Jako, że Olki posiadają programy artystyczne, które dosyć rzadko tutaj goszczą a według mnie czasami są warte wykorzystania więc postanowiłem stworzyć watek w który każdy będzie mógł wrzucić dobrodziejstwa tych programów. Nie ma się co ich bać i uważać, że są gorsze bo z automatu i z aparatu bo w niczym to im nie uwłacza. W odpowiednich warunkach na prawdę potrafią dać dużo frajdy bez żadnych późniejszych dodatkowych zabaw.
Wrzucamy pliki prosto z aparatu lub te przerobione przez oprogramowanie Olka.
W moim PEN'e jest 6 programów i każdy ma jakiś podprogram typu obramowanie lub zmiana kolorystyki. Ja wrzucam podstawowe tego samego obiektu czyli zamku w Besiekierach w kolejności jaką proponuje aparat.
1. POP ART (szczególnie nadaje się do robienia zdjęć samochodom kiedy chcemy je sprzedać).
2. ZMIĘKCZENIE OSTROŚCI (zbytnio do tego zamku nie pasuje ale nie mam innej odpowiedniej foty).
3. ZIARNISTY FILM (czasami mi pasuje do zdjęć totalnych zgliszczy, ruder i żuli)
4. FOTOGRAFIA OTWORKOWA (wiadomo szparka to szparka)
5. DIORAMA (tutaj akurat zamek kompletnie nie pasuje ale mam zdjęcie pewnych brzózek, które lepiej oddają jej charakter).
a)
b)
6. DRAMATYCZNA TONACJA (ciężko mi to ukryć ale ten program lubię najbardziej).
![]()