http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...741/index.html
Kategoria - produkty AV
Podkategoria - Cyfrowe aparaty fotograficzne
Model - w/g potrzeb
Tam tylko trzeba zdaje sie najpierw zarejestrować, bez problemu mozna pobrac z strony panasonica.
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...741/index.html
Kategoria - produkty AV
Podkategoria - Cyfrowe aparaty fotograficzne
Model - w/g potrzeb
Tam tylko trzeba zdaje sie najpierw zarejestrować, bez problemu mozna pobrac z strony panasonica.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.04.13 o 19:58
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Raczej średnio. Canonowe obło-bambolco-ziemniakokształtne korpusy nie prezentują się ładnie (piszę tak mimo tego że sam używam Canona - uważam, że jest paskudny)
O wiele lepiej prezentują się na półce analogi z epoki przed AF Taki OM albo AE-1, A-1: miodzio i taniej niż przechodzone 40D
Uwierz mi, że jak przychodzi do mnie klient i patrzy na gablotkę ze sprzętem to częściej zwraca uwagę najpierw na zenita11, AE-1 i jakiegoś ruskiego głuptaka niż na sprzęt droższy o dwa zera.
Ostatnio edytowane przez wulf ; 4.04.13 o 19:58
bezbagnetowiec z mianowania
Na półkę to ja polecam Konici
A szkiełka od nich świetnie pracują z MFT![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Byłem dzisiaj podotykać lustrzanki w sklepie. Jakoś nie byłem szczególnie zachwycony jeżeli chodzi o ergonomię. Z funkcjonalności mojego PENa jestem naprawdę zadowolony. Podejrzewam, że dlatego bo ze mnie amator.
Bawiłem się też Sony A65 i spodobał mi się jego EVF. Może go ktoś porównać do Olkowego VF-2?
Apz, odpowiadalem Ci na to pytanie kilka miesiecy temuhttps://forum.olympusclub.pl/threads...ht=#post891097 Nic sie od tego czasu nie zmienilo, jesli chodzi o dostep do instrukcji Lumixow.
Olkowego nie używałem, ale jeśli to pierwszy EVF wypuszczony do PENów to może mieć wolne odświeżanie. Tak było z pierwszym Lumixem G1. Zresztą była to niedawno jeszcze bolączka wielu urządzeń (nawet kamery NEX-VG10).
A65 to bardzo świeży sprzęt. Już w G2 było dobrze, w G3 jest bardzo dobrze. Może zamiast na siłę szukać lustrzanki - naprawdę te 30-40% większa matryca w APS-C nie robi cudownej różnicy - kupić coś z EVF wbudowanym co ma kształt lustrzanki? GH1, G3?
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Myślę bardziej o EVF do mojego Olka.
mając doświadczenie z aparatami min:
olympus e-3(14-54), e-p1(double kit), panasonic g2(14-45), gh2(14-140), mogę śmiało napisać, że canon 40D z tamronem 17-50 był moim najlepszym wyborem, aparat jest mega uniwersalny, użyteczne iso 1600, do tego szybki, pancerny. Fotografowałem nim głównie śluby, czasem rajdy samochodowe. Nie widziałem sensu trzymać aparatu aps-c + systemu mikro 4/3, zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie nie używać w obu zestawach lamp z funkcją FP/HSS.
f2.8 na 50mm tamrona nadaje się nawet do portretów, warunkiem jest ostra sztuka, na 40D wszystkie powinny być celne (miałem 5 szt, wiem o czym piszę), niekoniecznie wszystkie ostre..
Zastanów się, czy posiadanie lustrzanki nie jest tylko kaprysem i w czym brak lustra w e-pl3 Ciebie ogranicza. Mnie głównie ograniczał brak plastyki w portrecie i głębi ostrości na szerokich kadrach dla których kupiłem canona 5D. Do codziennych zastosowań wolę jednak GH2, którego jeszcze bardziej polubię jeśli dokupię do niego 20/1,7. Torba jest kilka razy lżejsza i mniejsza. Sugeruję rozważenie zmiany body na takie z EVF (om-d !), być może to wystarczy.
5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
www.barwyslubu.pl
Bobdylan ja to widzę, że z Ciebie to taki trochę "napaleniec-postrzeleniec". Szczerze? To szkoda wywalać kasy na coś co raczej na 90% będzie Ci się potem kurzyło na półce a Ty przez kilka dni będziesz miał efekt samozadowolenia o którym pisał trochę Maciek_WM.
Pierwsa opcja to weź Ty to 1000 PLN przeznacz sobie na jakiś fajny kilkudniowy wyjazd, weź tego swojego E-PL3+Lumix G 20/1,7, mZDZ40-150 i postrzelaj na tym wyjeździe foty bo będzie to z lepszym efektem dla Twojego samopoczucia i zdjęć.
Druga opcja weź to 1000 PLN przeznacz na dwudniowe balety i panienki.
Trzecia opcja weź to 1000 PLN przeznacz na hospicja dla dzieci.
Czwarta opcja to kup sobie lustrzankę analoga plus porządną lampę błyskową do swojego E-PL3.
Piąta opcja to jeżeli chcesz już tak koniecznie wywalić tą kasę w błoto to kup sobie tą lustrzankę cyfrową ale tak aby jakieś 100 zł zostało Ci jeszcze na używaną gablotę z szybą w którą po kilku dniach wstawisz zakupione "cacuszko"
Szósta opcja (ostateczna) to przelej mi na konto 1000 PLN a ja wtedy skorzystam z opcji 3 hihi
Przepraszam, że tak napisałem ale widzę, że masz syndrom niepohamowanych zakupów![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 5.04.13 o 01:34
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