Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: [OlyTest] Moje spotkania z przyroda poprzez pryzmat 4/3

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Moje spotkania z przyroda poprzez pryzmat 4/3

Dla cierpliwych i chetnych dzisiaj jeszcze umieszcze czesc 2 relacji

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nyny - stuknęło Ci 2500 postów
    Zmarnowałeś taką okazję do uczczenia tego wydażenia
    Pozdrawiam i życzę następnych 2500...
    XZ-2|D800E|moje 500px

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Dla cierpliwych i chetnych dzisiaj jeszcze umieszcze czesc 2 relacji

pozdro
    aż ślinka cieknie!
    E-5, E-520, HLD-4, ZD 12-60mm SWD, ZD 50-200mm SWD, ZD 35-100mm, ZD 150mm, ZD 35mm, ZD 50mm, ZD 8mm, ZD 14-54mm II, ZD 9-18mm, ZD 70-300, EC-20, EX-25, FL-36R, FL-50R, SHV-1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Dawaj zdjęcia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Jak u Hitchcock'a, najpierw trzęsienie ziemi a potem już tylko napięcie rośnie.
    Nyny, wlepiaj te foty i chwal się.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

tak off topic: nie wiecie czy ta kolumbryna będzie dostępna na zlocie za 4 mieszki?
    E-5, E-520, HLD-4, ZD 12-60mm SWD, ZD 50-200mm SWD, ZD 35-100mm, ZD 150mm, ZD 35mm, ZD 50mm, ZD 8mm, ZD 14-54mm II, ZD 9-18mm, ZD 70-300, EC-20, EX-25, FL-36R, FL-50R, SHV-1.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Potrzebuje jakiegos admina coby mi odblokowal na chwile limity.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Czy wy myślicie, że ja Szymborska jestem co na zawołanie retoryke trzaskam z rękawa, toż musiałem troche w te klawisze jednak poklepac
    Nic to jedziemy dalej:

Część 2

Jak już tak nalegacie to zmienię trochę kolejność i to co miało być na końcu będzie właśnie teraz.
    Po wnikliwym codziennym analizowaniu pogody już straciłem nadzieje na cos więcej niż chmury, porywisty wiatr, śnieg i deszcz. Jednak los się w końcu nieco uśmiechnął i sprawił, iż na pogodynce pojawiło się długo wyczekiwane słoneczko. Szybka decyzja, telefon do kierownika - prośba o urlop pozytywnie rozpatrzona Teraz wystarczyło pomyśleć gdzie jechać, wybór padł na dolinę rzeki Noteć niedaleko Nakła n/Not. Wstałem rano, zapakowałem sprzęt do auta, po drodze zawiozłem juniora do przedszkola, i przejechałem w dosyć szybkim tempie około 30km.
    Po dojechaniu na miejsce wiedziałem, ze dzisiaj się nawdycham powietrza niemało.
    Szybkie przebranie ciuchów, zweryfikowanie co mi będzie potrzebne, następnie decyzja w która stronę rozpocząć rekonesans... W pełni gotowy i zdecydowany zarzuciłem plecak na plecy, w garść jednej reki monopod, w drugą zestaw foto, i witaj przygodo.
    Po kilku krokach oczom mym na dyżurnym drzewie, gdzie w sezonie przebywają na przemian bieliki z rybołowami, wartę pełniła Wrona siwa. Pierwszy strzał z ręki i już widzę, że będzie dzisiaj dominowało ostre słońce, więc o klimatycznych fotach z delikatnym światłem mogę zapomnieć, ale nic to ważne, że jest słońce i ciepełko w granicach 10 stopni.

Wrona siwa (Corvus cornix) należąca do rodziny krukowatych jest średnim ptakiem, w niezurbanizowanym terenie dosyć płochliwa. Wszystkożerny ptak, gniazdujący u nas w kraju, często przebywa w towarzystwie Gawronów i Kawek.
    Od razu proszę o klikanie do końca po większe przy każdej focie coby jakość sobie podejrzeć.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wrona.jpg
Wyświetleń:	456
Rozmiar:	435,0 KB
ID:	83219

Rozglądając się dookoła widzę za rzeką na drzewie sylwetkę pięknego ptaka, niestety odległość, dzieląca rzeka nie pozwala na oddanie jego walorów. Szybki strzał z „trzysety” trzymanej w rękach i jest piękny okaz Srokosza.

