Dzięki koledzyCzłowiek całe życie się uczy.
Dzięki koledzyCzłowiek całe życie się uczy.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Dla mnie nowy jest eksport MOV do MPG4. MOV w Quicktime wyświetla mi się wyprany z kolorów ale po konwersji do mpg4 Windows Media Player wyświetla mi się poprawnie.
Możliwe, że to nic nowego ale nie mogę znaleźć tej samej opcji w OV2.
Czy może mi ktoś powiedzieć gzie jest opcja zmień rozmiar w Olympus viewer 3 ??? W starszej wersji bylo to normalnie w opcjach ,teraz tylko jest kadruj, w dostosuj paletę też nie ma opcji zmień rozmiar , czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zmienić rozmiar??? tak ładnie proszę ;P![]()
Popatrz dokładnie w funkcję kadruj- ta jest też zmiana rozmiaru![]()
sęk w tym że w kadruj nie da się zmienić formatu , za każdym razem mi kadruje na jakiejś dziwne proporcje .... :/ , ja w kadruj mam ;
*wybierz rozmiar
*wybierz proporcję bloków
i jak ustalę proporcje takie jakie są na zdjęciu po zapisaniu kadruje mi tylko wycinek !![]()
Zdjęcia masz w RAW?
Jeśli tak, klik prawym myszy na zdjęciu, potem eksportuj
Ptaszek przy "zmień rozmiar"
W pole wpisujesz dłuższy bok.
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
tiff , w starej wersji nie było róznicy raw, tiff, jpg, Twoja propozycję również robiłem i zmieniam dłuższy bok na 900px ale drugi bok mi się nie zmienia , wcześniej wszystko było automatyczne , wpisywało się dłuższy bok i automatycznie krótszy się zmieniał , nie wiem dziwnie to akurat rozwiązali , moze odinstaluje O3 i ściągnę raz jeszcze ??
---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------
aaa i przy eksportuj , jak zaznaczę zmień rozmiar , to automatycznie mam rozmiar 800x800 , a wiem ze na 1000% rozmiar jest duży ....
Raczej bym proponował poszukać w module informacji, wskazówek jak zmieniac rozmiar. Tez miałem z tym kłopot, ale mam jeszcze wersję Ol V 2 i ona mi pomaga w takim przypadku![]()
no przecieć to mega głupie rozwiązanie , napisałem prośbę o pomoc na oficjalnej stronie get Olympus na FB , ale póki co cisza , jak se z tym nie poradzę e-mail do nich napisze , bo to mega głupie, było dobre to musieli coś skomplikować , ja nad tym od rana siedzę , szukam info w jeżyku angielskim i Polskim i nic ....
---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------
tak pisze w informacji , i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? za kazdym razem mam zapisywać i podawać ręcznie rózne wartosci żeby wiedzieć czy jest tak jak chce ??? też tak macie po zaznaczeniu pola zmień rozmiar , macie już automatycznie 800x800 , a jak zmienicie pierwsze pole na 900 to drugie nie zmienia się ?? czy wykrywa wam od razu po zaznaczeniu pola orginalny rozmiar i gdy chcecie zmienić dłuzszy bok to wam zmienia krótszy automatycznie ???Zaznacz opcję [Zmień rozmiar], aby zmienić rozmiar zdjęcia. Użyj do określenia rozmiaru. Ustawienie [Zmień rozmiar] zmienia większe wymiary obrazu w położeniu portret i krajobraz. Nie można zmienić proporcji rozmiaru. Rozmiar można również wprowadzić z klawiatury.
Skoro nie można zmieniać proporcji zdjęcia.
To krótszy bok automatycznie ustawi się sam.
Przykładowo, jeśli zdjęcie jest w formacie 4/3, wybieram przy eksportowaniu zmień rozmiar i wpisuję 1024, to krótszy bok będzie miał 768.
Tak w ogóle, to do zmniejszania zdjęć polecam program "irfan view".