Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: OM-D EM-5 alternatywa dla ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OM-D EM-5 alternatywa dla ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ

Witam,
    Nie wiem czy temat już był czy nie. Jeśli był, to prosiłbym o przekierowanie.
    Zastanawiam się jaki obiektyw zmienno-ogniskowy w przedziale powiedzmy 17-50 lub 14-55 ze stałą jasnością na poziomie 2.8 lub zmienną jasnością (ale w dobrych parametrach) można zaimplementować do systemu m4/3 w OM-D EM-5 albo natywne albo za pomocą przejściówki. Chodzi o alternatywę dla obiektywu kitowego ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ - po prostu coś o lepszych parametrach. Jeśli przejściówka to tak, by zapewniała pełną komunikacje pomiędzy obiektywem a body w kontekście autofokusa. Czy jest szansa by zebrać tutaj taką listę?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Odp: OM-D EM-5 alternatywa dla ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ

Temat o plotce był/jest. Olympus w kwietniu prawdopodobnie przedstawi światu 12-40/2.8 lub podobny zakres ze światłem 2.8-4.
    Innymi słowy: jak cię kręcą zumy szykuj kasę bo aberracje na pewno będą mniejsze niż w 12-35X@Oly.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zwitek Zobacz posta
    Witam,
    Nie wiem czy temat już był czy nie. Jeśli był, to prosiłbym o przekierowanie.
    Zastanawiam się jaki obiektyw zmienno-ogniskowy w przedziale powiedzmy 17-50 lub 14-55 ze stałą jasnością na poziomie 2.8 lub zmienną jasnością (ale w dobrych parametrach) można zaimplementować do systemu m4/3 w OM-D EM-5 albo natywne albo za pomocą przejściówki. Chodzi o alternatywę dla obiektywu kitowego ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ - po prostu coś o lepszych parametrach. Jeśli przejściówka to tak, by zapewniała pełną komunikacje pomiędzy obiektywem a body w kontekście autofokusa. Czy jest szansa by zebrać tutaj taką listę?
    No raczej nie ma problemu biorac pod uwage ze lista jest mocno ograniczona
    12-35 2.8 Panasonic - jedyna natywna i jasna alternatywa
    14-35 2.0 Olympus - z duzego 43 wiec przez przejsciowke. Swietne szklo ale duze, drogie i AF kuleje
    12-60 2.8-4 Olympus - z duzego 43 wiec przez przejsciowke. W zasadzie uwagi j.w poza tym ze tansze
    14-54 2.8-3.5 Olympus - z duzego 43 wiec przez przejsciowke. Wersja druga ma AF na akceptowalnym poziomie, najtansze z wymienionych szkiel ale nadal dobre optycznie (choc slabsze od pozostalych)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Temat o plotce był/jest. Olympus w kwietniu prawdopodobnie przedstawi światu 12-40/2.8 lub podobny zakres ze światłem 2.8-4.
    Innymi słowy: jak cię kręcą zumy szykuj kasę bo aberracje na pewno będą mniejsze niż w 12-35X@Oly.
    Jakie one beda to sie zobaczy jak szklo bedzie dostepne Za to wielkosc srednio optymistycznie nastraja 14 cm to nie jest male szklo

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Jakie one beda to sie zobaczy jak szklo bedzie dostepne Za to wielkosc srednio optymistycznie nastraja 14 cm to nie jest male szklo
    Mam od cholery stałek Oly plus jeden megazum, mam też zdjęcia ze szkieł Lumix G zrobione EPL-1... rozmiar szkła (zaocznie) mówi mi, że będzie mocne szkiełko pod (daj Boziu) większe OMG. Czy rekordowo mocne by pobić fenomenalnego 12-35X, zobaczymy.

Zastanawia mnie jedno: co będzie z 43 jak dotrzymają obietnicy i dadzą "E-M5 w większej budzie" i podpiszą E7.
    "Duża Optyka" pozamiata kropy konkretnie, imho.

ps. A na temat: ztcp to kiedyś Panas opatentował konstrukcje 12-60/3.5-5.6 OIS, nie pamiętam czy z PZ czy bez.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29.03.13 o 13:12
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria

Zastanawia mnie jedno: co będzie z 43 jak dotrzymają obietnicy i dadzą "E-M5 w większej budzie" i podpiszą E7.
    Będzie to samo, co obecnie, czyli nic.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziekuje za odpowiedzi. Zatem pozostaje Panasonic. Czy ta informacjao nowym obiektywie Olympusa 12-40 zostal potwierdzona i teraz to tylko kwestia czasu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Dziekuje za odpowiedzi. Zatem pozostaje Panasonic. Czy ta informacjao nowym obiektywie Olympusa 12-40 zostal potwierdzona i teraz to tylko kwestia czasu?
    Nie byla oficjalnie potwierdzona czyli nadal mozna ja uznac tylko za plotke

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

"Duża Optyka" pozamiata kropy konkretnie, imho.
    Ze niby na jakiej podstawie to piszesz, ze niby jakie kropy i w jakim aspekcie pozamiata?
    Jestem niezmiernie ciekaw...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Kwiecień to początek roku księgowego, jeśli możesz poczekać do (teoretycznie) jego końca to poczekaj, szczególnie, że posiadasz E-M5.
    Jeśli nie masz tyle* czasu zostaje 12-35X Panasa.

* - realna dostępność to mz koniec lipca.
    cały dzień Plejstejszyn.