Dzierzba Srokosz (Lanius excubitor) nazywana tez Srokoszem to średniej wielkości ptak należący do rodziny dzierzb. Jest to drapieżny ptak gniazdujący w Polsce. Ciekawostką jest fakt, iż upolowane np. płazy, nornice itd. potrafi ponabijać na kolce, i wrócić do nich jak się ciężej o pożywienie zrobi.

Nazwa:	srokosz.jpg
Wyświetleń:	444
Rozmiar:	505,1 KB
ID:	83215

Ruszam dalej bo czeka mnie jeszcze nie lada marsz. Po chwili słyszę znajome „ćwierki”, rozglądam się dookoła, a tam na krzewach baraszkuje małe stadko Mazurków.

Mazurek (Passer montanus) z rodziny wróblowatych, nieco mniejszy bratanek wróbla, coraz częściej go wypierający. Osiadły spotykany często na terenach zurbanizowanych. Od wróbla najłatwiej odróżnić go po czarnej plamce na poliku i brązowym kapturze, bardzo często latają razem w stadach.

Nazwa:	mazurek_1.jpg
Wyświetleń:	441
Rozmiar:	439,9 KB
ID:	83210

Nazwa:	mazurek_2.jpg
Wyświetleń:	381
Rozmiar:	395,2 KB
ID:	83209

Nazwa:	mazurek_3.jpg
Wyświetleń:	355
Rozmiar:	382,4 KB
ID:	83208

Nazwa:	mazurek_4.jpg
Wyświetleń:	353
Rozmiar:	428,7 KB
ID:	83207

Nazwa:	mazurek_5.jpg
Wyświetleń:	367
Rozmiar:	391,8 KB
ID:	83206

Słońce coraz bardziej przypieka, ja ochoczo wędruję dalej, nagle dostrzegam jak ktoś się we mnie namiętnie wpatruje. Dama dała mi chwilę na oddanie serii strzałów (z czego dwa trafiły w punkt).

Sarna (Capreolus capreolus) bo o niej mowa należąca do jeleniowatych to najpopularniejszy nasz kopytny ssak. Samica nazywana jest kozą, samca natomiast rogaczem zwą. Dosyć popularna w naszym kraju, i chyba gro osób kojarzy tego średniej wielkości ssaka.

Nazwa:	sarna.jpg
Wyświetleń:	446
Rozmiar:	632,4 KB
ID:	83205

Rekonesans trwa w najlepsze, brnąc dalej w rozmokniętym nadrzecznym gruncie spotykam młodego łabędzia odbywającego poranną toaletę. Postanawiam się zatrzymać i pomimo, że to nader popularny ptak, może się już wielu nudzić i nie budzić zainteresowania nie zawahałem się uwiecznić go na zdjęciach.

Łabędź niemy (Cygnus olor), rodzina kaczkowate, o białym umaszczeniu i pomarańczowym dziobie, u którego nasady występuje czarna narośl. Osobniki młode do 2-3 roku życia szaro umaszczone, z szaroczarnym dziobem bez wyraźnej narośli.

Nazwa:	labedz_1.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	575,8 KB
ID:	83218

Nazwa:	labedz_2.jpg
Rozmiar:	561,3 KB
ID:	83217

Nazwa:	labedz_3.jpg
Wyświetleń:	340
Rozmiar:	616,8 KB
ID:	83216

Nazwa:	labedz_4.jpg
Wyświetleń:	348
Rozmiar:	635,6 KB
ID:	83214

Nazwa:	labedz_5.jpg
Rozmiar:	578,5 KB
ID:	83213

Nazwa:	labedz_6.jpg
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	610,0 KB
ID:	83212

Nazwa:	labedz_7.jpg
Wyświetleń:	373
Rozmiar:	618,9 KB
ID:	83211

W kolejnym poście ciąg dalszy (sorry, że tak ale ogranicznienia nie pozwalaja w jednym wszystkiego) CDN.
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 12.03.13 o 01:15

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Do kolejnego spotkania zaprowadził mnie znajomy odgłos. Nie myląc się trafiłem na baraszkujące w gałęziach Olchy stadko Czyży.

