Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 90

Wątek: [OlyTest] Moje spotkania z przyroda poprzez pryzmat 4/3

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Moje spotkania z przyroda poprzez pryzmat 4/3

@Karampuk: mialem nieco dluzej niz te dwa tygodnie, bo w 2 tygodniach to niestety mogalby byc kicha zwazywszy na pogode jaka raczyla nas na przelomie lutego i marca
    Blokowac tez raczej nie mozna w nieskonczonosc, bo wielu chce potestowac. Mysle, ze moze 90-250 kiedys w lepszych okolicznosciach pogodowych sie sproboje zalatwic i potestowac

@Krakman: niestety nie bylem na zadnym wiekszym, lokalnie sie tylko spotkalem, ale postaram sie to jakos nadrobic

pozdro
    pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

a jak oceniasz E-5 bo chyba z tego co kojarzę z wypowiedzi używasz żółtej marki ? ; )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Podsumowania czas….

Zgłaszając chęć wypożyczenia tego konkretnego sprzętu interesowały mnie dwa aspekty. Pierwszy z nich to porównanie względem zestawu E3+ZD150/f2.0, którego miałem okazję przestrzelać jak jeszcze posiadałem duże 4/3. Drugim natomiast to wrodzona ciekawość do sprawdzenia rzeczy, których nie miałem wcześniej okazji potestować.

Podsumowanie zacznę może od kwestii ergonomii, i po kolei będę przechodził do innych rzeczy. Wielkość body to średnia lustrzankowa, ani to małe ani przesadnie wielkie, dla moich rąk w sam raz, już wcześniej wspominałem, iż E3/E5 to najlepiej leżące w moich dłoniach puszki. Na innym biegunie jest szkło, gabaryty i waga oscylująca w okolicach 3.3kg no już mogą zrobić wrażenie, ale znowu nie jest to nic nadzwyczajnego, zwłaszcza w kontekście takiej ogniskowej i światłosile jaką się to zuiko legitymuje. Jednak umówmy się zestaw kieszonkowy toto nie jest, i raczej amatora sprzętu wielkości paczki papierosów nie usatysfakcjonuje, dla każdego innego mającego świadomość do czego ten sprzęt został zrobiony, oraz znający jego walory ten drobny mankament gabarytowy jest bez znaczenia. Dość powiedzieć, że osobiście nosząc ten zestaw w terenie przez kilka dobrych godzin i zrobieniu około dziesięciu kilometrów nie miałem jakiś problemów związanych z jego wielkością. Można tym zestawem śmiało z ręki zdjęcia robić, zwłaszcza gdy jest sporo światła i czasy są na tyle krótkie by nie poruszyć, z pomocą również przyjdzie dobrze funkcjonująca stabilizacja w korpusie. Jednak lojalnie uprzedzę, monopod będzie znakomitym uzupełnieniem, naprawdę polecam go używać bo zestaw robi się stabilniejszy, i komfort pracy się znacznie polepsza. Niemniej jednak postawienie tego sprzętu na dobrej jakości statywie pozwala dopiero wtedy zasmakować pełnych możliwości tego sprzętu, a są niemałe – polecam zdecydowanie wyłączyć wtedy stabilizację, gdyż mogą się zdarzyć poruszenia wynikające z jej próby działania na ustabilizowanym sprzęcie.
    Jeszcze w kwestii ergonomii, bardzo mnie ucieszył gibany ekran, który względem E3 został znacząco poprawiony i teraz naprawdę już widać wyświetlane obrazy. Sporo funkcji powyciąganych jest na body w postaci guzików, co poprawia szybkość obsługi, mogłoby być ich więcej, ale też na ekranie jest menu i w każdej chwili potrzebujące rzeczy możemy zmienić. No w końcu znowu mogłem usłyszeć głos skutecznej czyszczałki, bodaj najskuteczniejsza ze znanym mi systemów, tutaj szacun się należy bezapelacyjnie.
    Na tym etapie jedyny minus i to spory (chociaż może to wina wadliwego albo już zużytego egzemplarza) to praca na baterii. Wg mnie trochę słabe wyniki osiągała, zdaję sobie sprawę, iż miała czym ruszać, ale to nadal bez rewelacji. Średnio starczała na około 2.5-3 godziny i około 250 zdjęć, przy czym aparat miał całkowicie wyłączony ekran, był cały czas włączony, jednak wchodził w stan uśpienia gdy nic nie robiłem. Dodatkowo zauważyłem, iż im zimniej było tym znacząco krótszy jej czas pracy, ja sobie podczas spaceru po prostu wyłączałem sprzęt gdy nie potrzeba było. Mając E3 nie przypominam sobie abym tak się musiał gimnastykować.

