Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

Kupiłem E-500 zaledwie kilka dni temu ale myślę że mógłbym już coś napisać. Znalazłem na forum sporo pytań w stylu „co kupić/wybrać” albo „E-500 czy E-400” wiec postanowiłem szerszej publiczności przedstawić ten model w formie „za” i „przeciw”

ZA
    + po pierwsze stosunek jakości do ceny (1888zł VOBIS) najtańsza lustrzanka do kupienia w sklepie jaką widziałem
    +całkiem udany KITowy obiektyw
    + ISO od 50
    + bardzo dobrze sprawuje się redukcja szumów (testowałem na czasach do 60s w nocy przy ISO100 – ISO800) bez redukcji występowały niebieskie i czerwone piksele!!
    + GRIP czyli coś czego brakuje w „teoretycznie” lepszym E-400 a sprawia że sprzęt idealnie leży w dłoni.
    + Supersonic Wave Filter
    +mnogość ustawień powoduje że robimy dokładnie takie zdjęcia jakie chcemy
    +jakość zdjęć jak w sony Alfa którego chciałem kupić i którym też dość długo się bawiłem a kosztuje dokładnie 611zł mniej. To samo tyczy się D40 który (co w pracy zbadaliśmy) robi zdjęcia strasznie plastikowe (doszliśmy do wniosku że to procesor je tak „ładnie” obrabia)
    + mój siedmioletni brat robił nim zdjęcia na „auto” i wyszły bardzo dobrze co pokazuje ze obsługa aparatu jest dziecinnie prosta
    + bateria pozwala na zrobienie dużej ilości zdjeć
    + cena, cena, cena

PRZECIW
    - malutki wizjer albo to ja jestem ślepy
    - trochę długo się odpala ale w końcu w tym czasie następuje także czyszczenie więc się nie czepiam
    - denerwuje mnie ikona baterii przez cały czas jest zielona a jak się robi czerwona to aparat praktycznie umiera
    - dość wolny autofokus ale dla mnie bez różnicy bo przesiadłem się z MTL -3 ( w którym brak AF)
    - zauważyłem w trudnych warunkach pomiar świata szaleje ale trzeba po prostu wtedy się bardziej pomęczyć
    - trochę głośno klapie wprawdzie konstrukcji sony pod tym względem nie bije a mi to nie przeszkadza ale dla kogoś może to być pro minus
    - USB 1.1 tragedia, mam 4Gb CF-a i jak się zdjęcia zrzucają to idę obejrzeć film albo i dwa

Jak widać minusy są mało znaczące i można z nimi żyć, jestem bardzo zadowolony i czuje że to był dobry wybór. Przesiadka na ten model jest bardzo prosta czy to z kliszy czy z kompakta. Ze względu na cenę i bardzo dobrą jakość mogę ten aparat polecić każdemu kto zastanawia się nad kupnem aparatu półprofesjonalnego.

a moja siostra powiedziała ze skoro nie można kadrować na LCD i nie kręci filmów to straszny badziew jest

jak tylko zauważę jakieś za i przeciw to nie omieszkam ich tu wpisać
    E-500 + Zuiko 14-45 1:3.5-5.6

