Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 163

Wątek: E-M5 i zamiennik BLN-1

Jd
    Gość

Odp: E-M5 i zamiennik BLN-1

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Ja się z walki już wyleczyłem... nie warto oszczędzać na akumulatorach kilku zł przy sprzęcie za kilka tys.
    Nic dodać nic ująć Jednak przyznasz , że niektórzy producenci za akcesoria żądają niewspółmiernie dużo.

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    A ja kupiłem dwa Formaxy po ok. 40zł/szt i po kilku cyklach ładowania nie zauważam różnic między nimi a oryginalnym akumulatorkiem Olympusa. Mam zreszta do Formaxów zaufanie - używam ich akumulatorka od ponad 3 lat do Pentaxa K5 oraz od ponad roku dwóch sztuk do Fuji HS-30 i wszystkie działają bardzo dobrze.
    A ja właśnie zakupiłem Formax'a i niestety oryginalna ładowarka go nie widzi
    Mam już jednego Newell'a, który się ładuje bezproblemowo z oryginalnej ładowarki jednak ma pojemność na poziomie 60-70% oryginału. Chciałem więc dokupić coś pojemniejszego i zachęcony m.in. Twoimi opiniami zakupiłem felernego Formax'a. To absolutnie nie Twoja wina czy coś, po prostu piszę to ku przestrodze, aby jeśli to możliwe żądać od sprzedawcy kontroli akumulatorków przed wysyłką.

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

W e520 miałem Hahnel`a był ok. Półtora roku temu przypadkiem dostałem Newell`a zaskoczył mnie pozytywnie trzyma długo i bezproblemowo również nie znika w nim prąd. Dlatego też zakupiłem dwa zamienniki, są słabsze ale nieznacznie. Wykonanie wizualne bardzo dobre. Dlatego uważam , że są one dobrą alternatywą.

---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------

Dwa zamienniki do EM5
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez babajaga Zobacz posta
    A ja właśnie zakupiłem Formax'a i niestety oryginalna ładowarka go nie widzi
    Mam już jednego Newell'a, który się ładuje bezproblemowo z oryginalnej ładowarki jednak ma pojemność na poziomie 60-70% oryginału. Chciałem więc dokupić coś pojemniejszego i zachęcony m.in. Twoimi opiniami zakupiłem felernego Formax'a. To absolutnie nie Twoja wina czy coś, po prostu piszę to ku przestrodze, aby jeśli to możliwe żądać od sprzedawcy kontroli akumulatorków przed wysyłką.
    Cóż... mogę jedynie napisać, że przykro mi, że Formax Cię zawiódł. Formaxów do Fuji ostatnio nie używam (bo i sam Fuji leżakuje w szafie), Pentax z Formaxem też ostatnio jest używany niewiele, natomiast EM-5 z trzema akumulatorkami (1 oryginał Olympusa i 2 Formaxy) użytkuję dość intensywnie (od maja ok. 15000 zdjęć) i Formaxy sprawdzają mi się nadal całkiem dobrze. Albo miałeś pecha i trafił Ci się felerny egzemplarz, albo ładują do tych akumulatorków podzespoły takie, jakie im się uda tanio kupić i w efekcie zdarzają się serie słabsze jakościowo.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Krótko w sprawie zamienników baterii: szkoda pieniędzy.
    Full speed ahead!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO Zobacz posta
    Brednie... moje chińczyki nadal trzymają identycznie jak dwa i pół roku temu, gdy były nowe.
    A kosztowały 1/3 kwoty oryginalnego akumulatora Olympusa - tzn. wszystkie trzy razem

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO Zobacz posta
    nie przywykłem do płacenia 200 zł za cos co jest warte 20 (czyli akumulatorki)
    Do Mojego zestawu EM-5 używam Newella (ładuje się jak oryginał w ładowarce) + Formaxa (ten ma osobna ładowarkę, ale za to z możliwością ładowania w samochodzie z 12V). W ładowarce od Formaxa oryginale baterie ładują się bez problemu. Na akumulatorek Formaxa trzeba jednak uważać, bo ma ciut większe wymiary i mam wrażenie że z gripa HLD6 trzeba by go wydłubywać śrubokrętem, ale w body wchodzi jak trzeba. Newell kosztował ok 50 zet, Formax poniżej 25. Coś za coś. Szybkie zużywanie zamienników wynika też z ich rozpoznania jako nieoryginalnego i odp. oprogramowania. Taka walka firmy z klientami

aha, do XZ-10 mam dodatkową baterię Formaxa i pracuje podobnie jak oryginał tzn KRÓTKO

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Brednie... moje chińczyki nadal trzymają identycznie jak dwa i pół roku temu, gdy były nowe.
    A kosztowały 1/3 kwoty oryginalnego akumulatora Olympusa - tzn. wszystkie trzy razem
    To gratuluję. Na pewno mają zadeklarowaną pojemność
    Full speed ahead!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Mój oryginał wysiadł po 2 latach urzytkowania, wytrzymał dokładnie tyle samo co tanie chińskie zamienniki. Za 200 zł mam 4 zamienniki co daje o wiele więcej zdjęć z jednego wypadu, tym bardziej że robię zawsze krótkie filmiki.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Pierwszy chińczyk jaki kupiłem, zaraz po ku kupnie aparatu, był do kitu - w szybkim tempie tracił pojemność i spuchł. Kolejne są w porządku nie widzę różnicy w stosunku do Olympusa, a koszt kilka razy mniejszy.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja