Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maxim
    Jeśli chodzi o powierzchnię wizjera, to należałoby pewnie uwzględnić stosunek boków w Olkach (4:3)... tutaj wszystko liczyłem wg dłuższego boku. BTW z tym cropem w Olkach też nie jest tak jednoznacznie... po dłuższym boku wychodzi x2, po krótszym - niecałe 1,8 w stosunku do małego obrazka.
    No włąsnie... liczone według dłuzszego boku... a krótszy bok tez robi swoje... ostatnio porównywałem sobie wizjer e-1 i k10d i ten drugi nie jest jakoś znacząco większy... wysokość mają taką samą różnia się długością.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Maxim - a więc tak - nie wzięłeś pod uwagę pola krycia lub powiększenia -

dla e-1 to będzie 1*1*100%/2 = 0,5 a licząc po przekątnej to będzie efektywnie 1*1*100%/1,92 = 0,52

a dla e-3 = 0,60

Ogólnie aparaty Olka mają większe pole krycia niż aparaty innych firm - więc na tym porównaniu jest trochę do urwania
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Maxim - a więc tak - nie wzięłeś pod uwagę pola krycia lub powiększenia...
    Racja, wziąłem pod uwagę tylko dłuższy bok... a całe zamieszanie przez ten stosunek 4:3 Biorąc pod uwagę przekątną, dla E-1 i E-300 faktycznie wychodzi w tym porównaniu 0,52 (= widzimy w wizjerze więcej niż w 350D, 400D, D70, D50), a dla nowszych Olków - ok. 0.48. W tych obliczeniach nie uwzględniłem pola krycia, w E-1 jest to 100%, w E-300 to 94% (czyli w porównaniu winno być: 0,49 dla E-300 i ~0,45 dla nowszych?). Czy mniejsze pole krycia = mniejszy obraz w wizjerze, czy tylko mniejsza dokładność? Z autopsji wiem, że E-300 chwyta na zdjęciu odrobinę więcej niż w wizjerze (gł. u góry kadru). Swoją drogą... naczytałem się trochę o "ciemnym wizjerze" w E-300 i odkąd mam ten aparat, jestem zaskoczony. Bawiłem się też trochę 400D i wg mnie jego wizjer nie jest zauważalnie jaśniejszy. Za to w Praktice MTL3 kuzyna jest wielki... ale ciemny, bo zasyfiony strasznie :P Cóż, aparat ma swoje lata i niejedno przeżył. Jeśli gdzieś napisałem głupoty, to proszę o naprowadzenie mnie na lepszą drogę, pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    naczytałem się trochę o "ciemnym wizjerze" w E-300 i odkąd mam ten aparat, jestem zaskoczony. Bawiłem się też trochę 400D i wg mnie jego wizjer nie jest zauważalnie jaśniejszy. !
    Ze szkłem o tej samej jasności ? ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Pole krycia u Olków wygląda przeważnie lepiej niż w innych systemach,, dlatego po dodaniu tego tego parametru wielkość u olków poprawiłaby się trochę...

wiem jeszcze ze na wizjer i jego odbieranie ma też punkt oczny - najlepiej żeby wynosił 20 - 24 i więcej mm....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Re: E-500 za i przeciw dla wszystkich co się wahają!!

+ po pierwsze stosunek jakości do ceny (1888zł VOBIS) najtańsza lustrzanka do kupienia w sklepie jaką widziałem
    Za E-400 dałem kilka tygodni temu 1700 zł.
    + bardzo dobrze sprawuje się redukcja szumów (testowałem na czasach do 60s w nocy przy ISO100 – ISO800) bez redukcji występowały niebieskie i czerwone piksele!!
    Ale to nie jest redukcja szumów (i dobrze).
    + GRIP czyli coś czego brakuje w „teoretycznie” lepszym E-400 a sprawia że sprzęt idealnie leży w dłoni.
    E-400 nie jest targetowany jako lepszy od E-500, tylko jako mniejszy. A że wyszedł później, to ma lepsze parametry.

Co do faktycznego porównania zdjęć z obu aparatów, to zajrzyj tu:

http://www.biofos.com/esystem/e400_tst.html

Różnica jest ewidentna.

Ludzie gadaja, ze to po prostu przerosniety dekielek na korpus...
    To chyba ci sami, którzy dotąd twierdzili że czyszczałka nic nie daje, bo jej nie mieli.

Kit E-400 jest lepszy od kita E-500. Pomijając wyższą jakość obrazu, ostrzy z znacznie mniejszej odległości.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    naczytałem się trochę o "ciemnym wizjerze" w E-300 i odkąd mam ten aparat, jestem zaskoczony. Bawiłem się też trochę 400D i wg mnie jego wizjer nie jest zauważalnie jaśniejszy. !
    Ze szkłem o tej samej jasności ? ;p
    W 400D: Tamron 18 - 250 3,5 - 6,3 przy 18mm/3,5; w E-300: Helios przymknięty do podobnej wartości (między 2.8 a 4 na podziałce przysłony) - różnica w jasności obrazu,jeśli była - była dla mnie nieodczuwalna.
    Wyszedłem poza temat postu... zresztą już dawno Co by nie gadać o wizjerach w Olympusach, korpusy są dobre. Maleńki E-400 ze swoimi miniaturowymi KITowymi szkłami świetnie nadaje się na wyprawy; zamiast zaawansowanego kompaktu. E-500 w swojej klasie cenowej wg mnie też jest bardzo ciekawym sprzętem dla hobbysty. Sam mam E-300 i jestem zadowolony... aparat to tylko narzędzie i tylko od właściciela zależy, jak go wykorzysta! Nie ma co się za dużo zastanawiać nad zakupem, tylko kupować i korzystać

PS. Za ~1600 zł można łyknąć nowego Pentaxa ist DL2 z KITem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja swojego E500 przywiozłem ze Stanów gdzie go kupiłem w kwietniu w sklepie internetowym za 389$ z ob.14-45 i kartą xD 1GB. Do tego przesyłka 18$. (W Europie za tyle co najwyżej kupiłbym jakiegoś lepszego kompakta). Wcześniej miałem (jeśli chodzi o lustrzankę) tylko analogi i to tylko same zenity od E począwszy a na typie 122 zakończywszy.
    Ogólnie mogę stwierdzić (oczywiście wciąż jako laik-szeregowiec), że wszystko mi w nim pasuje. A pierwsze zdjęcia powaliły z nóg. Nic się jeszcze nie popsuło, a zrobiłem ponad 3000 zdjęć w różnych warunkach. Raz został oblany ciepłym mlekiem (oczywiście przez przypadek) i dalej działa. Oczywiście na spodzie jest napis: made in China.
    Za moją opinią niestety, ale przemawia bardzo cena jaką zapłaciłem i w tym przypadku uwzględniając tę cenę do możliwości jakie aparat oferuje nigdzie nie znalazłbym nic lepszego.
    Pozdrawiam