Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Eddie:
    raz miałem okazję macać tego 14-42. całkiem przyjemny jak na wydmuszkę i ostrzy w mig a do tego nic nie hałasuje... aż głupio.

kadm_kg:
    znajdź jakiegoś fotojokera i idź zobaczyć jak powinien wyglądać wizjer... bo to co serwuje OLEK w konsumenckich modelach to miniaturka.
    miniaturka ale jak sam napisałeś - początkującemu użytkownikowi wystarczy aż nadto...
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Do czego to doszło, aparat już nie produkowany, ale tyle o niego hałasu ...
    Tak czy inaczej jeżeli ktoś chce mieć tanią amatorską lustrzankę Olympusa, a E-400 jest dla niego za mały, to innego wyjścia za bardzo nie ma
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

dinx6
    Gość
    malutki E-400 wygrywa z E-500 jakością obrazu.
    po czym wnosisz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kaarool, wybacz ale widzialem chocby w starym Nikonie F90. Wieć owszem jest duzo wygodniejszy, a Olek ma go bardzo malego, ale jakos to mi nie przeszkadza tak bardzo. Owszem, przxydałby sie większy, ale jak nie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. A ja swoja 500-tke bardzo lubie i jestem z niej zadowolony. A krytykować możan każdy sprzęt za coś, nie ma sprzetu bez wad.
    Nie oczekujcie też cudów od kitowych obiektywów, to nie szkiełka które są z górnej półki. Samo logiczne podejsćie do tego co ile kosztuje i co oferuje mowi już wiele. Jak masz szkielko za 400-500 zł to nie oczekuj efektów jak od szkiela za 3000 zł. To w miare proste i logiczne.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Wniosek jest krótki i jednozdaniowy: Jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Wniosek jest krótki i jednozdaniowy: Jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził.
    I tym miłym stwierdzeniem powinniśmy zakończyć tą dyskusję ... bo nie sądzę, żeby do czegokolwiek doprowadziła (co najwyżej temat powędruje do kosza )
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a ja dodam tylko ze do E-400 nie porównywałem tylko ogólnie pisałem jakie ma za i przeciw... a co do tego ze e-400 robi lepsze foty to sie akurat za bardzo nie zgodzę chyba że ktoś uważa iż (w tym wypadku) 10mln pixeli jest leprze od 8... tu jest ten sam rozmiar matrycy wiec różnicy żadnej... co do klepania to mi tez sie podoba ale słyszałem od ludzi że głośne dlatego pro minus. pozdrawiam

bateria jest dopiero po trzecim ładowaniu, oryginalna z zestawu... teoretycznie zrobię na czerwonej kilka zdjęć ale nie za dużo...
    E-500 + Zuiko 14-45 1:3.5-5.6

Praktica MTL 3 + Carl Zeiss 2.4/35 + Carl Zeiss 2.8/50 + Pentacon 4/200

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Krisztof - nie ma co rozwodzić się nad plusami i minusami, tylko korzystać ze sprzętu Aparat to tylko narzędzie w rękach człowieka... jestem pewien, że zrobisz z niego dobry użytek! Sam niedawno kupiłem za długo odkładane pieniądze E-300 i cieszę się jak dziecko Pozdrawiam i życzę zadowolenia ze sprzętu!

PS. ciekaw jestem tylko tego wizjera w E-500... mój E-300 ma x1.0 i w porównaniu do poprzedniego mojego Pentaxa EI-2000 jest to małe okienko na świat - ale jednak "własne okienko"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    znajdź jakiegoś fotojokera i idź zobaczyć jak powinien wyglądać wizjer... bo to co serwuje OLEK w konsumenckich modelach to miniaturka.
    We wszystkich modelach E-Olka wizjer jest podły. W E1 też kicha porównując do "prawdziwych" wizjerów z analogów (E500, E330 itd. to prawdziwe porażki w tym temacie). Kiedy patrzę przez mojego starego EOSa, to boję się, że nabawię się lęku przestrzeni.

Miałem kiedyś Olympusa OM-1. Ktoś, kto nigdy nie luknął przez jego wizjer, nie wie co to prawdziwy wizjer.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    We wszystkich modelach E-Olka wizjer jest podły...
    Co racja, to racja Zrobiłem takie małe porównanie (myślę, że ma sens):

Olympus Evolt E-500; E-510; E-400; E-410; E-330: 0.92/2 = 0.46 (!?)
    Canon EOS 350D; 400D: 0.8/1.6 = 0.5
    Olympus E1; Evolt E-300: 1.0/2 = 0.5
    Nikon D50, D70; D70s: 0.75/1.5 = 0.5
    Nikon D40: 0.8/1.5 = 0.533
    Pentax ist DL; DL2; K100d; Samsung GX-1L: 0.85/1.5 = 0.567
    Minolta Maxxum7D: 0.9/1.5 = 0.6
    Pentax ist D; DS; DS2; K10d, Samsung GX-1S; GX-10: 0.95/1.5 = 0.633
    Canon EOS 5D: 0.71/1.0 = 0.71
    Kodak DCS Pro/n: 0.75/1.0 = 0.75

Jeśli chodzi o powierzchnię wizjera, to należałoby pewnie uwzględnić stosunek boków w Olkach (4:3)... tutaj wszystko liczyłem wg dłuższego boku. BTW z tym cropem w Olkach też nie jest tak jednoznacznie... po dłuższym boku wychodzi x2, po krótszym - niecałe 1,8 w stosunku do małego obrazka.