Czas na dwa najistotniejsze aspekty czyli obrazowanie, i praca AF. Zacznę od pierwszego, jak widać po fotach zamieszczonych w wątku zestawem można zrobić przyzwoite foty, jednak musimy pamiętać o kilku rzeczach. Biorąc do testów E5, spoglądałem pod kątem posiadanego niegdyś E3. Matryca IMHO niewiele różni się możliwościami od tej z poprzednika, jednak osłabienie filtra AA wyszło na dobrze generowanemu obrazkowi. Mam wrażenie, że foty są bardziej ostre, i takie „krystaliczne” względem tego co wypluwa E3. Podniesienie z 10 do 12MP w rozdzielczości wyszło na dobre, i jak to mówią od przybytku głowa nie boli, śmiało można kadrować na kompie. Czułość, no tutaj jest lepiej względem poprzednika, jednak niewiele i bez jakiś spektakularnych osiągów. Wg mnie najlepiej oscylować w przedziale 200-800, 1600 to od biedy, a 3200 to naprawdę max, i już dobrze naświetlony musi być kadr, oraz dobrze odszumiony. Do ISO800 obrazek daje całkiem przyjemny zwłaszcza jak światła jest sporo, nie potrzeba za wiele odszumiać jeśli w ogóle. DR, no tutaj tez oczekiwałem poprawy, jeśli takowa jest to nie zauważyłem, nie jest dobrze krótko pisząc. Trzeba naprawdę uważać, co i jak się fotografuje, proponuję już na tym poziomie tak naświetlać, aby później zbyt dużo nie gmerać na kompie. Dodatkowo sugeruję unikać jakiś spektakularnych scen z dużą rozpiętością tonalną. Lepiej imho lekko (naprawdę lekko) niedoświetlić zdjęcie i później troszkę wyciągnąć, niż prześwietlić, matryca ma dużą łatwość do przepaleń i ciężko coś z tego wyciągnąć. Gdy już przy obróbce jesteśmy, naprawdę trzeba uważać przy wszelkich wyciąganiach informacji czy to z cieni czy świateł. Przy próbie większej ingerencji w suwaki wychodzi dość szybko szum i degraduje obrazek, dlatego jak nie musimy to nie ruszamy. Osobnym tematem jest to co generuje szkło, a tutaj mogę tylko napisać krótko, jest tak jak bym się tego spodziewał. Oczekiwałem w tej klasie szkła ostrości od pełnej dziury. Taką właśnie specyfikę dostaję, przymknięcie coprawda jeszcze poprawia ten aspekt, jednak nie jest to tak jak w przypadku tanich szkieł, gdzie tą różnicę po przymknięciu przysłony o dwie/trzy działki widać wyraźniej, jednak nadal jest daleko do tego co oferuje ta trzyseta, tutaj jest super już od 2.8. Praktycznie jeśli nie trzeba przymykać, można pracować od 2.8, ja najczęściej obracałem się w wartościach 2.8-4, ze względu na GO jaką chciałem uzyskać, i ilość światła, która nie rozpieszczała podczas testów. Obiektyw dobrze rysuje pod światło, również boczne światło nie jest mu straszne, jednak zakładanie osłony przeciwsłonecznej poprawia jeszcze kontrasty. Właśnie kontrastowość szkła też zasługuje na pochwałę, naprawdę nie potrzeba za wiele poprawiać na kompie. Bokeh i GO, również spowodowały banana na mojej twarzy. GO jest bardzo przewidywalna, rozkłada się równomiernie, i przy niskich wartościach przysłony „wydziera” motyw z kadru. Bokeh jest taki jak lubię, bez zbędnych dziwolągów w tle, nie nachlany, „rozbebłuje” to co nie jest w GO znakomicie. Tutaj naprawdę nie ma się czego czepiać.