Czyż zwyczajny (Spinus spinus), rodzina łuszczaków. Nieduży ptak o dosyć pięknym ubarwieniu, z dosyć mocnym dymorfizmem płciowym (samiec zwłaszcza w okresie godowym mocno czarno/żółto wybarwiony), na terenie polski gatunek objęty ścisłą ochroną

Nazwa:	czyz_1.jpg
Wyświetleń:	416
Rozmiar:	456,8 KB
ID:	83234

Nazwa:	czyz_2.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	724,3 KB
ID:	83233

Nazwa:	czyz_3.jpg
Wyświetleń:	365
Rozmiar:	668,0 KB
ID:	83232

Nazwa:	czyz_4.jpg
Wyświetleń:	376
Rozmiar:	644,5 KB
ID:	83231

Idąc dalej mijam przelatujące obok mnie stadko Potrzosów, niestety nie zatrzymały się ani na chwilę, widzę również wydrę przemierzającą rzekę – wypuściłem serie niestety światło w kontrze, dodatkowo błyszcząca tafla wody spowodowały, iż nie trafiłem z ostrością. Następnie w oddali widzę znajomy znak bytności i charakterystyczne sylwetki. Znakiem rozpoznawczym tego gatunku są „zasyfione” od wydzielin „białe drzewa”, a ptakiem tak znienawidzony przez wędkarzy, rybaków kormoran.

Kormoran (Phalacrocoracidae), rodzina kormoranowate, rząd głuptaki. Ptak duży, kolonialny, wodny gatunek zamieszkujący okolice jezior, rzek, mórz itd. Potrafi nurkować nawet na 30m szukając pożywienia.

Nazwa:	kormorany_1.jpg
Wyświetleń:	384
Rozmiar:	589,9 KB
ID:	83225

Nazwa:	kormorany_2.jpg
Wyświetleń:	363
Rozmiar:	455,9 KB
ID:	83224

Cały czas nad głową moją trwa znaczny ruch to w jedna to w drugą stronę. Widać ptaki poczuły wiosnę i migrują na żerowiska i lęgowiska. Postanawiam postrzelać trochę i uwiecznić w locie kilka gatunków: Łabędzie nieme, Kormorany, Gęsi gęgawy.

Nazwa:	klucz_labedzi.jpg
Wyświetleń:	350
Rozmiar:	327,5 KB
ID:	83226

Nazwa:	klucz_kormorany.jpg
Wyświetleń:	376
Rozmiar:	464,1 KB
ID:	83227

Nazwa:	klucz_gegawy_1.jpg
Wyświetleń:	349
Rozmiar:	352,1 KB
ID:	83229

Nazwa:	klucz_gegawy_2.jpg
Wyświetleń:	349
Rozmiar:	382,5 KB
ID:	83228

Spotykam też kolejne stadko Mazurków i postanawiam jeszcze dwa zdjęcia im zrobić zwłaszcza, iż moim zdaniem tło zrobiło wielką robotę.

Nazwa:	mazurek_6trz.jpg
Wyświetleń:	369
Rozmiar:	668,4 KB
ID:	83223

Nazwa:	mazurek_7trz.jpg
Wyświetleń:	352
Rozmiar:	700,2 KB
ID:	83222

Na sam koniec wędrówki trafił mi się samotny łowca wyczekujący na okazję. Niczym strażnik na wartowni dumnie obserwował okolicę. Po czym gdy zobaczył jak coraz bliżej podchodzę poderwał się do lotu i kołując spoglądał z góry na zaistniałą sytuację.

