Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Przesiadka z wizjera "lustrzankowego" na elektroniczny.

Awatar Michel
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Przesiadka z wizjera "lustrzankowego" na elektroniczny.

Wyświetlacz, uchylny czy obracany, ma jedną zasadniczą wadę - jest mało lub wręcz nieprzydatny w ostrym słońcu.
    Wizjer elektroniczny, nawet bardzo dobry, oczywiście utnie światła, zaczerni cienie itd., ale jednak sporo będzie w nim widać.

Wracając do tematu. Jakiś czas temu "przesiadłem się" ze sporego wizjera Sony A900 (wcześniej używałem m.in. A700 oraz Nikona D300s) na EVF w Sony A55. Wbrew obawom, przesiadka była niemal bezbolesna (choć nie jest to jakiś genialny EVF), niedostatki jakości obrazu z nawiązką zostały zrekompensowane przez zalety (praca bez odrywania oka, również przy przeglądaniu zdjęć, dodatkowe informacje itd.). Przesiadka z niższych modeli APS-C, typu Nikon 5xxx, Canon 6xx czy Sony A5xx to już w ogóle cud, miód i malina
    Oczywiście są osoby, które nie wyobrażają sobie używania EVF, według których ograniczona rozpiętość tonalna, zbyt silny kontrast czy smużenie są wadami nie do przeskoczenia. Rozumiem to, nie neguję, rzeczywiście np. w ostrym słońcu w dobrym OVF widać więcej, niż w najlepszym nawet EVF, szczególnie jeśli chodzi o krańce zakresu tonalnego i czasem szczegóły.
    Co do ostrzenia manualnego - wg mnie najlepsza nawet matówka nie da tego, co lupa lub combo peaking+lupa. Co więcej, w dobrym EVF w wielu przypadkach da się spokojnie wyostrzyć nawet bez "wspomagaczy" (sprawdzone w Nex 6 i Lumiksie G1).

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Używam na codzień EVF w E-M5 i VF-2 z E-PL1. chętnie korzystam w z wyświetlanych na nich informacjach i nie wyobrazam sobie fotografowania bez tych wizjerów. no moze wieczorem czy w nocy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ja się przesiadłem na evf z lustrzanek pentaxa/samsunga k200 i gx 20 ten drugi miał całkiem spory wizjer. Powiem, że przejście jak dla mnie było bezbolesne. EVF w g1 i g2 jak dla mnie jest w zupełności satysfakcjonujący. A ilość wyświetlanych informacji jest nie do przecenienia. No i kontrola nad ekspozycją balansem bieli itd. No i na evf potrafię skutecznie wyostrzyć manualnie co na czystych matówkach tj bez klina czy rastra nie szło mi zupełnie.
    Sprzęt jest ale czasu niestety mało.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Nie masz innego sklepu foto w swoim mieście, skoro jest MM to raczej niemała mieścina? Wypowiedzi użytkowników to jak pytanie o kolor, czyli bardzo subiektywna sprawa. Ja mimo wszystko wolę optyczny, chociaż ideałem byłby jakiś nowoczesny z połączeniem możliwości wyświetlania na nim np histogramu live. Elektroniczny daje radę w dobrym świetle, gorzej jest w sytuacji z gorszym oświetleniem ale technologia się zmienia, jak to mówią.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Elektroniczny daje radę w dobrym świetle, gorzej jest w sytuacji z gorszym oświetleniem...
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią.
    Według mnie jest dokładnie odwrotnie - gdy robi się ciemniej w optycznym nic nie widać,
    a na elektronicznym co prawda pojawia się szum ale nie przeszkadza to w kadrowaniu.
    Ekstremalnym przykładem może być praca w zupełnych ciemnościach, gdy fotografujemy z czasami kilkusekundowymi.
    Odpowiednio skonfigurowany wizjer nawet w takich warunkach umożliwia bezproblemowe kadrowanie, a nawet manualne ostrzenie