Szybkość działania i AF zostawiłem sobie na koniec. Generalnie do szybkości działania nie mam zastrzeżeń, aparat wstaje w mgnieniu oka, reaguje błyskawicznie na klawisze itd. Tutaj jest spoko, nie ma żadnych lagów przy przeglądaniu menu czy uskutecznianiu innych operacji w aparacie, wybudzanie z uśpienia tez w mgnieniu oka następuje. Szybkostrzelność, no cóż nie bryluje tutaj E5, ale też 5kl/s uczciwie trzeba przyznać, iż dużej części użytkownikom powinno wystarczyć. System AF, spodziewałem się poprawy względem E3, i niestety pozostał jak u poprzednika, co nie oznacza, ze się do niczego nie nadaje 11 polowy i krzyżowy szalu nie robi, są na rynku bardziej zaawansowane konstrukcje, naprawdę liczyłem na poprawę względem E3. Teraz garść spostrzeżeń z pracy autofokusa, sugeruję aby używać trybu AF-S, jest on zdecydowanie szybszy niż AF-C, dodatkowo bardziej przewidywalny. W trybie AF-C system wiele razy nie nadążał za akcją, do tego stopnia to było irytujące, iż naprawdę szczerze polecam korzystać z AF-S by oszczędzić sobie niepotrzebnie nerwów. Podczas ustawiania ostrości w trybie AF-C dosyć nerwowo się zachowywał, przejeżdżał nie wiadomo dlaczego skalę, gdy już miał tylko podostrzyć jeździł to w jedna, to w drugą stronę (pomijam teraz aspekt, iż bardzo głośny jest AF). Dlatego do końca testów dominował już u mnie AF-S, jest w tym trybie wiele lepiej, zwłaszcza gdy światła jest sporo, im jego mniej tym dłużej mu schodzi ustawienie ostrość. Polecam też używanie limitera w szkle, dosyć pomocne jest to, i skraca zdecydowanie czas. AF oczywiście miewał kaprysy, i potrafił z niewiadomych przyczyn przestrzelić, czy nerwowo przy poostrzeniu doskakiwać i odskakiwać zanim potwierdził ustawienie ostrości. Dodatkowo na niskich przysłonach, czyli tam gdzie GO nie daje nam hendikapu, i nawet najdrobniejsze poruszenie czy przestrzelenie od razu wychodzi zdarzało mu się niestety nie trafić nieznacznie. Dla amatora takiego jak ja ma to mniejsze znaczenie, bo sobie co najwyżej poklnę pod nosem, jednak dla kogoś kto na tym zarabia albo czeka na ten jedyny kadr życia, może to być niekomfortowe. Nie jest to jakieś spektakularne ale jednak występuje, miałem to samo przy okazji E3+ZD150, i myślałem że jednak będzie teraz lepiej. Gdy jednak będziemy pamiętać o tym o czym pisałem wyżej, zapomnimy na chwilę o tej niedogoności to zestaw naprawdę jest całkiem sympatyczny. Oczywiście są systemy gdzie jest to o niebo lepsze, ale tez i są takie gdzie jest dramat, Olek jest w środku stawki, więc wstydu nie ma.

Reasumując już by was nie zanudzać, cieszę się iż mogłem pobawić się tym sprzętem. Jak widać coś tam się udało ustrzelić. Jakby tak moim zdaniem poprawić kilka rzeczy to naprawdę nie można by się czepiać. Uprzedzę ewentualnie część Waszych pytań. IMHO fajnie by było upchnąć do puszki matryce choćby z epl5/OM-D, poprawić te „niuanse” z działaniem AF, a jak już szaleć to zaaplikować więcej punktów AF, szybkostrzelność „choćby” 8-9kl/s do puszki byłbym usatysfakcjonowany. Dodatkowo przydałby się lifting szkłu, choć nie mam mu za wiele do zarzucenia, to zaaplikowanie SWD spowodowałoby banana na ryju niejednego fotoprzyrodnika. Naprawdę siedząc w lesie w ciszy głośno pracuje, więc ultra napęd jak znalazł, a i szybkość działania pewnie by się poprawiła.

