Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: E1 i E510

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez borowik23
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Co do duetu E1 + E510, właśnie jestem na etapie sprzedaży jednej puszki E1 i zamieniam ją na E510 więc jak będę miał to coś napiszę.

Ja do E510 przypnę na stałe ZD50, super sprawa do slubów, zdjęcia typowo reporterskie E1 + ZD 14-54 + FL 50, a "bajerki" ZD 50 +E510, małe i zgrabne.
    Nie boisz sie, ze Ci 50/2 bedzie godzinami ostrzyl??
    czesc.ch.
    ja tam słyszałem, że aż tak tragicznie nie jest ... chociaż przydałby sie ten ogranicznik zakresu ostrzenia ... każde macro bez tego ogranicznika tak ostrzy, trza sie z tym pogodzic (no moze wkońcu kieeeedys tam SWD te szkiełko podratuje)
    AF tego szkła (ZD 50/2 Macro) jest jak najbardziej ok - w typowej pracy portretowej, plenerowej czy jak to nazwać. W makro też ok chociaż tu czasem ma problemy. Najgorzej jest jak trzeba zmienić zakres - np. od kilku cm do blisko nieskończoności - wówczas może zwariować i nerwowo jeździć w tą i z powrotem. Na plenerze ślubnym moich znajomych spisywał się znakomicie. Swoją drogą - ciekawe czy zarzucenie programu tematycznego - np. "Portret" jest dla niego "podpowiedzią w jakim mniej więcej zakresie odległości ma szukać ostrości? Było by to logiczne i sprytne. Nie wiem czy tak jest - nie korzystam z programów tematycznych ale poeksperymentuję...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar borowik23
    Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Cytat Zamieszczone przez borowik23
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Co do duetu E1 + E510, właśnie jestem na etapie sprzedaży jednej puszki E1 i zamieniam ją na E510 więc jak będę miał to coś napiszę.

Ja do E510 przypnę na stałe ZD50, super sprawa do slubów, zdjęcia typowo reporterskie E1 + ZD 14-54 + FL 50, a "bajerki" ZD 50 +E510, małe i zgrabne.
    Nie boisz sie, ze Ci 50/2 bedzie godzinami ostrzyl??
    czesc.ch.
    ja tam słyszałem, że aż tak tragicznie nie jest ... chociaż przydałby sie ten ogranicznik zakresu ostrzenia ... każde macro bez tego ogranicznika tak ostrzy, trza sie z tym pogodzic (no moze wkońcu kieeeedys tam SWD te szkiełko podratuje)
    AF tego szkła (ZD 50/2 Macro) jest jak najbardziej ok - w typowej pracy portretowej, plenerowej czy jak to nazwać. W makro też ok chociaż tu czasem ma problemy. Najgorzej jest jak trzeba zmienić zakres - np. od kilku cm do blisko nieskończoności - wówczas może zwariować i nerwowo jeździć w tą i z powrotem. Na plenerze ślubnym moich znajomych spisywał się znakomicie. Swoją drogą - ciekawe czy zarzucenie programu tematycznego - np. "Portret" jest dla niego "podpowiedzią w jakim mniej więcej zakresie odległości ma szukać ostrości? Było by to logiczne i sprytne. Nie wiem czy tak jest - nie korzystam z programów tematycznych ale poeksperymentuję...
    no mi własnie chodzi o te przebieganie od kilku cm do nieskończoności ... w sytuacji gdy AF sie pogubi, to sie stanie nieuchronnie, a wtedy z tego co przynajmniej słyszałem, kilka sekund na przebiegnięcie skali schodzi ... mimo wszystko, trzeba czekać na SWD bądź wersje poprawiona ( w ten sposób, ze ogranicznik dołożą )

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Nie boje się gdzyż już tak pracuję, mam w tej chwili 2 E1. Przy pewnej rozwadze obiektyw nie przelatujecałej skali, trzeba tylko się nauczyć go używać
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Pytalem, bo nie uzywalem a dla jasnosci f2 chce go pozyskac droga zakupu.
    Czesc.Ch.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Pytalem, bo nie uzywalem a dla jasnosci f2 chce go pozyskac droga zakupu.
    Czesc.Ch.
    Warto bardzo. Jak krakowskie spotkanie wreszcie dojdzie do skutku i jak na nim będę to nie widzę przeszkód żeby klubowicze przetestowali mój egzemplarz, chętnie zresztą na tej samej zasadzie pobawiłbym się ZD 35/3.5 Macro i ZD 50-200 2.8-3.5 czy innymi szkiełkami, których nie miałem we własnym body...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jak sobie już tak mówimy szczerze o wszystkim..

