Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: E1 i E510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    kązdy ma kłopoty z żoną. Jak ich nie ma tzn że żona kogoś ma...
    chomsky przynajmniej zarabia sprzętem na sprzęt...ja wywalam kaskę w "hobby"
    Z drugiej strony inni przepuszcają mamonę na wódę lub dzi..ki więc ....
    I jeszcze narzekają na słoną zupę
    Teraz wyraznie sie uspokoilem. Dawniej to kupowalem jak durny. Korpus eos5 w 1995 roku kosztowal mnie 3700 zl. Do tego lampa mocna i obietktyw jasny i jasna portretowka i ze trzy ktore mialem do wczesniej kupionego eos 600 i e-fm. Do tego troche manuali ze czterech roznych systemow + szkla + lepszy maly kompakt. A innego badziewia cale wory.
    Kobieta mysli ze powinien starczyc jeden aparat i szklo.
    Wczesniej Praktici roznej masci Kijewy i Zenity, zamiast nowej lodowki, czy pralki. Wypomni mi to na lozu smierci co do jednego filtra, ladowarki, kabelka i statywu.
    Mialem i mam jeszcze zainteresowania audiofilskie. Oraz inne.
    Co zrobic taki jest mezczyzna, ciekawy swiata.

Nie pali mi sie, bo mam zawsze prawie dostep do paratow cyfrowych Nikona i Canona, nie bog wie co ale starcza. E1 jest dla mnie lepszy niz jakis 350D, D70 a nawet D80 ( ale tu bym powalczyl w myslach co wybrac).
    Mam juz odlozone na E510 ( nie takie latwe, przy trojce duzych dzieci i starym samochodzie). Jednakm jeszcze szukam troszke wsparcia moralnego.
    Jest to trudna decyzja bo konkurencja podala smaczne kaski. Nie za bardzo wierze by to sie przelozylo na jakosc zrzucanych z matrycy fotek, ale ... kuszą.
    Poogladalem sobie co nieco i fotki na papierze wykonane aparatami konkurecji w zaden sposob nie sa lepsze od tych z dziadka, a moze i gorsze.
    Na bajery nie patrze bo mi starsza jedna kl/sek i jeden pewny punkt AF, oraz dobra ergonomia reszty. Tak naprawde wazne sa parametry matrycy i algorytmy nimi rzadzace, dobre oprogramowanie, kalibrowalny monitor i dobra wspolpraca z laboludkami.
    Czesc.CH.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    a może poprosimy Olympusa, żeby w ramach przyjaźni Firma - Forumowicze w puszki po E1 poprzekładali nam środek od E 510 ?

narzykład za dodatkową symboliczną złotówkę

zaś środek od E1 włożyli byśmy w puszkę po E 510 i opchnęli na Allegro.

Myślicie, że ktoś z Forum z dobrymi układami w Olympusie był by to w stanie załatwić ?

pzdr
    dbs

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dobas--> ;d

Chomsky--> Jeśli kupisz 510 - co będzie częściej na szyi? On czy dziadek?

Dziadek jest fajny.. tylko boję się go w słabym świetle..

gdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdyby gdyby..ble.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Mi E-510 podczas krotkiego macania w sklepie zupelnie nie podpasowal. Maly (mniejszy od E-330), ma mniejszy grip od E-330, wydal mi sie jakis zabawkowy. Prawde mowiac, to nie chcialbym go miec, pomimo stabilizacji. Jakos mnie zniechecil. Niby pierwsze wrazenie, ale to zawsze wazne.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Eh, gdybacze. Niech ktoś w końcu kupi ten aparat (E-510) i opowie jak sprawdza się w codziennym użytkowaniu.

Dylemat między E1 a E510 - lepsza, szczelna obudowa vs. plastik (ale i tak lepszy niż w E500), lepsza rozpiętość tonalna vs. mniejsze szumy kosztem rozpiętości. No, jeszcze wizjer.
    Zyski ? No przestańcie, ile lat dzieli te dwie konstrukcje pod względem elektroniki.

Mi najbardziej żal, że E510 ma braki jeśli chodzi o szczelność i wizjer.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    otóż to szczelność i wizjer.

Natomiast ja myślę sobie tak:

Niegdyś gdzy jeszcze robiliśmy na analogach. Puszka, jej wiek, nie bardzo miał znaczenie
    liczyła się optyka i materiał światłoczuły. Puszka to zawsze była puszka, która tylko mierzy światło i otwiera igawkę na jakiś czas. Nawet w zenita można było włożyć VELVIĘ zapiąć jakiegoś ZEISSA albo SUPER TAKUMARA i mieć doskonałe wyniki.

Ludzie którym zależało na jakości wkładali w body nie przeterminowane ORWO CHROMy
    a VELVIĘ, PROVIĘ GXy VSy itp itd...

Cyfra na stałe jest związane z materiałem swiatłoczułym więc kupując puszkę kupuje się ją "razem z filmem" różnica w jakości pod względem wielkości matrycy i szumów przeważa na korzyść 510. można kadrować, można robić na większych czułościach mając mniejsze szumy, można robić większe powiększenia, upłynęło spoooooooooooro wody i producenci cyfrówek czegoś nauczyli się o tym jak to robić żeby było dobre i działało.

