Ale karawany i "ostatnia" z piaskownicy - super.
Pozdrawiam.
Ale karawany i "ostatnia" z piaskownicy - super.
Pozdrawiam.
Po raz kolejny z wnusiami przejrzeliśmy Twój wątek i podziwiamy Twoje piękne zdjęcia i ciekawe opisy.
Serdecznie pozdrawiamy Autorów wątku![]()
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
Miło że sie podoba.
Kolejne przystanki w drodze do Todra:
141.Nowe domy, nowa droga, chwile wcześniej minęliśmy znaną tablicę o swpółfinansowaniu przebudowy drogi przez EU.
142.nowe
143. i stare budownictwo
144.
145. Idziemy do wąwozu Todra
146. bliżej..
147.jeszcze bliżej
148. Bród na drodze górą, polewej wawozowa rzeka.
cdn.
Ostatnio edytowane przez apz ; 19.04.13 o 08:13
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Krajobrazy piekne w dalszym ciagu.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
No, widoki to mieliście niezapomniane. A i drogę ktoś zaprojektował przez najpiękniejsze tereny. Zieleń dalej cudownie wygląda na tle rudo-czerwonych skał.
Te góry wydają się strasznie kruche i sypkie - i pewnie takie są.
Super![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Są kruche, palcami można niektóre fragmenty rozgniatać, skamieliny można wydobywać młotkiem geologicznym z ich powierzchni - osady morskie kredowe w większości w naszym klimacie z Alp jakimi są zostały by do tego czasu pewnie Góry Świętokrzyskie.
I sam wąwóz Todra w całej okazałości - musiałem użyć rybki by pokazać jego potęgę.
Dwa słowa o brodach. W Maroku są dwa rodzaje przepraw prze rzeki: Most "prawdziwy" takie jak w Europie na rzekach stałych i brody. Bród to platforma z betony zbrojonego ze słupkami betonowymi na bokach. Brody są w górach i na pustyniach, gdzie rzadko pada i woda szybko spływa. Te betonowe słupki są malowane i są znacznikiem wysokośći wody dla kierowców. Jak ponad wodą pokazuj się słupeczki można na bród wjechać ciężarówkami i samochodami terenowymi.
Dla nie wtajemniczonych - Jak klikniecie w załaczniki pokaże się zdjęcie w całym rozmiarze
149.
150.
151.
152.
![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 19.04.13 o 09:12
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Fantastyczny ten wąwóz. Jak możesz jeszcze to poproszę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z przyjemnością oglądam![]()
Jedno na zachętę, wąwóz skręcał, z pozostałymi będzie dużo zabawy... I dwie ilustrujące pracę Marokanek - zbieranie opału.
153.
154.
155. te czerwone kwiaty z tyłu to migdały. Pytałem przewodniczki na ile takie dwa worki wystarczają - dostałem odpowiedź, że na max 2 doby.
Dotykałem tych roślin ostre i kolczaste jak nasza tarnina. Nie zazdroszczę takiej pracy, a jest to tylko jeden ze stałych obowiązków w rodzinie.
![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 19.04.13 o 11:12
Troche cienia jest w tym wawoziePiekne widoki.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO