Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: różnica pomiędzy TLL a trybem ręcznym

Awatar soboliero
    Mieszka w
    Warsaw by night good?
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

różnica pomiędzy TLL a trybem ręcznym

Witam. Może ktoś mi wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy trybem pracy lampy błyskowej TLL a trybem ręcznym. Jak to się ma w przypadku robienia zdjęć w plenerze albo pomieszczeniu.
    Do tej pory miałem Metza 44-af1, ale padła płyta główna i zastanawiam się nad kupnem nowej i mój wybór padł na tanią lampę Yongnuo Spedlite YN560II, która ma tryb pracy ręczny. Metz miał tryb TLL i nie wiem, czy jest duża różnica pomiędzy tymi dwoma trybami.
    Czy podczas normalnej pracy, czyli robieniu zdjęć trzeba coś w niej przestawiać, korzystać z jakichś tabelek, przeliczników, czy ten tryb nie przeszkadza w pracy?
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez soboliero ; 4.04.13 o 09:35

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: różnica pomiędzy TLL a trybem ręcznym

Tryb TTL stara się dobrać "optymalną" siłę błysku. Czyli jak np. zmienisz przysłonę, to błysk zostanie dostosowany, aby uzyskać właściwe naświetlenie.
    W trybie ręcznym sam musisz o to zadbać - sam sterujesz siłą błysku.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez soboliero Zobacz posta
    czy jest duża różnica pomiędzy tymi dwoma trybami.
    Trochę jak odpalanie malucha z początku produkcji, a nowego Mercedesa z salonu.

Z Manualem za każdym razem musisz wszystko korygować. Każda zmiana czegokolwiek to kolejne korekcje (czas, przysłona, ogniskowa, odległość od obiektu, kąt ustawienia lampy itd).

Z TTLem tylko korygujesz poziom dopalenia co kilka-kilkanaście zdjęć, a resztę samo liczy.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

z drugiej strony przy manualu masz powtarzalnośc i pełną kontrolę nad błyskiem a TTL to automatyka

Awatar soboliero
    Mieszka w
    Warsaw by night good?
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Z Manualem za każdym razem musisz wszystko korygować. Każda zmiana czegokolwiek to kolejne korekcje (czas, przysłona, ogniskowa, odległość od obiektu, kąt ustawienia lampy itd).
    Ale na podstawie czego się koryguje? Na podstawie doświadczenia, wyglądu zdjęcia, czy są jakieś tabele, przeliczniki, czy co tam innego. Trudno opanować taką lampę?
    Lampa z TLL Metz 44 Af-1 kosztuje ze dwa razy więcej od takiej z trybem ręcznym, ale z kolei ta druga jest mocniejsza Yongnuo Spedlite YN560II.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ale na podstawie czego się koryguje? Na podstawie doświadczenia, wyglądu zdjęcia, czy są jakieś tabele, przeliczniki, czy co tam innego. Trudno opanować taką lampę?
    Lampa z TLL Metz 44 Af-1 kosztuje ze dwa razy więcej od takiej z trybem ręcznym, ale z kolei ta druga jest mocniejsza Yongnuo Spedlite YN560II.
    Wyglądu zdjęcia.

Kwestia czy potrzebujesz mocniejszej?

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    z drugiej strony przy manualu masz powtarzalnośc i pełną kontrolę nad błyskiem a TTL to automatyka
    Tak, ale w dokładnie powtarzalnych warunkach
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

------------
    Każda lampa ma dla danego ISO i kąta świecenia podaną energię błysku jako tzw liczbę przewodnią. Po podzieleniu tej liczby przez odległość w metrach od motywu wychodzi wartość przysłony ...Takie gotowe tabelki są często na lampach wydrukowane... Należy robić próbne zdjęcia i oceniać poprawki wg wyglądu na LCD i wg histogramu . Inną metodą na manualu jest regulacja energii błysku -- też łatwo się nauczyć...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 5.04.13 o 09:20

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Facet mowi o jednym kierunku blysku lampy a ja bardzo czesto stosuje lampe z dyfuzorem pod katem okolo 45 lub wiecej stopni i tutaj
    pozostaje metoda korekcji blysku lampy na podstawie probnych zdjec w danym miejscu i tych samych warunkach oswietleniowych.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Facet mowi o jednym kierunku blysku lampy a ja bardzo czesto stosuje lampe z dyfuzorem pod katem okolo 45 lub wiecej stopni i tutaj
    pozostaje metoda korekcji blysku lampy na podstawie probnych zdjec w danym miejscu i tych samych warunkach oswietleniowych.

Pozdrawiam
    I jeszcze do tego dochodzi wyświetlacz w aparacie. W moim PENI'ie tak pięknie wyświetla (i z tego co wiem nie tylko w moim a nawet w OM-D jak pisał gdzieś Jan_S), że nijak to się ma do rzeczywistości na monitorze. Teraz wiem, że lampę muszę sobie ręcznie o jeden lub dwa stopnie w górę podkręcić w stosunku do tego co ustawia aparat i jest ok
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