Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 163

Wątek: E-M5 i zamiennik BLN-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Odp: E-M5 i zamiennik BLN-1

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO Zobacz posta
    To gratuluję. Na pewno mają zadeklarowaną pojemność
    Mają ok. 1080mAh - identycznie jak oryginał Olympusa (choć pisze na nim 1220)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: E-M5 i zamiennik BLN-1

Jeśli chodzi o baterie Formax to kupiłem jedną z eltec i działa z oryginalną ładowarką. W związku z tym dokupiłem więcej a gdy przyszły pocztą okazało się że nie działają z oryginalną ladowarką. Z tego co zauważyłem to Formax który działa ma napięcie 7.4 V te nie kompatybilne mają napięcie 7.6 V.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    376
    Moja galeria
    Chwaliłem kiedyś w tym watku zamienniki BLN-1 Formaxa - i muszę niestety odszczekać. Kupiony kilka lat temu do Pentaxa K-5 działa nadal idealnie, Fuji HS-30 przez ostatnich kilka miesiecy nie uzywałem, ale w momencie gdy odkładałem do szuflady oba Formaxy do niego działały nie gorzej od oryginału Fuji, a w przypadku Formaxów BLN-1 niestety zonk - z dwóch egzemplarzy jeden po po 15 miesiącach całkowicie odmówił współpracy, drugi wykazuje znacznie zmniejszoną pojemność
    Niestety jak to u tanich, niemarkowych producentów - komponenty kupuje się tam, gdzie najtaniej i jakość wyrobu zależy od tego, jaka partia ogniw akurat się trafiła
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Chwaliłem kiedyś w tym watku zamienniki BLN-1 Formaxa - i muszę niestety odszczekać. Kupiony kilka lat temu do Pentaxa K-5 działa nadal idealnie, Fuji HS-30 przez ostatnich kilka miesiecy nie uzywałem, ale w momencie gdy odkładałem do szuflady oba Formaxy do niego działały nie gorzej od oryginału Fuji, a w przypadku Formaxów BLN-1 niestety zonk - z dwóch egzemplarzy jeden po po 15 miesiącach całkowicie odmówił współpracy, drugi wykazuje znacznie zmniejszoną pojemność
    Niestety jak to u tanich, niemarkowych producentów - komponenty kupuje się tam, gdzie najtaniej i jakość wyrobu zależy od tego, jaka partia ogniw akurat się trafiła
    Też mam takie wrażenie po doświadczeniach z Newellem. Co prawda nie padły ale od oryginału czy innych moich zamienników wyraźnie odstają.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Też mam takie wrażenie po doświadczeniach z Newellem. Co prawda nie padły ale od oryginału czy innych moich zamienników wyraźnie odstają.
    Potwierdzam. Mój Newell także odstaje. ładuje się godzinę dłużej niż BLN-1, a wystarcza na połowę tego, co oryginał.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    77
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Ja również kupiłem Formax-y 2 szt i co do pojemności to wiedziałem że jest mniejsza od oryginału, ale baterie spuchły po około pół roku (używane sporadycznie - tylko awaryjnie). Obecnie nie pasują już do gniazda aparatu.

Nie polecam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria
    Ja mam dwa Phottixy. Jeden idealny jak po roku użytkowania, drugi spuchł.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Ja testuję akumulatory e EM1 następująco - uruchamiam nagrywanie filmu FHD 25p i doje tak długo jak padną. Aparat leży na półce i ma wyłączony AF aby pomiar była za każdym razem zbliżony
    Oryginalny pozwala na 140-150 minut nagrań (jedno ma do 23 minut)
    Newell dający się ładować w olympusowej ładowarce pozwala na nagranie około 90 minut materiału.
    Zrobię jeszcze test Newella po naładowaniu z innej ładowarki.
    Co ciekawe oba akumulatory ważą tyle samo (50g)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    336
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kubekwkubek Zobacz posta
    Ja testuję akumulatory e EM1 następująco - uruchamiam nagrywanie filmu FHD 25p i doje tak długo jak padną. Aparat leży na półce i ma wyłączony AF aby pomiar była za każdym razem zbliżony
    Oryginalny pozwala na 140-150 minut nagrań (jedno ma do 23 minut)
    Newell dający się ładować w olympusowej ładowarce pozwala na nagranie około 90 minut materiału.
    Zrobię jeszcze test Newella po naładowaniu z innej ładowarki.
    Co ciekawe oba akumulatory ważą tyle samo (50g)
    A ja wybierając siena cały dzień w ciekawe miejsce na zdjęcia, z zapasową naładowaną baterią w kieszeni i rzadko, bardzo rzadko brakuje mi prądu....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar elmiro
    Mieszka w
    Sulejówek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Postanowiłem odgrzać kotleta.
    Kupiłem 3 miesiące temu zamiennik ANSMANN A-Oly BLN 1, identyczny, jak w linku poniżej no i oczywiście z tego sklepu co w linku:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/akumul...oly-bln-1.html

Mianowicie chciałbym się zapytać czy któryś z kolegów/koleżanek używa/ł konkretnie takiego samego akumulatora?.
    Kupiłem właśnie taki a nie inny zamiennik ponieważ czytałem na różnych forach bardzo pochlebne opinie na temat baterii firmy Ansmann.
    W moim przypadku niestety ten akumulator trafił się chyba?? bardzo niskiej jakości, będę prawdopodobnie go w tym sklepie próbował reklamować.
    Napiszę co z nim nie halo, więc tak, kupiłem i od razu włożyłem do E-M1, akumulator wydolił na 50 wyzwoleń migawki po czym aparat zdechł.
    Ładowanie pierwsze, ogniwo do pełna (ładowało się 4 godziny) po czym pozwolił na wykonanie 100/110 zdjęć i umarł.
    Ładowanie drugie do pełna trwało tyle samo 4 godzinki, ilość wykonanych zdjęć 100 i agonia, dobra jeszcze się nie sformatował.
    Ładowanie trzecie jw, powinien być już sformatowany prawidłowo? o czym z resztą jest napisane w opisie sklepu cyfrowe.pl, jednak po trzecim ładowaniu
    wykonałem 80 zdjęć w czym 14 fotek wykonałem z lampką z zestawu OM-D E-M1 i troszeczkę bawiłem się dotykowym ekranem, Live View nie używałem (W tym aparacie to w ogóle jeszcze nigdy).

Moje pytanie do Was, czy to normalne by tej jakości i w takiej cenie akumulator zamiennik był zdolny wydolić tylko na maksymalnie STO fotek,
    dla mnie to jest zupełna porażka, w PENTAX'ie K-3 ma zamiennik HAHNEL HL-PL90 i trzyma tyle co oryginalny, jak nie dłużej, HAHNEL do Pantax'a był nawet tańszy od tego Ansmann'a.

Jeżeli miał ktoś styczność z tym akumulatorem to prosiłbym o wypowiedzenie się, bo nie wiem czy tylko mi się trafił taki bubel czy tak po prostu działają wszystkie
    produkty najdroższej na świecie firmy produkującej zamienniki akumulatorów do aparatów cyfrowych i kamer.

Troszkę przykro jest i niesmak gdyż za te pieniążki mógłbym kupić cztery inne zamienniki podszywające się pod oryginalne BLN-1 np takie, jak w linku poniżej:

https://pl.aliexpress.com/item/Origi...f-e897d50144d2

i jestem święcie przekonany, że na tych czterech aku wykonałbym 500 zdjęć a może nawet i 800-set, skoro na oryginalnym idzie wykonać ponad 300-sta to na dobrej podróbie chyba 200 też da radę.