A już tak troche innym torem. Jakby się do Ciebie ktoś zwrócił z pytaniem, czy można kupić takie, a takie zdjęcie bo chce robic pocztówki, albo po prostu kupic bo chciałby je wykorzystywać później to byś sie zgodził (za odpowiednią ceną)?
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Pewnie.
Te zdjęcia w jakiś sposób na siebie - czy na inne wyjazdy powinny zarabiać i zarabiają.
Pocztówki - np między słoniem a rekinem jest mojaLicencja udzielona na "all german speaking countries"
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Z jednej strony współczuję a z drugiej zazdroszczę bo zdjęcia są aż tak dobre, że jak widać podkradają je na potęgę.
Wydaje mi się z obserwacji, że to jest szerszy problem. Patrząc po znajomych to z politowaniem patrzą na mnie gdy kupuje oryginalne oprogramowanie gdy mógłbym je mieć za darmo. Gdy tłumaczę, że to taka sama kradzież jak wejście do sklepu i wyniesienie czegoś tam to patrzą na mnie z politowaniem i stwierdzają, ze to zupełnie coś innego a oprogramowanie to by i może kupili gdyby było kilka razy tańsze. Na szczęście powoli to się zaczyna zmieniać.
W sumie to ciekawy jestem ilu oburzonych fotografów ma jednocześnie zainstalowane nielegalne oprogramowanie na swoim sprzęcieAbsolutnie nie sugeruje, że osoby tu wypowiadające się mają takie oprogramowanie ale naszła mnie taka ogólna refleksja.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Za to możesz się lansować przed kioskami
Ależ ludzie kombinują!!!!!!!! Koniecznie dawaj znać jak się posuwa sprawa.
z pamiątką z Helu Przy okazji mej bytności nad morzem - w asyście funkcjonariuszy komisariatu w Juracie pojawilismy się na stoisku.
Panowie spytali czy Pan robi sam pamiętki czy sprowadza - odpowiedział, że sam
spytali skąd ma zdjęcie - odpowiedział że z internetu...
Nastepnie Policjanci przedstawili mnie jako autora fotografii. Dałem swoją wizytówkę - oczywiście z foką![]()
Przestępstwo ścigane na wniosek pokrzywdzonego czyli artykuły 115, 116 i 117 Ustawy o Prawie Autorskim i prawach pokrewnych
więc wcześniej w komisariacie śledczemu złożyłem wniosek o ściganie pokazałem RAWy publikacje z moim zdjęciem i umowe licencyjną z 2010 zdjęcia na tę fotografię...
Pamiątki z Helu zostały zabezpieczone przez funkcjonariuszy a Pan sprzedawca wyraził wielką chęć zapłacenia mi za zdjęcie mówiąc, że to moja praca przecież i że mi się należy wynagrodzenie. Odparłem, że przede wszystkim z tego powodu tu jestemArt. 115.
1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości
lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu
twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne
wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie,
fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust.
1 lub ust. 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art.
16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1, art. 191, art. 86, art. 94 ust. 4 lub art. 97, albo
nie wykonuje obowiązków określonych w art. 193 ust. 2, art. 20 ust. 1–4, art. 40
ust. 1 lub ust. 2,
do roku.
Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w
wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram,
wideogram lub nadanie,
do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści
majątkowej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe
źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią
kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie,
do roku.
Art. 117.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia
utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania,
artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
do lat 2.
2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe
źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią
kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.i że wiem, że mi się należy wynagrodzenie i że to moja praca...
Mówił jeszcze, że sprzedaje tylko od pierwszego lipca - ale pokazałem mu pamiątkę, którą kupiłem w maju...
Wręczyłem wezwanie do ugody przedsądowej i zachęciłem do kontaktu.
Po drodze jeszcze proponował jakieś zapłacenie od razu gotówką ale powiedziełm, że to nie wchodzi w grę. Umowa, rachunek przelew bo ma być czysto i klarownie..
Dwa dni później pieniądze mam na koncie...
jak znajdę więcej czasu to pewnie to opiszę dokładniej dla potomnych wraz ze wzorem pisma, które poczyniłem. Aby ktoś kto będzie w podobnej sytuacji miał jakiś punkt zaczepienia...
Co by nie było - da się... Tylko trzeba gonić naruszycieli i pilnować swojego.
Zostaje jeszcze Magazyn Nurkowanie - ale to też kwestia czasu...
Ostatnio edytowane przez dobas ; 11.07.13 o 21:07
na początku smichy hihy, ale po chwili spoważniał...
Pocieszające jest że wiedział że zrobił źle i z tym nie polemizował... Dałem stargować do połowy kwoty którą proponowałem
Myślę, że jakaś nauczka z takiego zajscia będzie i dla niego i dla znajomych handlarzy...
Mam nadzieję...