Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Plastyka swiatla.

diabolique
    Gość

Odp: Plastyka swiatla.

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    xD Ale ja przeciez rozumiem, ze zmiana oswietlenia spowodowana jest zmiana ustawien/warunkow sceny - w koncu jesli wykluczyc boska interwencje, nie ma innej mozliwosci.

Pytam o konkrety. Jak uzyskac swiatlo takie jak w 1-szej focie, a nie takie jak w tych ostatnich.
    Bez sensu, jeśli "rozumiesz, ze zmiana oswietlenia spowodowana jest zmiana ustawien/warunkow sceny" to raczej my powinniśmy zapytać ciebie jak uzyskać takie światło. Przecież to ty zrobiłeś zdjęcie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Spróbuj z błyskiem na drugą kurtynę. Wtedy łapiesz więcej zastanego światła. Pierwsze zdjęcie wygląda właśnie tak, jakby błysk był tylko wypełnieniem, a nie głównym źródłem światła. Poeksperymentuj też z wyższymi czułościami - im wyższa, tym więcej światła zastanego łapiesz, a moc błysku jest niższa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

czas ekspozycji - reguluje ilość światła zastanego które wpuszczasz
    przysłona reguluje ilość światła z lampy

Przeczytaj fotojasiu żeby znać podstawy nad czym możesz panować kiedy jak i co zyskujesz
    dowiesz sie o drugiej kurtynie o wydłużaniu czasu itp itd...

Ustaw wszystko na manual a dopiero potem jak uzyskasz powtarzalność będzie można zadawać pytania co i jak

Teraz masz losowy wynik i pytasz sie jak ponowić uzyskanie losowego wyniku

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    ... Jak uzyskac swiatlo takie jak w 1-szej focie, a nie takie jak w tych ostatnich.
    Lampa z modyfikatorem rozpraszającym (softboks, parasolka) centralnie pod dość ostrym kątem od góry. Aparat na M, 1/125s. Przysłona wedle uznania ale wygląda na jakieś 3,5.
    Energię błysku regulujesz ręcznie na lampie tak, aby mieć oczekiwaną ekspozycję.
    Pozdrawiam.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Lampa z modyfikatorem rozpraszającym (softboks, parasolka) centralnie pod dość ostrym kątem od góry. Aparat na M, 1/125s. Przysłona wedle uznania ale wygląda na jakieś 3,5.
    Energię błysku regulujesz ręcznie na lampie tak, aby mieć oczekiwaną ekspozycję.
    Pozdrawiam.
    Dobry człowieku, doradzasz "modyfikatory rozpraszające" osobie, która nawet nie wie dlaczego zdjęcie naświetliło mu się tak a nie inaczej.
    Jeśli autor wątku nie zrozumie działania światłomierza w aparacie to wszelkie modyfikatory, bajery i inne techniczne rady nadal skazują go na totolotkową metodę "chybił-trafił".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Nie zauważyłeś, że fotka 1. jest mieszanką 5. i 6.? Poczytaj o strobingu, tam zawsze piszą o mieszaniu światła zastanego z błyskowym. Na 5. dominuje błyskowe, na 6. zastane, a 1. to po prostu stan pośredni, na twarzy dominuje błyskowe, a w tle zastane. Aparat i lampa w manualu. Dobierz błysk jak na 5., a nastepnie wydłużaj czas ekspozycji aż zobaczysz tło jak na 1. Przy okazji zmniejszysz ytrochę kontrast na twarzy i uzyskasz efekt jak na 1.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Dobry człowieku, doradzasz "modyfikatory rozpraszające" osobie, która nawet nie wie dlaczego zdjęcie naświetliło mu się tak a nie inaczej.
    Jeśli autor wątku nie zrozumie działania światłomierza w aparacie to wszelkie modyfikatory, bajery i inne techniczne rady nadal skazują go na totolotkową metodę "chybił-trafił".
    ----------------
    Trafiłeś w sedno ---Dobas usiłuje nauczyć użycia oświetlenia bez opcji automatycznych, ale nie rozpoznał komu to radzi (jego rady są jak najbardziej prawidłowe)... Autor wątku powinien zrozumieć najpierw techniczne podstawy fotografii...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 12.04.13 o 10:52

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Da się i z lampą w automacie, Joe McNally jakoś daje sobie radę Tylko wtedy trzeba mieć kontrolę nad tym, co robi aparat (iso, przysłonę i czas ekspozycji trzeba dobierać świadomie) i trzeba poznać zasadę działania automatyki błysku. Podstawy to już trzeba mieć w małym palcu, a najlepiej nauczyć się ich właśnie na manualu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Da się i z lampą w automacie, Joe McNally jakoś daje sobie radę Tylko wtedy trzeba mieć kontrolę nad tym, co robi aparat (iso, przysłonę i czas ekspozycji trzeba dobierać świadomie) i trzeba poznać zasadę działania automatyki błysku. Podstawy to już trzeba mieć w małym palcu, a najlepiej nauczyć się ich właśnie na manualu.
    --------------
    Tak to sobie możemy wzajemnie doradzać ... Trzeba rozumieć podstawy fotografii --niemożliwa jest równoczesna nauka podstaw i subtelności oświetlenia... Lepiej by było rozpatrzyć ten problem doświetlania flashem w oddzielnym wątku jako porady fotograficzne...Temat jest nadzwyczaj obszerny... w końcu fotografię robi się za pomocą światła
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 12.04.13 o 11:07

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

o jezu 0.0 wiem jak dziala swiatlomierz oraz co to jes softbox. Post jokiego to niemal jedyny sensowny post w tym temacie, odpowiadajacy na pytanie ktore zadalem ( freta rowniez).