Jako, że jest na forum sporo osób mających doświadczenie z różnymi aparatami postanowiłem poprosić szanowne koleżanki i szanownych kolegów Klubowiczów o pomoc w rozwiązaniu pewnego dylematu.
Mam obecnie to co w podpisie - Panasonic G3 z obiektywami 14-42, 45-150 i 20mm. Czy jest sens wymiany tego zestawu na E-PL5 z 14-42, 40-150 i 45mm?
Póki co najczęściej fotografowanym przeze mnie obiektem jest mój mały synek, zdjęcia póki co robione wieczorem przy słabym świetle żarowym, ale idzie wiosna, robi się cieplej (i jaśniej), więc mam nadzieję na więcej zdjęć poza domem. Oczywiście nie chciałbym się ograniczać tylko do pstrykania dziecka i imienin u cioci
Z jednej strony mam w G3:
+ wbudowany wizjer,
+ wbudowaną lampę błyskową,
+ w pełni obracany ekran LCD,
+ wszechstronny obiektyw 20mm,
+ lepszą ergonomię (?),
+ lepszą stabilizację? (ale za to droższe obiektywy z O.I.S.),
+ lepszy tryb wideo,
- słabsze wysokie ISO,
- mniejsza rozpiętość tonalna.
Z drugiej strony w E-PL5:
+ matryca z OM-D,
+ małe rozmiary i waga aparatu,
+ obiektyw portretowy 45mm,
+ lepsze niż u Panasa optycznie obiektywy 14-42 i 40-150 (?),
+ lepszy (szybszy) AF,
- brak wizjera, czyli w "zombie mode" (ew. dokupienie VF-3, którego cena ma zdaje się zostać dość radykalnie obniżona),
- lampa dopinana do body, (i tu wybór: albo lampa albo wizjer),
- ekran odchylany tylko w pionie,
- gorsza ergonomia (?),
- gorsza stabilizacja (ale za to w korpusie i dla wszystkich obiektywów).
ewentualnie jeszcze opcja taka, że po przesiadce na Olka zostawiam Panasonikowy 20mm i sprzedaję 45mm.
Co do lepszej/gorszej ergonomii to strzelam, E-PL5 bawiłem się nieco w MM i jeżeli chodzi o trzymanie aparatu to wydaje się być OK, na pewno nie gorsze od Panasonica, nie wiem tylko czy łatwo mi będzie się przyzwyczaić do korzystania z maciupeńkich przycisków E-PL5.
Z tego co czytałem E-PL5 dziedziczy system stabilizacji po poprzednich PENach, gdzie nie działał najlepiej (część osób pisała nawet, że stabilizację lepiej wyłączyć przy pewnych czasach). Znów, nie mam porównania O.I.S. z Panasonica z IBIS, ale to chyba nie większa różnica niż 1 działka EV?
Prośba szczególnie do osób mających okazję korzystać z obu aparatów o opinię nt. ich wzajemnych wad i zalet.
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam![]()