Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: [Pierwsze plotki] - Black Magic Pocket Cinema Camera

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: [Pierwsze plotki] - Black Magic Pocket Cinema Camera

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Smutne. Ostatnia rewolucja. I już nic więcej nie nastąpi, tylko coraz wolniejszy postęp
    Muszę się z tym zgodzić. Niedługo przyjdzie czas, kiedy GH9 będzie mógł po prostu w sposób ciągły zapisywać sekwencję plików RAW na kartę. Dla fotografujacych akcję to będzie świetne.
    Jeszcze pewnie poprawią nieco różnymi sztuczkami DR i tyle.
    Z drugiej strony aż się prosi aby plecki tabletu wypełnić małymi modułami foto i zrobić coś w stylu Lytro, tylko o naprawdę dużej powierzchni

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ja widzę takie cuś, to zaczynam się zastanawiać, które określenie jest lepsze: "raj gadżeciarzy" czy "piekło gadżeciarzy"...
    Ja czekam na odpowiedź Panasa, GH3rójka to jedno, ale tu jest poważny atak na kilka rzeczy jak globalna migawka, brak galaretki, przy prores brak konieczności kupowania Sandisk ExtremePro 95 (wystarczają 45tki; dzisiaj za grosze).
    Jeśli Panas nie odpowie może być ciekawie bo do zdjęć teraz tylko -M5, -PL5, -PM2. Do co wideo... imho czas na GH5. Z mar sensorem (brak aliasingu), 1080p25/60 w jeszcze lepszym kodeku z peakingiem; to wszystko za ty$iaka.
    Druga kamera - "GH na sterydach", specyfikacja typu "max opcja (i/o, codec, 4K, RAW)" za $2999-3499.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 9.04.13 o 13:15 Powód: filmik usunąłem, bo nazwa kamerek mnie zmyliła
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Muszę się z tym zgodzić. Niedługo przyjdzie czas, kiedy GH9 będzie mógł po prostu w sposób ciągły zapisywać sekwencję plików RAW na kartę.
    Ale... przecież to jest właśnie to Tylko, że 2Mpx. 4Mpx też jest do kupienia.
    Dla fotografujacych akcję to będzie świetne.
    Nie dla fotografujących. To nie będą fotografowie tylko trzymacze aparatu i selekcjonerzy. Inny zawód.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

W sumie 4K to prawie 8Mpix więc do wielu zastosowań się nada Właściwie to większość newsowych zastosowań będzie można tym zaspokoić. Tyle, że czasy migawki do fotografii niekoniecznie pokrywają się z tymi do filmów.
    Jak dla mnie to może tego nie być. Nawet 200 zdjęć do obróbki z dwutygodniowych wakacji mnie przeraża, ale co zrobić. Przecież w jpegu nie będę robił

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Nawet 200 zdjęć do obróbki z dwutygodniowych wakacji mnie przeraża, ale co zrobić. Przecież w jpegu nie będę robił
    a dlaczegoz to?
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    a dlaczegoz to?
    Bo wtedy nie potrzebny raw w kamerach. A kamery z jpg są na rynku od jakichś... 30 lat
    PS. Oczywiście 4k to 8Mpx, sorry. A tyle wystarcza w 99% przypadków, także studyjnych.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    a dlaczegoz to?
    Różne zdjęcia wymagają różnej obróbki a jakoś nie uśmiecha mi się zmiana efektów w aparacie przed prawie każdym zdjęciem. W raw wystarczy zadbać o kompozycję i ekspozycję. Obróbkę wolę zrobić sam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zaraz, czy ja dobrze widzę, że w tej kamerze bagnet jest m4/3, ale matryca dwukrotnie mniejsza?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zaraz, czy ja dobrze widzę, że w tej kamerze bagnet jest m4/3, ale matryca dwukrotnie mniejsza?
    Tak, dobrze. Dla mnie plus
    Pamiętaj, że to nagrywa w rawie (później; aktualizacja firmware) a obecnie w prores 422 już na ExtremePro 45 MB/s i kosztuje ty$iaka.

Offtop:
    Tu pokaz siły BM; porównanie droższego modelu (z większym sensorem i bagnetem EF) z ostatnim "Klik-Klakiem". Technologia matrycy, ewentualna obróbka w kamerze Pocket powinna być na tym samym poziomie.

Uwaga: jeśli na swoim ołtarzu wideoamatora masz 5D3 klikasz na własną odpowiedzialność!
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 9.04.13 o 22:49
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No właśnie, jednemu mądremu inaczej na pl.rec.foto udowadniałem, że o ile lustro optycznie jest fajniejsze od kamerki z ogniskową 2 milimetry, to już pracująca matryca w trybie filmowym to same wady u uproszczenia. Tutaj je widać konkretnie.
    Ale to już historia powoli... W każdym razie liczę, że kolejny olek (którego kupię) będzie miał dwunastobitowy system pracy filmowej z porządnym, a nie uproszczonym skalowaniem do hd. A najlepiej rawy po prostu