szeroki kąt niedawno kupiłem takze wezme na pewno![]()
szeroki kąt niedawno kupiłem takze wezme na pewno![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.08.13 o 17:42 Powód: ortografia
Dwa lata temu zabrałem do dużego 4/3 komplet: 12-60, 25, 70-300. Mniej więcej 80% czasu miałem przypięty 12-60, wieczorami dla zmniejszenia gabarytów 25, a tele użyłem dosłownie RAZ w ciągu 2 tygodni.
Wniosek? Z tego co masz zostaw 45, tele może się marnować ale jak masz miejsce to bierz. Szeroki kąt - obowiązkowo, jeżeli będziesz zwiedzał jakieś wnętrza.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Ale jak człowiek się zmusi, usiądzie z kartką i zacznie analizować to spokojnie schodzi do 2-3.
Ja wybieram się na kilkudniowy wyjazd w przyszłym tygodniu. Na co dzień uwielbiam do małych rzeczy używać Sigmę 150. Ale na wyjazd rozsądnie zabiorę 60tkę. Niestety pewnie dorzucę dwa zoomy do tego. Ale już rybki nie zabieram. Ja jadę odpocząć, a nie żonglować obiektywami.
Mnie dwie stałki 21mm i 35mm (na APS) przyzwyczaiły tak do podanych ogniskowych, że przeważnie tylko je uzywam nawet zooma zwykle nastawiam na podobne ogniskowe.
Ostatnio 80% moich zdjęć to 21mm - nawet się zastanawiałem czy nie wybrać Fuji x100, czy obyłbym się tylko z jedną ogniskową.
Zdecydowałem się jednak na mikrusa i zestaw kit 14-45 + ZD 17mm wydaje się optymalnym wyborem. Mam jedną z ulubionych ogniskowych a kit w razie czego da mi resztę.
Ale do tego doszedłem po kilku latach pstrykania - na początku próbowałem rozmaitych ogniskowych i zawsze było za mało.
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 6.08.13 o 00:36
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
jak jechałem na wakacje to też się zastanawiałem co zabrać i zabrałem wszystko. Nie warto rozważać czy brać 20/1.7 i 45/1.8 bo to takie maleństwa, że żal ich ze sobą nie brać. 9-18 też niewielkie, jedynie 45-200 zajmuje nieco miejsca.
Ech, korci mnie zamiana 14-42 na 9-18.
hmm... kity Panasa 14-42 (najczęściej) i 45-150. Plaża, dobra pogoda, mocne słońce. Po przymknięciu do F8 kity są całkiem przyzwoite. Kilka razy zabrałem ze sobą 20/1.7 na wieczorny spacer. Najrzadzej 45mm, bez niego mógłbym się spokojnie obyć. Zrobiłem parę zdjęć tym obiektywem (i chyba są to jakościowo najlepsze zdjęcia), bo szkoda mi było go nie podpinać jak już zabrałem, ale spokojnie mógłbym się bez niego obyć.