Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 100

Wątek: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas.

Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas.

Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?
    to już bym wolał 17f2.8, używki w podobnej cenie co używany 14f2.5.
    e-pl3

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Olympus nie niweluje CA programowo, ani w swoich obiektywach, ani w żadnych innych.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność.
    Gdybym zabierał kita to 14mm 2.5 zostawiłbym w domu - brak spektakularnego zysku światła/jakości.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas.
    proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A nie lepiej dokupić sobie jakiś mały futerał na kita i doczepić go do paska (i tak nie poczujesz pewnie że go masz) a sam aparat z naleśnikiem wsadzić do kieszeni? Przy okazji jak będziesz focił krajobrazy to myślę że trzeba pomyśleć też o filtrze polaryzacyjnym .

Ps. krajobraz to statyczne kadry więc myślę że atut szybkiego AF-u 17-tki tutaj odpada. Ja bym wybierał pomiędzy 20 1.7 a 14mm 2.5 z tym że wolałbym 20 1.7 bo jakbyś chciał focić jakieś gorsze warunki światła mógłbyś zrobić zdjęcie bez statywu.
    Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 10.03.13 o 17:54

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?"
    nic dodać, nic ująć.

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Mam 20mm/f/1.7 i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z jasności szkiełka.

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    nic dodać, nic ująć.
    Już dałbyś sobie spokój z krytykowaniem mojej decyzji. Wcześniej miałem kompakta i wybrałem bezlusterkowca bo chcę się pobawić obiektywami. Jest to dla mnie nowy świat dlatego założyłem ten temat. I dobrze bo po tym co piszą inni to moja idea posiadania tylko naleśnika na wycieczki może sie nie sprawdzić.

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.
    Pochodziłem dzisiaj z kitem i jednak nie jest tak źle z rozmiarem zestawu jak myślałem. Pewnie to jego będę zabierał najczęściej. Naleśnika też chcę mieć na sytuacje gdy będę musiał wcisnąć aparat do kieszeni. Zastanowiłem się i tak jak radzisz lepiej mieć coś co będzie miało dużą zaletę w stosunku do kita. A takim obiektywem jest 20mm 1.7. Nie tylko będzie mały ale będę go mógł użyć gdy będzie brakowało światła. Zaczynam poszukiwania na ebayu...

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

słuszna decyzja,
    http://allegro.pl/panasonic-h-h014-g...016905533.html
    kupiłem od tego faceta miesiąc temu, co prawda dałem 20PLN więcej.
    lepszej oferty nie znajdziesz
    e-pl3