Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Olympus Zuiko 28mm/2.8 + Telekonwerter Tamron - pomożecie?

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Olympus Zuiko 28mm/2.8 + Telekonwerter Tamron - pomożecie?

Witam!
    Wczoraj wybrałem się do sklepu z tanią odzieżą w celu uzupełnienia braku w szafie (po kosztach)
    Przechadzając się między półkami natknąłem się na małą reklamówkę z naklejką 5zł. Coś tknęło mnie żeby zajrzeć do środka. A później już szybko poleciałem do kasy:
    Oto co było w środku:

Obiektyw Zuiko Auto-W 28mm 1:2.8
    Telekonwerter Tamron SP F System 2x For OL BBAR MC

Obiektyw wydaje się być sprawny, przysłona działa na wszystkich stopniach pierścień ostrości też ładnie pracuje. Jest lekko zakurzony i na panelu z informacjami widać otarcie po jakimś chyba nieudolnym wkręcaniu filtra lub tulipana. Konwerter pierwszy raz trzymam w dłoniach i dlatego mam pytanie: czy te dwa bolce po bokach które odpowiadają za regulacje przysłony poruszają się np podczas poruszania nim i czy soczewka również się porusza. Wydaje mi się że nie powinno tak być ale po złączeniu go z obiektywem jakoś to wszystko razem pracuje. Chodzi mi dokładnie o te bolce widoczne po bokach:

I teraz rodzi się pytanie zasadnicze. Co z tym wszystkim zrobić? Niestety nie mam olka żeby to sprawdzić, nie wiem czy jest sens kupna redukcji za 70 zł do canona tylko do tego jedynego obiektywu. Zastanawiam się czy może by go nie sprzedać, zamienić ale tutaj znów przydałby się olek żeby nie pociść komuś bubla. Co wy byście zrobili na moim miejscu?

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Olympus Zuiko 28mm/2.8 + Telekonwerter Tamron - pomożecie?

kupił taniego Olka, np OM10 z adapterem czasów i 50 i bardzo bym się cieszył takim zestawem
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Olympus Zuiko 28mm/2.8 + Telekonwerter Tamron - pomożecie?

Myślałem o tym ale chyba nie chce kolejnej lustrzanki, wolałbym chyba jakiś niewielki dalmierz. Myślę też nad tym adapterem ale zastanawiam się jak to jest z obiektywami z innych systemów w Canonie. Może ktoś ma już doświadczenie w tej dziedzinie?