I wybór E1 czy E 510 to wybór na zasadzie czy lepiej być zdrowym i biednym czy chorym i bogatym.

Wiadomo, lepiej być i zdrowym i bogatym. Ale ani E 1 ani E 510 (z punktu widzenia wymagającego od ergonomii i wytrzymałości użytkownika ) nie daje takiej opcji.
    Albo mamy dobry obraz w kiepskiej puszce albo kiepski obraz (w porównaniu do 510, z punktu widzenia szumów i wielkości matrycy) w rewelacyjnej puszce.

Ot i tyle.. myslę że należy zadać sobie pytanie i każdy powinien odpowiedzieć na nie sobie sa. na czym mu zależy. czy chce robić gigantyczne odbitki i używać czułości 400 lub 800 czy robi mniejsze odbitki i nie wychodzi poza 100 - 200

Eh, gdybacze. Niech ktoś w końcu kupi ten aparat (E-510) i opowie jak sprawdza się w codziennym użytkowaniu.
    ja czekam na puszkę, która już ponoć do mnie leci więc mogę się podzielić wrażeniami jeśli uda mi się ją dostać przed weekendem to po weekendzie napiszę parę słów.

Aczkolwiek sądzę że nic odkrywczego nie bedzie.

Sądzę, ze wniosek będzie jeden.

SUPER MA BEBECHY ten E510, szkoda że nie jest w takiej puszce jak E1

pozdrawiam

dobas

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak czytam o E-1 i jego wadach (mała rozdzielczość matrycy + szumy) to zastanawia mnie, dlaczego Olympus nie zdecydował się na przeszczep nowszej matrycy (np. z E-330) do body E-1. Przecież to byłaby rewelacja... Z tego co się orientuję, to E-1 jest na tyle "ponadczasową" konstrukcją, że i teraz - 4 lata po premierze - sprzedawałby się świetnie.

A co do przeszczepów, to coś podobnego zrobił niedawno Nikon z D40x, więc nie jest chyba zbytni problem.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Mi E-510 podczas krotkiego macania w sklepie zupelnie nie podpasowal. Maly (mniejszy od E-330), ma mniejszy grip od E-330, wydal mi sie jakis zabawkowy. Prawde mowiac, to nie chcialbym go miec, pomimo stabilizacji. Jakos mnie zniechecil. Niby pierwsze wrazenie, ale to zawsze wazne.
    Mam bardzo podobne odczucia tyle, że macałem go trochę dłużej. Po prostu nie leży mi w łapie, za mały grip, w przeciwieństwie do E-500 która jest dla mnie ideałem. Żałuję, że nie mogłem go sprawdzić z 14-54, bo ten obiektyw zmienia każdego chłopca w mężczyznę a każde plastikowe body w kawałek niezłego sprzętu. Fajna puszka, ale nie podjarała mnie tak, jak na to liczyłem. Przyzwyczaiłem się do 500-tki, naprawdę fajny sprzęt i mimo oczywistych wad dziś bym się nie zamienił.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Dobas--> ;d

Chomsky--> Jeśli kupisz 510 - co będzie częściej na szyi? On czy dziadek?

Dziadek jest fajny.. tylko boję się go w słabym świetle..

gdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdybygdyby gdyby..ble.
    Jak kupie to bede mial obydwa, tak jak i dzis, bez dodatkowego sprzetu sie nie ruszam na powazniejsze focenie. Musze pozyczac body i szkla i lampe. Zawsze jest cos wolne ale chce miec drugie soje wlasne, analoga biore rzadko bo potrzeby sa na "setki fotek"- taka moda.
    E1 na plener w dzien + przyroda E510 do wnetrz, bo mniej szumi? Moze tak byc?
    Albo E1 z standardowym zoomem a E510 z dlugim zoomem, bo ma stabilizacje i lepsze wysokie iso- mozna na nim wyciagnac krotszy czas co da bezpieczenstwo, przed poruszeniem fotki. Moze tak byc?
    Tak na prawde to nie wiem . Jesli E510 daje mniejsza rozpietosc tonalna i to o 0,7 EV to przypali biala suknie jak nic- 0,7 EV to duzo. A wyprane nieba?
    te suknie to sa z tego samego materialu co znaki drogowe, swieca sie jak glupie, przy byle dopale lampa, a w sloncu!!! Wiec musze wiedziec, czy to prawda.
    E1 rejestruje dobrze pewien zakres tonalny- nie gorzej od konkurencji.

Uspokoil mnie Lech2- Leszek Tancula, do ktorego mam zaufanie i ktory wie co gada, ma duze doswiadczenie z roznymi aparatami. Zapewnia, ze E510 to duzy postep w dziedzinie rejestracji obrazu i ze to bardzo fajny sprzecik. Nie dostrzega tez niczego niepokojacego w dziedzinie rejestracji zakresu tonalnego.
    Warto poeksperymentowac.
    czesc.ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chomsky:

E-330 przetestowałem na ślubie - w ciemnicy daje radę lepiej niż Dziadek, pewniejszy AF pomaga no i histogram bez łaski. trzeba tylko bardziej uważać na światła.