170ka ciekawa. Fajnie, że się rozwijasz i odszedłeś od swojego oknaW zdjęciach nocnych na przykład tych z Kombi pobawiłbym się jeszcze balansem bieli bo może to zdziałać cuda.
170ka ciekawa. Fajnie, że się rozwijasz i odszedłeś od swojego oknaW zdjęciach nocnych na przykład tych z Kombi pobawiłbym się jeszcze balansem bieli bo może to zdziałać cuda.
Pozwoliłem sobie tak na szybko pobawić się jednym jpgiem. Poprawiłem balans tak po mojemu aby znikły zafarby i czarny stał się bardziej czarnyTrzeba by jeszcze cos zrobić ze skóra na twarzy. Chodzi mi wyłącznie o pokazanie kierunku, a na rawie możesz w tym temacie zdziałać o wiele więcej.
ps. Jeżeli przeszkadza Ci, że poprawiłem Twoje zdjęcie to daj znać szybciorem usunę![]()
Nie jestem przekonany do tak mocnego ingerowania w balans bieli w przypadku zdjęć koncertowych gdzie wiadomo, że są różnokolorowe światła. Tak też są oświetleni muzycy i chyba trzeba się z tym pogodzić lub niewielkie korekty tylko wprowadzaćPoprawiłeś czerń koszulki, a skóra wyszła zielona... można jeszcze by i to korygować tylko czy jest sens. Moim zdaniem nie i bardziej podchodzi mi wersja "czerwona". Lekko bym zdjął nasycenie tej czerwieni ewentualnie.
Edit. Osobiście bym poszedł w tym kierunku:
To poprawka poprawkiZ oryginału pewnie bym inaczej zrobił. Cała obróbka to z automatu w PSE (aut. korekcja koloru, dopasuj kolor karnacji + suwaki barwa nasycenie)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.10.13 o 22:20
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Focic na koncertach latwo nie jest.Musisz wybrac,co chcesz focic.Czy muzyke czy muzykow.
Jesli muzykow to staraj sie oddac ich tak jak wygladaja.Jesli muzyke to pokazuj muzykow tak aby bylo slychac muzyke.Nie wazne wtedy sa kolory cery,wlosow.Tonacja,i gra kolorow dodaje tej calej reszty,ktorej nie ma w fotkach muzykow.
To taka bardzo wyrazna roznica.
Albo baw sie w "fotografika artyste" i pokazuj swoje wizjeZałącznik 101266Załącznik 101267Załącznik 101268
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie rób tego na koncertach. Świateł z filtrami kolorowymi nie ogarniesz, lepiej pokazać zastane. Pozwól Olkowi zmierzyć balans bieli i lekko skoryguj w jakiś zdecydowany kolor przy wywoływaniu.
---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
No i oczywiście podpisuje się pod tym co napisali Andtor i Mirek. Osobiście poszedłbym w stronę fotografowania muzyki. Portretowanie wykonawców po jakimś czasie się nudzi.
andtor2 - każdy robi po swojemu i nie musi się wszystkim podobać. Mnie czerwone wersje średnio się podobają ale zgadzam się, że moja jest daleka od ideału ale miała tylko pokazać kierunek.
kris12 - zazwyczaj staram się znaleźć jakiś szare pole i najechać na nie wskaźnikiem balansu bieli (w LR5 lub C1) i szukam jak najbardziej zbliżonych RGB (pojawiają się po najechaniu wskaźnikiem). Na przykład R32 G32 B32 a następnie jak jest mniej więcej tak jakbym chciał to lekko modyfikuje suwakami. Jak jest źle to szukam innego miejsca wskaźnikiemNie zawsze się da znaleźć takie miejsce. W przypadku tego konkretnego zdjęcia najechałem wskaźnikiem na rękę artysty.
Tak robię ja ale z pewnością bardziej doświadczeni Forumowiczę mogą udzielić Ci bardziej precyzyjnych porad.