Zastanawiam się coraz mocniej nad tym e1. Jestem już chyba zdecydowany na zakup. Tylko szukam.. Patrzę sobie na ich przebiegi.. Powyżej jakiej ilości już nie brać? Póki co miałem dwie propozycje - dwuletni, używany do ślubnych plenerów z 34 000 fotek na koncie, i drugi z 36 000.. To chyba wszystko za dużo..? Ja wiem, że do 150 000(?) ma działać.. Ale 36 000 klapnięć to mimo wszystko trochę już jest..

btw, nie słyszeliście gdzieś o jakimś e1? Gdzie mogę jeszcze szukać? Na allegro od jakiegoś czasu cisza jak widzę.. U nas też nie za głośno.. Gdzie szukać? Bo z for fotograficznych to ja jedynie na tutejszym bytuję..

btw2 - kiedy to krakowskie spotkanie? ; )

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Zastanawiam się coraz mocniej nad tym e1. Jestem już chyba zdecydowany na zakup. Tylko szukam.. Patrzę sobie na ich przebiegi.. Powyżej jakiej ilości już nie brać? Póki co miałem dwie propozycje - dwuletni, używany do ślubnych plenerów z 34 000 fotek na koncie, i drugi z 36 000.. To chyba wszystko za dużo..? Ja wiem, że do 150 000(?) ma działać.. Ale 36 000 klapnięć to mimo wszystko trochę już jest..
    To nie jest az tak duzo, bardziej nalezy patrzec czy sprzet zadbany. Jesli szukasz z mniejszym przebiegiem to zdarzaly sie sztuki na naszym forum z mniejszym przebiegiem, trzeba łowić okazje bo bedzie ich coraz mniej.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    To nie jest az tak duzo, bardziej nalezy patrzec czy sprzet zadbany. Jesli szukasz z mniejszym przebiegiem to zdarzaly sie sztuki na naszym forum z mniejszym przebiegiem, trzeba łowić okazje bo bedzie ich coraz mniej.
    Okazji będzie coraz więcej pewnie a w zbyt niskie przebiegi nie ma co wierzyć. Mój E-1 ostatnio przeyżył jakieś zwarcie czy coś i przebiegi zaczęły się od początku (parę osób na forum też tak miało). 3letnie E1 zazwyczaj wyglądają jak nowe jedynie na co można zwrócić uwagę to na tą gumę przy gripie (czasami ktoś nieestetycznie sam doklei).

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Moja pierwsza zagwóźdźka - będzie więcej czy mniej ofert o e1?

Druga - nie zalezy mi zeby z zewnatrz wygladał super-bombastik - zalezy mi zeby zostało mu jeszcze duzo lat zycia i zeby wszystko działało sprawnie. co zrobić? jak szukać?

Trzy - do jakiego przebiegu e1 warto kupić?

Cztery - Co jeszcze może być wyznacznikiem zużycia puszki?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moja pierwsza zagwóźdźka - będzie więcej czy mniej ofert o e1?
    Wg mnie coraz mniej bowiem cena z czasem moze osiagnac taki pułap ze ci co go posiadaja nie beda chcieli ich oddac za darmo-zostawia jako drugie body.

Druga - nie zalezy mi zeby z zewnatrz wygladał super-bombastik - zalezy mi zeby zostało mu jeszcze duzo lat zycia i zeby wszystko działało sprawnie. co zrobić? jak szukać?
    Po tym jak wyglada mozna okreslic jak ktos dbal o sprzet. Czy nie ma brudu miedzy przyciskami w zakamarkach, itp.

Trzy - do jakiego przebiegu e1 warto kupić?
    Komus padla E1 przy przebiegu 40 tyś. wiec nie ma reguły. DO 150 tyś powinna wytrzymać. Nie wiem jak serwis zareaguje jesli padnie przy przebiegu nizszym niz 150 tyś. Choc pewnie z tego co ludzie pisza o serwisie Olka nalezy przypuszczac ze wymienia gratis (ale to sa moje domysly).

Cztery - Co jeszcze może być wyznacznikiem zużycia puszki?
    Wiele rzeczy, np. wstrząsy. Generalnie dokladnei ogladajac body i obiektywy jesli zobaczysz ze sa zadbane, czyste mozesz przypuszczac ze wlasciciel dbał o swoj sprzet.
    ...był Olek jest A6000