the zoom Ty to potrafisz zniechęcić do e systemu![]()
the zoom Ty to potrafisz zniechęcić do e systemu![]()
MZ nie. Jak dziadek to odrazu z 14-54... jak nie to 510Zamieszczone przez PrzemQ_09
Warto, ale nie za wszelką cenę. Migawka 150tyś cykli więc sam sobie odpowiedz ;p
Czy e1 to body które warto mieć? I po jakim przebiegu egzemplarz już jest praktycznie nieopłacalny do kupna?
Roznica jest i w zalezności od sytuacji na korzyśc jednego, bądź drugiego...
Czy to e1 jest przed innymi czy 510 za innymi? A jak jest np z pięćsetką?
Duża jest różnica między nimi? Czy to naprawdę widać? : )
ale prawdziwa różnica jest w szkle ;p
Wyniki po podłączeniu 35-100 do dziadka byłyt olśniewające, nawet w porównaniu z e510z 14-54...
Jezeli wiesz z czym się je fotografowanie, tryby M, A, S masz rozpracowane, Wiesz kiedy Zwiększac ISO, jestes gotowy na obrabianie RAWów ! iid itp to bierz e-1...
Jednak jeżeli masz się za totalnego amatora to e510.. bo e-1 potrafi napsuć krwi i nie ma lepszego iso, stabilizacji, LV,,,[/quote]
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
jako posiadacz zestawu E-1 +14-54 i byłego 14-45 oraz mający do czynienia z 510 powiem Ci tak: Szkło jest 100x ważniejsze, jego jasność i precyzja. Body E-1 to szczyt ergonomii ale ona niestety zdjęć nie robi ( a szkoda) i obraz z E-510 jest wcale nie gorszy. Najlepeij kup 510 z 14-54, jeśli nie - zestaw z 14-54 a potem dokoptujesz body wg uznania.
E-1 to nie jest jakiś Bożek, sprzęt z wieloma wadami, powiedzmy to otwrcie...największą z nich jest obraz z gorszych warunków oświetleniowych. Kropka.
Jak poczułem co znaczy zrzut na kartę z bufora 510tki to dotarło do mnie jakim żółwiem jest Dziadek. Ale praca z nim to poezja...do ISO 400![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Oczywiście, że ma. Szczególnie jeśli za taki zestaw nie zapłacisz więcej jak 1200złZamieszczone przez PrzemQ_09
Napiszmy bardzo dobry. Świetny to jest 35-100/2,0Zamieszczone przez PrzemQ_09
Kolory są bardzo ładne, a rozpiętośc tonalna... i teraz pytanie... czy chodzi Ci o odniesienie do innych aparatów e-systemu czy ogólnie? Widzisz w E-410/E-510 postęp się nie dokonał, a raczej regresZamieszczone przez PrzemQ_09
![]()
Lessie napisz jak sie ma charakter zdjec z E510 w stosunku do E1, na nizszych czulosciach.Zamieszczone przez lessie
Czy zdjecia sa wyraznie lepsze, dlaczego? Pytam bo nie moge za nic dostac do rak egz. e510.
Czesc.Ch.
chomsky - szczerze i praktycznie: na niższym ISO E-1 i E-510 postawiłbym obok siebie. Gadanie o rozpiętości tonalnej i naturalności powoli staje się mitem. Może na formacie A4+ to znajdziesz różnice...Nie powiedziałbym nic złego o rozpiętości tonalnej E-510. Na ISO 400 w górę ( i mówię tu nawet o wartościach 1600 ) E-510 zabija E-1, miażdży, łyka i wypluwa z niestrawności.
I jeszcze jedno...całkiem dobrze mi się to trzyma, nie jak Dziadka ale zupełnie przyzwoicie.
Jesli chcesz to mogę Ci trochę Rawów z E-510 i wysokich ISO wrzucić gdzieś do pociągnięcia...Zwykłe pstryki, krzywe itd ale robiłem tylko dla poglądu na obraz...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
E1 i 14 45 jako początek oczywiście że ma sens.
da się tym robić zdjęcia i te zdjęcia jak najbardziej wychodzą.
Oczywiście nie umywa się to do 14 54 pod wzgledem jasności szkła szybkości AF
oraz ilości szczegółów na powiększeniu
ale jest to zestaw który jak najbardziej robi działa i nada się.
I pisze to jako użytkownik E1 z 14 45 i 14 54. mam tańszy ale dostęp mam też do droższego więc go używam
E 510 kupiłem teraz jeszcze go nie mam jeszcze nie porównałem.
Wiem co mi przeszkadza w E1.
niskie czułości użyteczne i jednak przy mała matryca. kupowałem go z myślą o bardziej reporterskim foceniu więc maksymalne powiększenie to A4
a skończyło się na używaniu cyfry do krajobrazów i chciał bym mieć komfort lekkiego przykadrowania lub walnięcia dużego powiększenia na wystawę bez zbędnej aproksymacji.
Natomiast ergonomia, pancerność jest niezastąpiona.
Nie uraczysz w E systemie póki co drugiej takiej puszki, która po tym jak fala przeleje Ci cały ponton i jej połowa zostanie w środku będzie działać bez zarzutu po tym jka ją tylko przetrzesz szmatką
Czy E1 14 54 czy E 510 14 45 ?
Zadaj sobie pytanie i spróbuj nawet tu opowiedzieć na czym Ci zależy
jak duże powiękjszenia robisz, czy często wychodzisz poza oglądanie zdjęć na monitorze
jak często dajesz do druku itp itd.
Zadaj sobie pytanie co będziesz fotografował czy dużo ruchu i chcesz mieć wysokie ISO użyteczne czy nie
Jeśli robisz krajobrazy ze statywu da się nie ustawiać więcej niż 100 a efekt w E 1 jest super
pomyśl jak robiłeś zdjęcia do tej pory i jak sądzisz że będziesz robił
koncentrując się na słabych punktach E1 czyli czułość i 5 Mpix
pzdr
dbs
No jasne wyslij mi, tylko nie wiem czy moj Oly Studio 1,5 to strawi?? Ale moze cos pokombinuje u kumpli na ich programach do konwersji RAW.Zamieszczone przez lessie
Moj meil- (m.chomsky@wp.pl).
Czy fotki sa ostrzejsze( rozdzielczosc) dzieki upakowanej matrycy?
czesc.Ch.
chomsky:
nie strawi...
PrzemQ:
widzę że nie słuchasz rad, więc napiszę grubymi literami... fotografia to moment, światło i obiektyw. jeśli obiektyw jest gówniany, to nie złąpiesz ani momentu, ani nie starczy Ci światła. E-1 z 14-45 to profanacja i skazywanie się na szumy - szybkość z jaką ten słoik ciemnieje jest kosmiczna. wielu gości kupiło taki budżetowy kit w końcowej fazie wyprzedaży Dziadka i po kwartale go sprzedało...
Prawde gada!Zamieszczone przez KaarooL
Ja mam E1 z 14-45 jeszcze ale tylko dlatego ze brakuje kasy a jesli jest to sa wyzsze priorytety, ale 14-54 sni mi sie po nocy i jak tylko bedzie okazja to bedzie mój.
...był Olek jest A6000