Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: E1 i E510

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: E1 i E510

Aparat o wiele szybciej się starzeje, niż obiektywy.
    Na Twoim miejscu nie kupowałbym tak przestarzałego aparatu, jak E1, i raczej wybrałbym E510, który jest bez zarzutu pod względem ergonomii, a ponadto jest najnowszym osiągnięciem techniki firmy OLYMPUS.
    Za kilka lat dziadka nikt od Ciebie nie weźmie nawet za darmo, a E510 sprzedasz bez problemu.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Myślę że e1 jest ze względu na swój profi charakter połączony z bardzo niską ceną jest bardzo fajną puszką. Gdybym robił tylko krajobrazy, nie zastanawiał bym się, tylko już bym go miał. Albo gdybym był portrecistą. Ale na razie nie ukierunkowałem się - interesuje mnie wiele dziedzin fotografii. I w niektórych brak wysokiego, użytecznego ISO przeszkadza.. Również wolny AF - czasem szybkość bardzo się liczy..

Dylemat..

W którymś wątku ktoś narzekał na dynamikę kolorów w E410/510 - co dokładnie rozumieć pod 'dynamika kolorów' ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tez wahalam sie kiedys miedzy E330 a E1 :]

Zalezy, co fotografujesz, czego potrzebujesz... E510 ma IS, LV i dobre ISO - jezeli tego potrzebujesz, bierz E510. Jezeli cenisz jakosc wykonania - E1.

Ale wybor nalezy do Ciebie, bo E510 za ~2-3k lub E1 za 1k tak samo sie "oplacaja" - tylko zlezy, kto czego potrzebuje
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zanim się jednak zdecydujesz na zakup, poczytaj wyniki badań aparatów.
    Na stronie www.optyczne.pl z dosyć mieszanymi uczuciami przeczytałem wyniki badań aparatu E 510.
    Warto przeczytać przed zakupem, co radzę Ci z pełnym przekonaniem.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Zanim się jednak zdecydujesz na zakup, poczytaj wyniki badań aparatów.
    Na stronie www.optyczne.pl z dosyć mieszanymi uczuciami przeczytałem wyniki badań aparatu E 510.
    Warto przeczytać przed zakupem, co radzę Ci z pełnym przekonaniem.
    Pozdrówka
    Brrrrr... jak ja nie znosze takich "badań", testów. Wszystkie sa tendencyjne. Wystarczy porownac kilka róznych testów zupelnie rozbieznych i komu wierzyć ?
    Prawda jest taka ze fotografia, jak muzyka, jak smak, jak gust nijak nie mozna mierzyc syntetycznie, matematycznie ani fizycznie. Owszem sa to dziedziny ktore opisuja i staraja sie w jakis sposob opisac dana dziedzinę, ale kierujmy sie sobą, swoim smakiem, swoim wyczuciem. Dlatego sami macajmy to co chcemy kupic. Jesli trzeba fotki testowe pomagają w tym ale nalezy wybierac te fotki ktore byly robione przez zjadaczy chleba a nie przez dzał promocji i reklamy firmy XXX.

Jak mozna komus zachwalac albo obrzydzac cos czego sam zainteresowany nei widzial na oczy i nie potrafi sie do tego odnieść. Sprobujcie sprzedac komus cos wartego 3 tyś w trakcie rozmowy telefonicznej!

Jesli zatem komus sie podobaja fotki a ja widze ze sa kiepskie to czy mam prawo udowadniac mu i pokazywac ze sa kiepskie ?

Ciekawe bo w analogach tak nie było. Liczył sie producent filmu oraz jego wywołanie.
    A teraz probuje sie pokazywac, interpolowac, podbijac ISO zeby cos udowodnic, pokazywac szumy kryjące sie w cieniu drzewa. Po co taka otoczka, nagonka ? W efekcie takich działań ludzie kupuja sprzet ktorego w życiu nie potrafia okiełznać a efekty ich pracy przyprawiaja o smiech (wystarczy poczytac fora). Nikt nie wspomina o wiedzy o fotografii, umiejetnosciach operatora aparatu (bo w zaden sposob nie mozna go nazwac fotografem).
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky

No jasne wyslij mi, tylko nie wiem czy moj Oly Studio 1,5 to strawi?? Ale moze cos pokombinuje u kumpli na ich programach do konwersji RAW.
    Moj meil- (m.chomsky@wp.pl).
    Czy fotki sa ostrzejsze( rozdzielczosc) dzieki upakowanej matrycy?
    czesc.Ch.
    przez mail nie przejdzie bo za duże ale wrzucę na stronę i podam link. Jesli można to walnę ten link w tym temacie inni skorzystają.
    Co do szczegółów to uważam że E-510 oddaje ich więcej, a na wyższym ISO to widać nawet na LCD

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie

No jasne wyslij mi, tylko nie wiem czy moj Oly Studio 1,5 to strawi?? Ale moze cos pokombinuje u kumpli na ich programach do konwersji RAW.
    czesc.Ch.
    przez mail nie przejdzie bo za duże ale wrzucę na stronę i podam link. Jesli można to walnę ten link w tym temacie inni skorzystają.
    Co do szczegółów to uważam że E-510 oddaje ich więcej, a na wyższym ISO to widać nawet na LCD
    Fajnie - też luknę. Lessie - dzięki za ofertę zasugerowania kilku informacji przy wyjeździe do Egiptu (w innym wątku). Jak taki wyjazd będzie się u mnie materializował oczywiście skorzystam z Twojego doświadczenia (odezwę się).
    Sorki za ot...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Link można. Wrzycaj na raw.fotosite.pl
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ktotek, nie ma sprawy

tutaj macie Rawy z E-510, wszystko ISO 800-1600, reszta danych w exifach. Jeszcze raz uprzedzam, są krzywe, robione na szybko i dość przypadkowo ale chodziło mi tylko o przekonanie się do nowej matrycy Olka. Jak dla mnie jest bardzo dobrze.
    http://hefajstos.galena.pl/~sebastianl/E510/

Da się odczytać w PS CS3, którego ciągle w wersji 30dniowego triala można ściągnąć ze strony Adobe

grizz - wrzucę na fotosite jeśli jest taka potrzeba...zajrzyj do podanej ścieżki czy to się nada

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

czesc.Ch.
    Dzieki za link! O tak licze na wiekszy lcd ( slepota)! Troche mnie konkurencja rozpuscila wiekszymi lcd.
    Martwi mnie ta "oslawiona juz " nizsza rozpietosc tonalna. Chcialbym zachowac pewny AF ( choc wolny w ciemnosciach jak diabli) i optyke- lampy. Jesli nie to pojde na wiosne w jakiegos D300 Nikona, ale to znowu lampy, optyka jakas jasna i zona mnie zabije jak nic.
    Czesc.Ch.