Praktica MTL 3 + Carl Zeiss 2.4/35 + Carl Zeiss 2.8/50 + Pentacon 4/200

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

Cytat Zamieszczone przez Krisztof
    + ISO od 50
    + Supersonic Wave Filter
    - denerwuje mnie ikona baterii przez cały czas jest zielona a jak się robi czerwona to aparat praktycznie umiera
    - dość wolny autofokus ale dla mnie bez różnicy bo przesiadłem się z MTL -3 ( w którym brak AF)
    - zauważyłem w trudnych warunkach pomiar świata szaleje ale trzeba po prostu wtedy się bardziej pomęczyć
    - USB 1.1 tragedia, mam 4Gb CF-a i jak się zdjęcia zrzucają to idę obejrzeć film albo i dwa
    1. ISO50 tylko z poziomu menu serwisowego
    2. E-400 też ma SSWF
    3. Masz problem z baterią albo nie jest sformatowana - u mnie odkąd bateria zmienia się na czerwoną mogę zrobić spokojnie kilkadziesiąt zdjęć. Masz oryginał czy zaminnik? Ile razy ładowałeś i jak długo?
    4. To zależy od obiektywu i warunków
    5. Ja bym tak z tym nie przesadzał
    6. Kup czytnik USB - to nie fortuna a problem znika (mam ExtremeIII na USB i jest miodzio )
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    + ISO od 50
    + Supersonic Wave Filter
    1. ISO50 tylko z poziomu menu serwisowego
    2. E-400 też ma SSWF
    3. Masz problem z baterią albo nie jest sformatowana - u mnie odkąd bateria zmienia się na czerwoną mogę zrobić spokojnie kilkadziesiąt zdjęć. Masz oryginał czy zaminnik? Ile razy ładowałeś i jak długo?
    4. To zależy od obiektywu i warunków
    5. Ja bym tak z tym nie przesadzał
    6. Kup czytnik USB - to nie fortuna a problem znika (mam ExtremeIII na USB i jest miodzio )
    zgadzam się z tym co napisałeś
    Apropo zamiennika mam zamiennik i oryginał i podobnie trzymają, po pojawieniu się czerwonej diody spokojnie bez flasha z 50 fotek pstrykniesz.

pzdr.
    dziekan
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    " trochę głośno klapie wprawdzie konstrukcji sony pod tym względem nie bije a mi to nie przeszkadza ale dla kogoś może to być pro minus "

Jak to jest glosne klapanie...

Ten dzwiek jest piekny, nie ma piekniejszego
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

+ po pierwsze stosunek jakości do ceny (1888zł VOBIS) najtańsza lustrzanka do kupienia w sklepie jaką widziałem
    E400 + kit za 1625zl w ram.net.pl

+ ISO od 50
    J/w, tez mam, ale mi sie nie chce grzebac w menu serwisowym...

A porownywales z 14-42? tego, co czytalam, jest lepszy...

+ GRIP czyli coś czego brakuje w „teoretycznie” lepszym E-400 a sprawia że sprzęt idealnie leży w dłoni.
    Kto co lubi za to E400 jest lzejszy :]

- malutki wizjer albo to ja jestem ślepy
    Porownywales z E400? Cos mi sie wydaje, ze wizjer jest albo podobny albo wrecz taki sam

- trochę długo się odpala ale w końcu w tym czasie następuje także czyszczenie więc się nie czepiam
    E400 chyba analogicznie, bo tez ma SSWF?

J/w, czytnik...

Ze względu na cenę i bardzo dobrą jakość mogę ten aparat polecić każdemu kto zastanawia się nad kupnem aparatu półprofesjonalnego.
    Polprofesjonalny to ani jeden, ani drugi... Semi profi to cos miedzy E510 a E-X, cos a'la C30D.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dziekan
    Apropo zamiennika mam zamiennik i oryginał i podobnie trzymają, po pojawieniu się czerwonej diody spokojnie bez flasha z 50 fotek pstrykniesz.
    Do zamienników generalnie trzeba mieć szczęście ... ja mam taką samą konfigurację i po ponad 1,5 roku zaczynam obserwować, jak ich charakterystyki zaczynają się różnić - na olkowym mogę zrobić spokojnie z 80-100 fotek więcej. Ale jak już się trafi na dobrego producenta, to za cenę oryginalnego można mieć 2 albo i 3 niewiele gorsze zamienniki
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kto zastanawia się nad kupnem aparatu półprofesjonalnego.
    ochłoń trochę, bo kupiłeś szumiący aparacik z ciemnym słoikiem... półprofesjonalny to może być w tym kicie pasek na szyję... malutki E-400 wygrywa z E-500 jakością obrazu.

E-500 to świetny aparat na start, do nauki, ale nie róbmy z niego cuda... spójrz w wizjer D200, D80 lub chociaż E-1...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kwestia wizjera: jest rozwiązanie, muszla oczna co nieco poprawi ten malenki mankament.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    A porownywales z 14-42? tego, co czytalam, jest lepszy...
    Ludzie gadaja, ze to po prostu przerosniety dekielek na korpus...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Eddie:
    raz miałem okazję macać tego 14-42. całkiem przyjemny jak na wydmuszkę i ostrzy w mig a do tego nic nie hałasuje... aż głupio.

kadm_kg:
    znajdź jakiegoś fotojokera i idź zobaczyć jak powinien wyglądać wizjer... bo to co serwuje OLEK w konsumenckich modelach to miniaturka.