Nadmienię też, iż zdjęcia nie były poddane jakiejś spektakularnej obróbce, starałem się już na etapie robienia myśleć by nie grzebać za dużo w kompie. Przy wywoływaniu „suwakowałem” poziomy, kontrasty, kadrowałem, do tego nieco odszumiałem czasami lekko podostrzyłem (starałem się w miarę możliwości nie wychodzić poza ISO400) i to wszystko.
    Ufff, test dobiegł końca, mam nadzieję, że nie zanudziłem i się spodobał, a i konwencja jaką przyjąłem zbytnio szoku u was nie wywołała.

Na koniec przygotowałem jeszcze Bonusa, którego postaram się wieczorem wrzucić.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 14.03.13 o 14:41

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Test dodałem do opisu obiektywu w Kompendium.
    Dzięki za test i omówienie.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

test świetny, zamiast miliona cyferek i znaczków można pooglądać zdjęcia w sytuacjach, do jakich sprzęt został pomyślany. Ode mnie 5-tka za test E-5-tki. Zdjęcia super, szkoda, że pogoda nie dopisała - byłoby więcej ptaszków "złapanych".

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Nyny, kawał dobrej roboty. Gratuluję.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Świetny test. Na taki opis i takie zdjęcia, po których można sobie wyrobić opinię o E-5 czekałem. Dziękuję!

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Bonus

Zatem tak jak obiecałem, dla tych, którzy nie maja jeszcze dosyć teraz czas na ostatni akord tego testu, czyli obiecany bonusik.

Tak po prawdzie temat ten miał być przewodnim, gdyż wszystko robiłem aby jednak się udało, chciałem Wam pokazać trochę drapieżników. W upatrzonym wcześniej miejscu w dobrych czasach spotykałem regularnie myszołowy, bieliki, jastrzębie, krogulce, a i Puszczyk też się kiedyś pojawił. Zatem postanowiłem ten temat na teście eksplorować. Przygotowałem starannie nęcisko, poukładałem badyle, od listopada już wykładać padlinę zacząłem, od stycznia systematycznie trzy razy w tygodniu nęciłem, i było fajnie wsio znikało, natrafiłem podczas wykładania żeru na dwie pary Myszaków, i bielików sporo, kruki i sroki tez gościły, śladów lisa też niemało.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033619_1024.jpg
Wyświetleń:	189
Rozmiar:	456,8 KB
ID:	83452

Jednak od końcówki stycznia jakoś się wyludniło, zapewne to o czym pisałem, ktoś tam polował i wypłoszył mi ptaszory, zdewastował też czatę. Odbudowałem i dalej nęciłem, porcje znikały ale już nie tak szybko jak wcześniej, parę razy siadałem bez rezultatów, straciłem już nadzieję. Pod koniec testowania przyfarciło mi się nieco, przyleciał dosłownie na parę minut jeden Myszak. Najperw usiadł na drzewie, nieufnie rozglądał się, po czym wylądował obok nęciska w gęstym zielu, tam jeszcze chwile pobaraszkował i niedługo potem czmychnął w siną dal i tyle go widziałem. Jako, że już wcześniej był w teście opisany to wstawiam tylko kilka zdjęć.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033705_1024_1.jpg
Wyświetleń:	201
Rozmiar:	607,1 KB
ID:	83450Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033687_1024_1.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	681,2 KB
ID:	83462Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033671_1024_1.jpg
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	699,8 KB
ID:	83461Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033670_1024_1.jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	661,4 KB
ID:	83460Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033659_1024_1.jpg
Rozmiar:	676,9 KB
ID:	83459Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033654_1024_1.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	634,0 KB
ID:	83458Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033653_1024_1.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	754,3 KB
ID:	83457Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033651_1024_1.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	703,3 KB
ID:	83456Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033628_1024_1.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	610,5 KB
ID:	83455Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033605_1024_1.jpg
Rozmiar:	604,4 KB
ID:	83454Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033593_1024_1.jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	619,1 KB
ID:	83453Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033658_1024_1.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	599,2 KB
ID:	83451Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3033704_1024_1.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	645,1 KB
ID:	83463

To na tyle, tym razem już wszystko, i dziękuje za uwagę.

pozdro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Bardzo ciekawe podsumowanie i ostatnie kadry. Również dziękuję.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

6 i 13 jest przepiękna
    Gratuluję testu. Bardzo profesjonalnie, duże poświęcenie. Warto było Tobie zrealizować, nam podziwiać. Dzięki
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||