Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Mam nadzieję, że te sample wystarczą.
Bez odszumiania
https://www.box.com/s/brsgnfs4pxdcnrm6rqzv
Odszumione
https://www.box.com/s/jbzlnx13fq0paigwgez9
Tiffy ważyły po 90 MBto je sobie darowałem.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Lepszy AF może się przydać przy fotografowaniu synka.Stabilizacja też będzie plusem jak założysz 20mm albo 45mm. Ma małe wpadki ale w większości przypadków jest skuteczna.
Ja proponuje zmianę jeżeli nic nie będzie cie to kosztowało. Wątpię żebyś był bardzo rozczarowany a przynajmniej będziesz miał porównanie. Jak coś będzie nie tak to za rok, jak wyjdzie coś nowego, wrócisz do Panasa.
Zresztą, nowa zabawka zawsze cieszy.![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
to chyba najprawdziwsza prawda ze wszystkich
G3 ma dobrą matrycę jeżeli chodzi o niskie ISO - mam ustawione max ISO1600 i na tym ustawieniu nie ma się czego wstydzić.
Trochę mylnie napisałem o tym "darmowym" przejściu z Panasonica na Olympusa. Odbyłoby się to kosztem jednego obiektywu - albo Panasonikowego 45mm, albo Olympusowego 45mm.
Tzn. zostawiając G3 mogę dokupić 20mm, zmieniając na E-PL5 musiałbym sprzedać, albo 20 albo 45![]()
Jak liczysz na dużą zmianę IQ, to możesz się zdziwić. G3 to bardzo dobry aparat, jakbym miał znowu kupić m43 to byłby g3.
***Olympus Stylus 1s***
No właśnie tego się boję, że po przesiadce nie zauważę różnicy oprócz... braku wizjera i m.ZD45. Stąd moje prośba o fachowe doradztwo.
E-PL5 ma jeszcze jedną zaletę... jest ładny. Jakieś tam moje poczucie estetyki się włącza kiedy go widzęG3 jest porządnym, niewielkim aparatem. A przy nim E-PL5 to taki ładny maluszek
Porównanie mi się nasuwa znów do samochodów - G3 to taki stateczny Passat B5 z silnikiem Diesela. E-PL5 to Giulietta z dużym, benzynowym silnikiem. Wiadomo, stateczna głowa rodziny wybierze Passata, ale serce bije żwawiej na widok Alfy, hehe
Czar pryska jak widzę E-PL5 z VF-2 czy VF-3. Znika gdzieś lekkość i kompaktowość aparatu, zostaje brzydkie coś. No ale to takie moje dywagacje estetyczne, nie mające nic wspólnego z wyborem (a może?).
Mam EVF już od czasów E-P2 ale nie widzę potrzeby by zakładać go do E-PL5, odchylany ekran mi wystarcza. Nie kadruję w "zombi mode" ale raczej trzymając aparat na wysokości pasa. Może, rzadko przy bardzo małych obiektach jest problem w ostrym słońcu ale w scenach domowych działa świetnie.
Nie sprawdziłem ale możliwe, że da się wygodnie kadrować nie ściągając okularów przeciwsłonecznych przez EVF bo z ekranem bywa to czasami niewygodne.