Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Program do edycji zdjęć

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Program do edycji zdjęć

Witam wszystkich forumowiczów!Dzisiaj chciałbym poprosić o waszą pomoc w kupnie oprogramowania mającego służyć mi do obróbki zdjęć.Kasy nie mam za wiele tak 400zł plus jakieś książki to maks. Chciałbym w końcu poznać na własnej skórze dobrodziejstwo jakim jest format Raw.Najczęściej robię portrety i krajobrazy.Lightroom 4 odpada bo pracuje na systemie windows XP. Podczas własnych poszukiwań znalazłem dwa interesujace mnie programy Lightroom 3 i Photoshop Elements 10 lub 11.Wiem ,że Lightroom najczęściej używany jest do obróbki plików właśnie typu RAW ale np. usuwanie nim niedoskonałości skóry może okazać się straszną męczarnią.PSE wydaje się być okrojoną wersją normalnego PS-a ale myślę że są w nim wszystkie przyrządy których bym potrzebował(jednak jest trochę droższy niż LR). Moje pytanie jest takie czy w PSE da się obrabiać pliki Raw? I czy mając go opłaca się kupować LR 3? A może polecicie mi jeszcze coś innego ?Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: Program do edycji zdjęć

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Dzisiaj chciałbym poprosić o waszą pomoc w kupnie oprogramowania mającego służyć mi do obróbki zdjęć.
    Napisz coś więcej.
    Dlaczego chcesz kupić? Nie masz żadnego a może dotychczasowy Ci już nie wystarcza? Jak sobie radziłeś do tej pory?
    Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Chciałbym w końcu poznać na własnej skórze dobrodziejstwo jakim jest format Raw.
    Wygląda na to, że nie masz wielkiego doświadczenia w RAW-ach więc wydawanie kasy na program, który może nie spełni Twoich oczekiwań jest nie najlepszym pomysłem.
    Zacząłbym od poznania możliwości jakie daje obróbka RAW-ów, przez użycie darmowych programów, dedykowanych dla konkretnych aparatów. Dla Olympusa jest to OlympusViewer 3.
    Do dalszej obróbki jest mnóstwo niezłych, darmowych programów. Może wystarczy nawet ten, który używasz dotychczas?
    Zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na sprzęt
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Lightrooma używam, uważam że warto go kupić. Dobrze jest obserwować stronę adobe bo często są różne akcje promocyjne, np. teraz jest 30% rabatu na Photoshopa i Premiera Elements.

Co do samego Elementsa to nie jestem do nich przekonany. Inna sprawa że jestem lewy z obróbki, ale z tego co się trochę bawiłem Photoshopem Elements to chyba wszystko można zrobić w GIMPie który jest jednak trochę tańszy.

Na początek popróbowałbym tak jak pisze helmuth pobawić się RAWami za pomocą OlympusViewera, a potem ewentualnie zdobyć gdzieś triala Lightrooma 3 i sprawdzić czy jest Ci w ogóle potrzebny, bo może soft Olympusowy w zupełności wystarczy?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Wydaje mi sie, ze za pomoca O.Viewera i darmowego GIMPA (bo platnego nie ma ) jestes w stanie ogarnac temat bardzo dobrze

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

LR3 nie polecam, bo:
    - nie jest supportowany - czyli nie obsługuje najnowszych aparatów,
    - w LR4 poprawie uległy narzędzia do robienia retuszu, które w LR3 są marne.

Sam używam LR4 i go sobie chwalę, do obróbki portretu w niewielkim zakresie nadaje się bez problemu. Poza funkcjami typowo "fotograficznymi" chwalę go jako program do archiwizacji plików.

LR3 kupiłem za 360zł w wersji "student", LR4 w cenie upgrade (też coś około 400zł).

Jeśli potrzebujesz jakieś dodatkowe funkcje typu stackowanie, HDRy, panoramy to można używać jakiegoś darmowego, dedykowanego do danej funkcji programu, których pełno w sieci - oczywiście alternatywą wszystko w jednym jest PS.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

Ale czy wydawanie kasy na taki program ma jakieś uzasadnienie? Lepsze samopoczucie, bo coś za $$$ nie może być złe?

Jeżeli nie jest się przekonanym i biegłym w formacie RAW, to nie lepiej skorzystać z jakiegoś darmowego programu, przynajmniej na początek? Na dzień dzisiejszy mogę polecić RawTherapee 4.0.10 (Windows/OS X/Linux). Lada chwila odbędzie się też zmartwychwstanie programu Lightzone (Windows/OS X/Linux)

Żeby kupić, a nie przepłacić - można spojrzeć przychylnym okiem na Corel Aftershot Pro (Windows/OS X/Linux) - koszt w promocji to jakieś 150 - 190 zł - na XP powinien raczej działać.

Poza tym, chyba każdy, nawet płatny program ma wersję demo - ja bym ściągał, testował, porównywał, itp.
    Ostatnio edytowane przez salvadhor ; 8.04.13 o 13:35

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Na ile te wszystkie programy typu RawTherapee, Photivo, LightZone, Darktable są tylko nakładkami na dcraw?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Na ile te wszystkie programy typu RawTherapee, Photivo, LightZone, Darktable są tylko nakładkami na dcraw?
    A co jest nie tak z dcraw? Nawet Lightroom wykorzystuje część tego kodu. No chyba, że Lightroom to też nakładka na dcraw

Poza tym, dcraw i samo demozaikowanie zdjęcia to dopiero początek. Wymienione programy robią o wiele więcej, niż tylko przetworzenie surówki z matrycy na formę 'widzialną' dla nas. Cała kupa filtrów graficznych, cała logika stosu graficznego, itp - to już inna bajka, zupełnie niezależna od dcraw.

Poza tym, RawTherapee i LightZone używają przerobionego dcraw, Darktable korzysta z rawspeed i libraw. Wywołaj dowolne zdjęcie za pomocą dcraw w terminalu i tę samą fotkę obrób którymkolwiek z tych programów - różnica będzie subtelna

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    A co jest nie tak z dcraw? Nawet Lightroom wykorzystuje część tego kodu. No chyba, że Lightroom to też nakładka na dcraw
    Jeśli o mnie chodzi to dcraw nie jest problemem. Moje pytanie wynikało tylko i wyłącznie z potrzeby zaspokojenia swojej ciekawości