Myszołów zwyczajny (Buteo buteo) bo o nim mowa należący do rodziny jastrzębiowatych, to duży drapieżny ptak. W Polsce średnio liczny, jednak najliczniejszy spośród naszych drapieżników. Prowadzi osiadły tryb życia, występujący praktycznie w całym kraju, często kojarzony z pejzażem rolniczym. Ptak objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Nazwa:	myszak_1.jpg
Wyświetleń:	390
Rozmiar:	507,5 KB
ID:	83221

Nazwa:	myszak_2.jpg
Wyświetleń:	377
Rozmiar:	379,9 KB
ID:	83220

Tak zakończyła się prawie sześciogodzinna wyprawa, na której przyszło mi przejść około 10km. Jednak na łonie natury czas szybko leci i nawet nie myślałem, że tyle czasu już minęło, dość powiedzieć, że posiłek i picie nosiłem ze sobą cały czas i skonsumowałem przy aucie jak wróciłem. Spotkałem też kilka gatunków, których niestety nie udało mi się z różnych przyczyn uwiecznić. Pojawił się na chwilę Zimorodek, dwie Sikory ubogie, kilka Sikor bogatek i modrych, kilka Srok, dwa Bażanty, Gawrony, Sójki, Łabędzie krzykliwe. Jednak nie żałuję, iż nie znalazły miejsca na karcie pamięci, bo jest do czego wracać, jakby wszystko tak wychodziło od razu to mogłoby się to szybko znudzić.
    Kilka kwestii technicznych na koniec, sprzęt spisał się dosyć poprawnie, dużo światła więc nie było potrzeby windowania ISO do niebotycznych wartości. Autofokus dawał z reguły radę, kilka razy mnie mocno zirytował, ale ogólnie bilans pozytywny. Początkowo próbowałem trybu AF-C, jednak po testach pozostałem przy AF-S gdyż był sporo szybszy, i tak już zostało do końca. Gabaryty w kontekście tego doświadczenia, no cóż nabierają innego wymiaru, małe nie są to fakt ale….
    No właśnie to ale, jakoś nie miałem przez całą wyprawę ani chwili kiedy bym jakoś niekomfortowo się czuł, czy coś mnie uwierało i ciążyło taszcząc te klamoty, a i dystans do małych nie należał. Nadal uważam iż mikrusy nie będą przeze mnie postrzegane jako alternatywa, oraz hendikap związany z mobilnością czy gabarytowością przytaczaną przy okazji wszelkiej maści dyskusji dlaczego małe jest piękne Dodam jeszcze, iż da radę robić z ręki zdjęcia bez jakiś większych spinek, jakby co, to przychodzi z pomocą stabilizacja w body E5. Osobiście wyłączyłem stabilizację i praktycznie poza kilkoma testowymi strzałami nie używałem, ale miałem też w odwodzie monopod, który chętnie używałem i bardzo pomocny w niektórych kadrach się okazał.
    To na razie tyle i koniec zarazem drugiej części testu, mam nadzieje że taka konwencja Wam podpasuje i zbytnio nie zanudzi.

p.s. Jeszcze na koniec mały bonusik, poniżej Dworek Chobielin, prywatna rezydencja naszego szefa MSZ’tu Pana R.S.

Nazwa:	dworek.jpg
Wyświetleń:	439
Rozmiar:	664,9 KB
ID:	83230

Uff, udalo sie wsio powklejac, to na razie tyle, milego czytania i ogladania.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 12.03.13 o 01:56

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Musisz rozdać trochę punktów
    innym użytkownikom zanim
    będzie można przyznać punkty
    nyny
    ...proszę o wyręczenie mnie w tej czynności
    Jak to jest trudny temat to wiem bo sam wczoraj próbowałem. Na cztery godziny marznięcia przyniosłem do domu zadowalających zdjęć sztuk trzy. Tymbardziej doceniam pracę Nyny'ego...
    XZ-2|D800E|moje 500px