Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Panasonic Lumix GF6

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix GF6

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Wiem , że to nie Wy. To ktoś kto ma siłe reputacji : 21 - czyli ktoś ze starej gwardii
    To też nie ja. Poza tym odbiegamy od tematu, ale swoją drogą takie zdecydowane stwierdzenia:

Jak jednak mimo wszystko wolę X-E1 zamiast tych gniotów od Panasa.
    Bez dodatkowego uzasadnienia to jednak trochę prowokują do "minusa"...
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jako dobry wujek, kiedyś w słoneczny dzień, udostępniłem komuś do pomacania jasną optykę/ Korpus to tylko 350D.
    Brak przepałów notowałem przy iso 100, 1/8000* i... f/2.8.
    Jakie zapomnij. Powiedz mi jakie światło ja musiałbym ustawić mając iso 200 i 1/4000 w tych samych warunkach.
    Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Zajrzałem sobie do Twojego foto-profilu. Biorąc pod uwagę rodzaj zdjęć, które robisz - to nie za bardzo widzę zastosowanie nawet dla przesłony 2.8. W tym kontekście 1,7 - i to w słoneczny dzień - to już dla mnie czysta abstrakcja.
    Ok, nie róbmy iso 100 i nawet 1/6000, bo tylko Iwo tego chce a poza tym to mu niepotrzebne... niech lepiej kupi 15mm f/8.
    Chciałem kupić PL 25mm 1,4, ale skoro tak, to tym bardziej nie kupię, bo po co jak w lustrach N,C,P i S są 50mm 1,4 i 85mm 1,4.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    To też nie ja.
    Bez jaj, ktoś na to zwraca uwagę? Ja dostałem za d-ch i to w hydeparku, ale to nie znaczy, że z każdym minusem muszę zakładać wątek "don't cry for me Argentina"...

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    swoją drogą takie zdecydowane stwierdzenia: Bez dodatkowego uzasadnienia to jednak trochę prowokują do "minusa"...
    A to czemu? Każdy ma swoją opinię i tyle. Mimo wszystko te minusy to dobra rzecz bo rekompensują, z dającego schodzi ciśnienie, jest spokojny, bardziej wyluzowany.

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jakie zapomnij. Powiedz mi jakie światło ja musiałbym ustawić mając iso 200 i 1/4000 w tych samych warunkach.
    100 plus 100 = 200 = 1EV czyli tyle samo co pomiędzy 1/8000 a 1/4000 - wychodzi 2EV.
    Przy twoich warunkach cytowanych powyżej zamiast f/2.8 musiałbym skręcić Tłustą eLę jeszcze o 2 działki czyli do f/5.6.

Innymi słowy: zapomnij

Ok, nie róbmy iso 100 i nawet 1/6000, bo tylko Iwo tego chce a poza tym to mu niepotrzebne... niech lepiej kupi 15mm f/8.
    Chciałem kupić PL 25mm 1,4, ale skoro tak, to tym bardziej nie kupię, bo po co jak w lustrach N,C,P i S są 50mm 1,4 i 85mm 1,4.
    Nie dramatyzuj, na forum przybywa użytkowników to i folklor bardziej różnorodny. Taka cena za wzrost popularności m43; mz mała cena.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cool Odp: Panasonic Lumix GF6

100 plus 100 = 200 = 1EV czyli tyle samo co pomiędzy 1/8000 a 1/4000 - wychodzi 2EV.
    Przy twoich warunkach cytowanych powyżej zamiast f/2.8 musiałbym skręcić Tłustą eLę jeszcze o 2 działki czyli do f/5.6.
    Innymi słowy: zapomnij
    Nie. Nie zapomnę, pamiętliwy jestem... jeszcze pamiętam moje e-3. Chcę coś w tym roku kupić w miejsce e-pl1. Może Gh3 :P
    Nie dramatyzuj, na forum przybywa użytkowników to i folklor bardziej różnorodny. Taka cena za wzrost popularności m43; mz mała cena.
    Oby tylko ta cena nie rosła dalej wprost proporcjonalnie z popularnością, bo zaraz m43 będzie droższe niż FF. Wróć. ...2x droższe niż FF.

By nie odbijać od tematu i skończyć swój powiem, że i tak wolę E-PL5 ze stabilizacją i stopką od tego "kastrata", jak to ktoś powiedział.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Jak już to niech zrobią to porządnie i niech to będzie 1/8000 (pełne 1 EV, tak?) i może sobie być wtedy ISO 160 (natywne).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Trochę dziwię się, że jako wadę wymieniają brak focus peaking.
    Jakby to jakaś standardowa funkcja była.
    Choć nie powiem, jako wspomaganie ostrzenia nie jest to głupie. Wręcz przeciwnie, jest to przydatne. Jednak nie wiem, czy uznałbym zaraz brak wyżej wymienionej za wadę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Trochę dziwię się, że jako wadę wymieniają brak focus peaking.
    Dopisywanie na siłę, w tym segmencie bez znaczenia.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Choć nie powiem, jako wspomaganie ostrzenia nie jest to głupie. Wręcz przeciwnie, jest to przydatne. Jednak nie wiem, czy uznałbym zaraz brak wyżej wymienionej za wadę.
    To jest standardowa funkcja, ma ją G6, teraz P5, tylko to nie ta półka. Równie dobrze mogą pisać, że całe mikro nie ma filmików 72 mbps lub brak mar sensora.
    Mi na GH2 nie przeszkadza , ale w nocy (12800, 1/25, T/.95), co innego za dnia, ale znowu do takich tematów jest 14-150 czy nowsze, megawygodne, obiektywy na słonce.
    cały dzień Plejstejszyn.