miniaturka ale jak sam napisałeś - początkującemu użytkownikowi wystarczy aż nadto...Zamieszczone przez KaarooL
miniaturka ale jak sam napisałeś - początkującemu użytkownikowi wystarczy aż nadto...Zamieszczone przez KaarooL
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Do czego to doszło, aparat już nie produkowany, ale tyle o niego hałasu ...
Tak czy inaczej jeżeli ktoś chce mieć tanią amatorską lustrzankę Olympusa, a E-400 jest dla niego za mały, to innego wyjścia za bardzo nie ma![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
po czym wnosisz?Zamieszczone przez KaarooL
Kaarool, wybacz ale widzialem chocby w starym Nikonie F90. Wieć owszem jest duzo wygodniejszy, a Olek ma go bardzo malego, ale jakos to mi nie przeszkadza tak bardzo. Owszem, przxydałby sie większy, ale jak nie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. A ja swoja 500-tke bardzo lubie i jestem z niej zadowolony. A krytykować możan każdy sprzęt za coś, nie ma sprzetu bez wad.
Nie oczekujcie też cudów od kitowych obiektywów, to nie szkiełka które są z górnej półki. Samo logiczne podejsćie do tego co ile kosztuje i co oferuje mowi już wiele. Jak masz szkielko za 400-500 zł to nie oczekuj efektów jak od szkiela za 3000 zł. To w miare proste i logiczne.
I tym miłym stwierdzeniem powinniśmy zakończyć tą dyskusję ... bo nie sądzę, żeby do czegokolwiek doprowadziła (co najwyżej temat powędruje do koszaZamieszczone przez Mysikrólik
)
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
a ja dodam tylko ze do E-400 nie porównywałem tylko ogólnie pisałem jakie ma za i przeciw... a co do tego ze e-400 robi lepsze foty to sie akurat za bardzo nie zgodzę chyba że ktoś uważa iż (w tym wypadku) 10mln pixeli jest leprze od 8... tu jest ten sam rozmiar matrycy wiec różnicy żadnej... co do klepania to mi tez sie podoba ale słyszałem od ludzi że głośne dlatego pro minus. pozdrawiam
bateria jest dopiero po trzecim ładowaniu, oryginalna z zestawu... teoretycznie zrobię na czerwonej kilka zdjęć ale nie za dużo...
E-500 + Zuiko 14-45 1:3.5-5.6
Praktica MTL 3 + Carl Zeiss 2.4/35 + Carl Zeiss 2.8/50 + Pentacon 4/200
Krisztof - nie ma co rozwodzić się nad plusami i minusami, tylko korzystać ze sprzętuAparat to tylko narzędzie w rękach człowieka... jestem pewien, że zrobisz z niego dobry użytek! Sam niedawno kupiłem za długo odkładane pieniądze E-300 i cieszę się jak dziecko
Pozdrawiam i życzę zadowolenia ze sprzętu!
PS. ciekaw jestem tylko tego wizjera w E-500... mój E-300 ma x1.0 i w porównaniu do poprzedniego mojego Pentaxa EI-2000 jest to małe okienko na świat - ale jednak "własne okienko"![]()
We wszystkich modelach E-Olka wizjer jest podły. W E1 też kicha porównując do "prawdziwych" wizjerów z analogów (E500, E330 itd. to prawdziwe porażki w tym temacie). Kiedy patrzę przez mojego starego EOSa, to boję się, że nabawię się lęku przestrzeni.Zamieszczone przez KaarooL
Miałem kiedyś Olympusa OM-1. Ktoś, kto nigdy nie luknął przez jego wizjer, nie wie co to prawdziwy wizjer.
Co racja, to racjaZamieszczone przez Rafał Czarny
Zrobiłem takie małe porównanie (myślę, że ma sens):
Olympus Evolt E-500; E-510; E-400; E-410; E-330: 0.92/2 = 0.46 (!?)
Canon EOS 350D; 400D: 0.8/1.6 = 0.5
Olympus E1; Evolt E-300: 1.0/2 = 0.5
Nikon D50, D70; D70s: 0.75/1.5 = 0.5
Nikon D40: 0.8/1.5 = 0.533
Pentax ist DL; DL2; K100d; Samsung GX-1L: 0.85/1.5 = 0.567
Minolta Maxxum7D: 0.9/1.5 = 0.6
Pentax ist D; DS; DS2; K10d, Samsung GX-1S; GX-10: 0.95/1.5 = 0.633
Canon EOS 5D: 0.71/1.0 = 0.71
Kodak DCS Pro/n: 0.75/1.0 = 0.75
Jeśli chodzi o powierzchnię wizjera, to należałoby pewnie uwzględnić stosunek boków w Olkach (4:3)... tutaj wszystko liczyłem wg dłuższego boku. BTW z tym cropem w Olkach też nie jest tak jednoznacznie... po dłuższym boku wychodzi x2, po krótszym - niecałe 1,8 w stosunku do małego obrazka.