Ja mysle, ze tak szybko nie zaakceptuja nowego swiata, ktory czai sie u bram i bedzie jeszcze nam dane podziwiac ich kulture.
Ja mysle, ze tak szybko nie zaakceptuja nowego swiata, ktory czai sie u bram i bedzie jeszcze nam dane podziwiac ich kulture.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dlatego m.in. drogi Andrzeju trzymam do pena 14-150. Z dalsza takiego płatnerza ściągniesz, ani się nie zorientuje. Oni już tylu turystów widzieli, że dokładnie potrafią sobie obliczyć jaka jest dla nich strefa "zagrożenia" foto![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ciasno tam i zbyt ludnie, by takie cos sie powiodło. lepiej byłoby załatwić to z bliska 45-ką lub 20-stką, co i tak nie jest łatwe. Próbowałem tego , czułem sie jak złodziej, odpuściłem. nie byłem w Maroku dla medyn tylko dla krajobrazów.
Garbarnie czas zacząć:
PS. Mam zdjęcie z kontrastem do zrobienia - później jeszcze zajrzę i słów kilka dorzucę. (RTG).
44. Suszenie skór
45.
46. Świeża dostawa odczynników? A może skup skór surowych?
47.
48.
49.Kadzie inaczej...
![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 15.03.13 o 00:42
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W lecie ci ludzie nie chodzą w gumiakach tylko boso![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Bardzo fotogeniczna ta garbiarnia. Zapytam tylko, jak wrażenia zapachowe z tego miejsca?
Pozdrawiam
Wrażenia zapachowe jak z garbarni, cała ta część Fez-u śmierdzi specyficznie. Podobno to głownie efekt zapachu roztworów mocznika używanych do pozbawienia skór włosa na wstępnym etapie obróbki. Ale ja nie bardzo w to wierzę, zwiedzającym podaje się gałązkę świeżej mięty przy wejściu.
Za to oglądanie jakie cuda oni z tej skory potrafią zrobić jest czystą przyjemnością. W lecie smród będzie pewnie ciężki do wytrzymania.
---------- Post dodany o 02:26 ---------- Poprzedni post był o 02:24 ----------
W tych woderach by się po prostu ugotowali. To był dzień dla nas na polary. Jakies nieco ponad 10 stopni, niewiele.
Mam jeszcze kilka zdjęć Edy - ona w tym dniu obsługiwała E-M5. Będą za chwilę.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Garbarni cd:
GARBARNI cd.
9. Plan ogólny
10.
11.negocjacje handlowe?
12.
12. Zbieranie suszu
13.mocznik gryzie - panowie nawet rękawice założyli (niektórzy).
![]()
Ten malutki filmik obrazuje jak wyglada ruch na tych uliczkach. Trzeba mieć pasję reportera by upolować jakiś wizerunek wbrew woli jego właściciela.
Wracając do garbarni i zarazem kończąc ten temat - jest to teren ze zbiornikami i drogami technicznymi między domami w dolnej części medyny w Fezie. Klienci w tym fotografowie wchodzą tam po wąziutkich schodkach i przechodzą przez rozległy sklep z rozmaitymi artykułami skórzanymi. na końcu sklepu znajduje się galeria z widokiem na garbarnię - fotografie sa robione z wysokości półtorej piętra. fotografować można do woli. Jako grupa zrobiliśmy tam kilka zakupów, nikt wiec nas stamtąd nie przeganiał.
Kupcy wykonują swoje czynności zapraszając nas na galerię i częstując herbatką przybyłych. W "naszej" części osoba zatwierdzającą ceny była kobieta, a handlującymi negocjatorami byli mężczyźni.
cdn.
Ostatnio edytowane przez apz ; 15.03.13 o 09:21