Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 267

Wątek: Maroko 2013 - zimowa foto-wyprawa z Nikoniarzami i Martyną nazwana Fotostopem.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Maroko 2013 - zimowa foto-wyprawa z Nikoniarzami i Martyną nazwanas Fotostopem.

Ja mysle, ze tak szybko nie zaakceptuja nowego swiata, ktory czai sie u bram i bedzie jeszcze nam dane podziwiac ich kulture.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Maroko 2013 - zimowa foto-wyprawa z Nikoniarzami i Martyną nazwanas Fotostopem.

Dlatego m.in. drogi Andrzeju trzymam do pena 14-150. Z dalsza takiego płatnerza ściągniesz, ani się nie zorientuje. Oni już tylu turystów widzieli, że dokładnie potrafią sobie obliczyć jaka jest dla nich strefa "zagrożenia" foto
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dlatego m.in. drogi Andrzeju trzymam do pena 14-150. Z dalsza takiego płatnerza ściągniesz, ani się nie zorientuje. Oni już tylu turystów widzieli, że dokładnie potrafią sobie obliczyć jaka jest dla nich strefa "zagrożenia" foto
    Ciasno tam i zbyt ludnie, by takie cos sie powiodło. lepiej byłoby załatwić to z bliska 45-ką lub 20-stką, co i tak nie jest łatwe. Próbowałem tego , czułem sie jak złodziej, odpuściłem. nie byłem w Maroku dla medyn tylko dla krajobrazów.

Garbarnie czas zacząć:

PS. Mam zdjęcie z kontrastem do zrobienia - później jeszcze zajrzę i słów kilka dorzucę. (RTG).

44. Suszenie skór

45.

46. Świeża dostawa odczynników? A może skup skór surowych?

47.

48.

49.Kadzie inaczej...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013740g.jpg
Wyświetleń:	236
Rozmiar:	368,6 KB
ID:	83494   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013736g.jpg
Wyświetleń:	225
Rozmiar:	291,7 KB
ID:	83493   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013730g.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	273,1 KB
ID:	83492   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013727g.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	264,5 KB
ID:	83491  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013725.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	326,3 KB
ID:	83490   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1013720-2g.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	329,1 KB
ID:	83489  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.03.13 o 00:42
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

W lecie ci ludzie nie chodzą w gumiakach tylko boso
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Bardzo fotogeniczna ta garbiarnia. Zapytam tylko, jak wrażenia zapachowe z tego miejsca?
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Bardzo fotogeniczna ta garbiarnia. Zapytam tylko, jak wrażenia zapachowe z tego miejsca?
    Pozdrawiam
    Wrażenia zapachowe jak z garbarni, cała ta część Fez-u śmierdzi specyficznie. Podobno to głownie efekt zapachu roztworów mocznika używanych do pozbawienia skór włosa na wstępnym etapie obróbki. Ale ja nie bardzo w to wierzę, zwiedzającym podaje się gałązkę świeżej mięty przy wejściu.
    Za to oglądanie jakie cuda oni z tej skory potrafią zrobić jest czystą przyjemnością. W lecie smród będzie pewnie ciężki do wytrzymania.

---------- Post dodany o 02:26 ---------- Poprzedni post był o 02:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    W lecie ci ludzie nie chodzą w gumiakach tylko boso
    W tych woderach by się po prostu ugotowali. To był dzień dla nas na polary. Jakies nieco ponad 10 stopni, niewiele.
    Mam jeszcze kilka zdjęć Edy - ona w tym dniu obsługiwała E-M5. Będą za chwilę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Eda
    Mieszka w
    powszechnie znana
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Garbarni cd:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00331g.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	417,3 KB
ID:	83496   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00327g.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	369,2 KB
ID:	83495   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00348.jpg
Rozmiar:	326,7 KB
ID:	83501   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00339g.jpg
Wyświetleń:	236
Rozmiar:	302,5 KB
ID:	83500  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00336g.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	259,2 KB
ID:	83499   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00335g.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	369,1 KB
ID:	83498   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MQ00333g.jpg
Rozmiar:	315,4 KB
ID:	83497  

| OlyJedi Awatar Eda
    Mieszka w
    powszechnie znana
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

GARBARNI cd.

9. Plan ogólny

10.

11.negocjacje handlowe?

12.

12. Zbieranie suszu

13.mocznik gryzie - panowie nawet rękawice założyli (niektórzy).

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ten malutki filmik obrazuje jak wyglada ruch na tych uliczkach. Trzeba mieć pasję reportera by upolować jakiś wizerunek wbrew woli jego właściciela.

Wracając do garbarni i zarazem kończąc ten temat - jest to teren ze zbiornikami i drogami technicznymi między domami w dolnej części medyny w Fezie. Klienci w tym fotografowie wchodzą tam po wąziutkich schodkach i przechodzą przez rozległy sklep z rozmaitymi artykułami skórzanymi. na końcu sklepu znajduje się galeria z widokiem na garbarnię - fotografie sa robione z wysokości półtorej piętra. fotografować można do woli. Jako grupa zrobiliśmy tam kilka zakupów, nikt wiec nas stamtąd nie przeganiał.
    Kupcy wykonują swoje czynności zapraszając nas na galerię i częstując herbatką przybyłych. W "naszej" części osoba zatwierdzającą ceny była kobieta, a handlującymi negocjatorami byli mężczyźni.
    cdn.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.03.13 o 09:21

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wrażenia zapachowe jak z garbarni, cała ta część Fez-u śmierdzi specyficznie. Podobno to głownie efekt zapachu roztworów mocznika używanych do pozbawienia skór włosa na wstępnym etapie obróbki. Ale ja nie bardzo w to wierzę, zwiedzającym podaje się gałązkę świeżej mięty przy wejściu.
    Za to oglądanie jakie cuda oni z tej skory potrafią zrobić jest czystą przyjemnością. W lecie smród będzie pewnie ciężki do wytrzymania.

---------- Post dodany o 02:26 ---------- Poprzedni post był o 02:24 ----------

W tych woderach by się po prostu ugotowali. To był dzień dla nas na polary. Jakies nieco ponad 10 stopni, niewiele.
    Mam jeszcze kilka zdjęć Edy - ona w tym dniu obsługiwała E-M5. Będą za chwilę.
    Mocznik jest bezwonny. Sorka za chemiczną dygresję.
    Zdjęcia fajowe.