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Nie masz innego sklepu foto w swoim mieście, skoro jest MM to raczej niemała mieścina? Wypowiedzi użytkowników to jak pytanie o kolor, czyli bardzo subiektywna sprawa. Ja mimo wszystko wolę optyczny, chociaż ideałem byłby jakiś nowoczesny z połączeniem możliwości wyświetlania na nim np histogramu live. Elektroniczny daje radę w dobrym świetle, gorzej jest w sytuacji z gorszym oświetleniem ale technologia się zmienia, jak to mówią.
    Chyba niewiele miałeś okazji do pracy na wizjerze elektronicznym w warunkach nocnych. Moje doświadczenie jest na VF-2; E-M5 i G1
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Marcinkowice/Nowy Sącz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią.
    Według mnie jest dokładnie odwrotnie - gdy robi się ciemniej w optycznym nic nie widać,
    a na elektronicznym co prawda pojawia się szum ale nie przeszkadza to w kadrowaniu.
    Ekstremalnym przykładem może być praca w zupełnych ciemnościach, gdy fotografujemy z czasami kilkusekundowymi.
    Odpowiednio skonfigurowany wizjer nawet w takich warunkach umożliwia bezproblemowe kadrowanie, a nawet manualne ostrzenie
    To ja poproszę o wskazówki do skonfigurowania wizjera w E-M5 właśnie do takich zupełnych ciemności - czy oprócz ustawienia dla EVF częstotliwości na normalną (menu J) i włączonych nocnych kadrów (menu D) coś jeszcze dodatkowo ustawiasz?

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Wizjer w OM-D akurat taki super nie jest w ciemnicy. Widać w nim trochę więcej, niż w wizjerze optycznym, ale wszystko jest wyprane z kolorów i mocno zaszumione. Oczywiście lepiej jest, jak coś widać, niż jak nie widać niczego, ale np. Fuji spisał się pod tym względem dużo lepiej. Tyle, że ten kuleje jeśli chodzi o płynność wyświetlanego obrazu. I tu jest chyba bariera, której producentom wizjerów elektronicznych na razie jeszcze nie udało się przekroczyć: nie da się po ciemku zarejestrować dobrej jakości materiału z częstotliwością, powiedzmy, 60 kl/s - matryca po prostu nie daje rady. Możemy zmniejszyć częstotliwość, pozwalając każdej klatce naświetlić się dłużej, dzięki czemu obraz będzie piękny i gładki, ale będzie skakał. Albo możemy zwiększyć częstotliwość, dzięki czemu mamy płynny obraz, którego jakość jednak pozostawia sporo do życzenia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Przed chwilą odpaliłem OM-D. Obiektyw ustawiony na 2.8. Światła tyle, że aparat zaproponował 1/40s i ISO 25600.
    Kolory oczywiście nie powalają, ale spokojnie daje się ostrzyć ręcznie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Przed chwilą odpaliłem swoje GH2. Celowo nie dla iso 100 000 ale 160, przysłona przymknięta, czasy wychodzi 1/2 sec. Wizjer działa jak należało oczekiwać, czyli nie do użytku, z uwagi na efekt strobo. Rozumiem, kolega apz powie, że nie mam doświadczenia i się nie znam.
    Jak napisałem, fajne ale jeszcze z ograniczeniami.
    Nic nie odpowiem , masz swoje doświadczenia ze znanym Ci wizjerem, inne zachowują się trochę inaczej każdy. A w ogóle to w mikro są jaśniejsze szkiełka do takich warunków. A ISO ocierające się o 1000 a nawet nieco wyższe można spokojnie zastosować na Panasonikach.
    Jeśli wizjer z GH2 jest podobny do tego z G1, to rozumiem Twój ból. Ten z G1 jest najsłabszym z moich 3 dostępnych mi wizjerów.

Na OMD i ISO 1600 ostrzyłem ręcznie na Voitgtlaenderach na Jurze w świetle ogniska. 45/1,8 otwartym w podobnych warunkach (przy ognisku) w Beskidzie Niskim. Z VF2 używam także z XZ-1 z czasami 1/2 - 1/10 sek i nie mam skrajnego dyskomfortu w takich przypadkach.

I jeszcze jedno efekt stroboskopowy każdy z nas odbiera inaczej. Jednym on bardziej przeszkadza innym mniej.

G1 sporo fotografował i pokazywał swego czasu Janeczek i był zeń zadowolony, aparatami G3 i G5 fotografuje strOOs, uzywając szkieł manualnych, także w klubach i na koncertach. Może wymiana z nimi poglądów na temat Panasonic-owych wizjerów będzie bardziej dla Ciebie owocna.