Jak najbardziej Eddie. Poczekam jeszcze troszkę, a E-1 będzie można dostać ze bezcen - zwłaszcza po wejściu jego następcy.Zamieszczone przez Eddie
Jak najbardziej Eddie. Poczekam jeszcze troszkę, a E-1 będzie można dostać ze bezcen - zwłaszcza po wejściu jego następcy.Zamieszczone przez Eddie
Bo E1 jest warta tego co sie o niej pisze pozytywnego. Nalezy miec na uwadze jego wady bo moze sie okazac ze wsrod tych wszytskich zalet jedna jedyna wada bedzie go dyskryminowac w twoich oczach. Ja jestem bardzo zadowolony z E1 pod kazdym wzgledem o ktorych wspominali przedmowcy.Zamieszczone przez Ficek
Krotkie powonanie wyższości E1 nad E500 to:
- matrycowo ta sama generacja matrycy choc E500 ma wieksza rozdzielczosc
- bufor E1 na 12 fotek (niezaleznie jakiego formatu) to po prostu miód i to sie przydaje
- E1 nie ma lampy a czasem mały pierdek przydałby sie
- E1 ma sprzetowy pomiar balansu bieli wiec myli sie mniej a wiec mniej pracy pozniej przy wywolywaniu fotek z RAWa
- E1 ponoc ma kiepski algorytm zapisu fotek w formacie jpg dlatego tez zaleca sie uzywanie RAW'ów (ja nie wiem uzywam zawsze RAWa...)
- kobiety z E1 moga miec problem, pod wzgledem ciezaru jak i ilosci przyciskow. Moja wife wrecz panikowala jak miala mi zrobic fotke z dzieciakiem, ale to kwestia przyzwyczajenia.
- na koniec ogromna wada E1 - ergonomia. Podnosi poprzeczke tak wysoko ze pokazujac koledze aparat D70/D80 odruchowo szukalem przyciskow na body a po dluzszej chwili wpadlem na pomysl ze moga byc w menu... Przyzwyczajenie to straszna rzecz i ciezko zyc pozniej z czyms innym (no chyba ze ma do zaoferowania cos naprawde wielkiego).
...był Olek jest A6000
No i dochodze jednak do wniosku ze zostawie E-500 ale tez nadal jestem zainteresowany zakupem E-1
Musze go miec predzej czy pozniej...Pozdrawiam i dziekuje za pomoc...
![]()
E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6
IMHO bez sensu. Lepiej zbieraj kasę na lepszy obiektyw np. 14-54. Nie zrobisz lepszych zdjęć przy pomocy E1.Zamieszczone przez Lysy_11
wydaje Wam się że po zakupie E-1 zaczniecie robić lepsze zdjęcia? nie sądzę. E-1 daje za to szansę na naukę porządnego kadrowania. przy okazji można pomacać jak wykonany jest rolls w świecie aparatów.
mimo swojej niepowtarzalności, Dziadek to w pewnych zastosowaniach temat zamknięty.
Naukę poprawnego kadrowania bez możliwościZamieszczone przez KaarooL
"naprawy" dawał ... Olympus RS 100, to była
szkoła dla dla niedouczonych fotografów !
Leszku, RS100 to prawdziwa klasyka ...Zamieszczone przez lech2
![]()
Ja ten aparat to pamiętam tylko z wystawy w sklepie - jego cena powalała![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Ja zaś miałem czas jakiś - do tej pory jest w KlubieZamieszczone przez RobertW3D
GGF - posiadacz fizyczny tego aparatu.
Dla mniej zorientowanych opis testu ... :
http://www.lechfoto.pl/e-100rs.doc
Zaś niżej moje zabawy owym sprzętem :
http://www.lechfoto.pl/kult/krakrynek/index.html