Kupiłem E-500 zaledwie kilka dni temu ale myślę że mógłbym już coś napisać. Znalazłem na forum sporo pytań w stylu „co kupić/wybrać” albo „E-500 czy E-400” wiec postanowiłem szerszej publiczności przedstawić ten model w formie „za” i „przeciw”
ZA
+ po pierwsze stosunek jakości do ceny (1888zł VOBIS) najtańsza lustrzanka do kupienia w sklepie jaką widziałem
+całkiem udany KITowy obiektyw
+ ISO od 50
+ bardzo dobrze sprawuje się redukcja szumów (testowałem na czasach do 60s w nocy przy ISO100 – ISO800) bez redukcji występowały niebieskie i czerwone piksele!!
+ GRIP czyli coś czego brakuje w „teoretycznie” lepszym E-400 a sprawia że sprzęt idealnie leży w dłoni.
+ Supersonic Wave Filter
+mnogość ustawień powoduje że robimy dokładnie takie zdjęcia jakie chcemy
+jakość zdjęć jak w sony Alfa którego chciałem kupić i którym też dość długo się bawiłem a kosztuje dokładnie 611zł mniej. To samo tyczy się D40 który (co w pracy zbadaliśmy) robi zdjęcia strasznie plastikowe (doszliśmy do wniosku że to procesor je tak „ładnie” obrabia)
+ mój siedmioletni brat robił nim zdjęcia na „auto” i wyszły bardzo dobrze co pokazuje ze obsługa aparatu jest dziecinnie prosta
+ bateria pozwala na zrobienie dużej ilości zdjeć
+ cena, cena, cena
PRZECIW
- malutki wizjer albo to ja jestem ślepy
- trochę długo się odpala ale w końcu w tym czasie następuje także czyszczenie więc się nie czepiam
- denerwuje mnie ikona baterii przez cały czas jest zielona a jak się robi czerwona to aparat praktycznie umiera
- dość wolny autofokus ale dla mnie bez różnicy bo przesiadłem się z MTL -3 ( w którym brak AF)
- zauważyłem w trudnych warunkach pomiar świata szaleje ale trzeba po prostu wtedy się bardziej pomęczyć
- trochę głośno klapie wprawdzie konstrukcji sony pod tym względem nie bije a mi to nie przeszkadza ale dla kogoś może to być pro minus
- USB 1.1 tragedia, mam 4Gb CF-a i jak się zdjęcia zrzucają to idę obejrzeć film albo i dwa
Jak widać minusy są mało znaczące i można z nimi żyć, jestem bardzo zadowolony i czuje że to był dobry wybór. Przesiadka na ten model jest bardzo prosta czy to z kliszy czy z kompakta. Ze względu na cenę i bardzo dobrą jakość mogę ten aparat polecić każdemu kto zastanawia się nad kupnem aparatu półprofesjonalnego.
a moja siostra powiedziała ze skoro nie można kadrować na LCD i nie kręci filmów to straszny badziew jest
jak tylko zauważę jakieś za i przeciw to nie omieszkam ich tu wpisać

Odpowiedz z cytatem