekką gradacje, a później wymazuje zbyt mocne wyjechanie poza zakres. Tam gdzie konar sąsiaduje z podobnie ciemnymi elementami robię to z dużą precyzją (przełącznik podglądu). Załóżmy, że na tym domyślnym zdjęciu muszę go lekko wyciągnąć by nie był czarną plamą względem jasnego tła. Podbijam cienie i czernie w zaznaczonym zakresie, a później to samo robię na całym zakresie obrazu, ale jedynie o połowę wartości tego co dałem w zakresie. Sprawdzam czy nie wygląda to "zbyt dziwnie" i ewentualnie koryguje wartości zakresu na drzewie, a później na całości obrazu. Dobieram do tego ekspozycje, krzywe na całość i pewnie coś jeszcze robię z kontrastem po całości. To tak bardzo ogólny opis jak problem, który postawiłeś.

Drugi przypadek.
    Nie pobieram koloru skóry. Przebarwienia zaznaczam pędzlem korekcyjnym, z przyzwoitą dbałością o zakres. Krawędzie pędzla ustawiam na lekką gradacje. Klikam kolor w zaznaczonym zakresie. Średnio 2 próby wystarczą. Czasami trzeba położyć dwie maski z różnymi natężeniami (natężenie nakładanej korekty też jest - to to samo co krycie warstwy).
    Podrzucę link z nieco szerszym opisem jedynie z racji ograniczonego czasu: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-4-odcinek-iii. Aby nie odbiegać od tematu wątku, własnie w LR 5 wprowadzono klonowanie nieregularnych kształtów.

Co do czasochłonności. W PS też trzeba się przyłożyć by retusz dobrze wyglądał.

Myślę, że warto trzymać się jednego.
    Cytat Zamieszczone przez hades;
    Dobrze jest wyposażyć warsztat, niekoniecznie w to co drogie i co jest popularne u innych, ale to co najlepiej się zna.
    Robię zdjęcia więc podstawowym narzędziem jest dla mnie LR, a ostatnio też Darktable. Zechcę robić ekstremalne, graficzne rzeczy? Dokupię PS. Już wyżej napisałem, że LR nie aspirował do bycia stołem grafika, ale cyfrową ciemnią foto. LR i PS uzupełniają się tak jak ołówek i ekierka gdy chce się narysować skomplikowaną geometrię. Do zwykłego szkicowania wystarczy ołówek.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

czy ktoś może próbował z XP ?
    wielosystemowy

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    Nie odpali.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

dzięki , czyż by pozostawała mi dalej 3 ?
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

dzięki , czyż by pozostawała mi dalej 3 ?
    Obawiam się że coraz mniej aplikacji będzie się dawało uruchomić na XP. Nie wiem czy to celowe działania żeby ludzie przeszli na nowe systemy, czy też faktycznie są jakieś istotne różnice w API.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mały przegląd tej aplikacji http://www.swiatobrazu.pl/recenzja-l...owe-29525.html

Z telefonu
    Lubię sobie popstrykać.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Tutaj http://blogs.adobe.com/lightroomjour...indows-xp.html tłumaczą dlaczego.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

dziedostwo - przepraszam "BIZNES"
    wielosystemowy