Świetny fotografią i wiadomościami wątek, a że tematycznie mi bliski, z ciekawością będę śledzić jego rozwój. Nie ma najmniejszego znaczenia, że wedle Autora oklepany. Tym większe wyzwanie![]()
Świetny fotografią i wiadomościami wątek, a że tematycznie mi bliski, z ciekawością będę śledzić jego rozwój. Nie ma najmniejszego znaczenia, że wedle Autora oklepany. Tym większe wyzwanie![]()
Jestem ZA.Bardzo lubie KRESY.
Cerkiew ze zjawiskiem optycznym 'Halo' w tle...
Cerkiew w Żłobku jest świątynią orientowaną, dwudzielną o konstrukcji zrębowej. Zbudowana została z funduszy państwowych przez Austriaków. Efektem tego jest mocno uproszczona, latynizująca architektura cerkwi. Prezbiterium i szersza od niego nawa wybudowane na planie prostokąta. Do prezbiterium od północy przylega zakrystia. Od zachodu mały przedsionek o konstrukcji słupowej. Nad nawą, prezbiterium i przedsionkiem dachy dwuspadowe, nad zakrystią pulpitowy. Wszystkie kryte gontem.
W świątyni nie zachowały się elementy pierwotnego wyposażenia. Dział Sztuki Cerkiewnej Muzeum Zamku w Łańcucie ma w swoich zbiorach XIX-wieczne chorągwie procesyjne, lichtarze oraz ikonę Matki Boskiej z tutejszej cerkwi.
źródło: Wikipedia
Efekt halo, jak to efekt halo, ale te ślady na pierwszym planie robią wg mnie zdjęcie.
Pozdr
Jaggger fajny temat sobie wynalazłeś z tymi świątyniami a szczególnie takimi na uboczu trochę zapomnianymi![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Neogotycka kaplica grobowa znajduje się na cmentarzu przy cerkwi św. Dymitra. Została zbudowana przez Michała i Katarzynę Woźniaków, administratorów majątku kuźmińskiego. Jest grobowcem rodzinnym Pieściorowskich, którzy w XVIII i XIX w. byli właścicielami wsi. Na zewnętrznym murze widnieje marmurowa tablica z napisem: „Grobowiec rodziny fundatora śp. Ryszarda Pieściorowskiego”.