Mogę napisać. Stać cię na lepsze. Nie wiem, czy to efekt ekscytacji tematem, emocje czy słaba fotoedycja, ale zdjęcia są banalnie proste. Jeden plan, dość oczywiste kadrowanie. Nie wiem czemu większość ludzi sili się na jednoplanowe zdjęcia z czystym tłem. Złudne przeświadczenie, że podnosi to wartość estetyczną?
Ale nie przejmuj się. Sporo osób cię pochwali, moja opinia nie jest miarodajna![]()
Mi się podoba Wach Team. 3 i 4 też. W 4 byłoby lepiej jakby adept w tle był bardziej z brzegu - bo pierwszy i drugi plan się trochę klinczują. W jedynce antena sat i samochodowa też się przytulają za bardzo.
Te dwa zdjęcia pierwsze to są trochę na doczepkę, żeby wzmocnić tytuł. Pozostała piątka w sumie mi się w coś układa. Podoba mi się, że każdy kadr jest z innej bajki i każdy skupiony na innej postaci. Mamy dwa pierwsze kadry ukazujące stan oczekiwania i jakiś stres przed starciem. Potem jest kadr kulminacyjny. I dwa następne - ukazujące ból, wyczerpanie, spadek adrenaliny. Problem w tym, że zdjęcia kulminacyjne jest najsłabsze, dość przypadkowe i bałaganiarskie, co w takim mini-cyklu mocno rozwala całość.
Mi się akurat podoba ta izolacja postaci w kadrze - bo ona podkreśla pewna niegotowość, nieokreśloność tych dzieciaków, które coś próbują w dorosłym sporcie. To jest ciekawe, że wszędzie twarze są albo z profilu albo zasłonięte jakby chłopcy specjalnie odwracali głowy. Wyczuwa się taki przestrach, niepewność - a izolowanie postaci w kadrze to lepiej podkreśla. Pomijam fakt, że ring - nawet dla boksera pełną gębą - jest chyba jakąś formą alienacji, często się słyszy, że bokserzy przyznają, że niewiele z walki pamiętają, nie słyszą słów sekundanta w przerwach, nie pamiętają kluczowych akcji itd.
Cześć,
Bardzo dobrze, że się pojawił fotoreportaż - to link do wątku gdzie roztrząsaliśmy temat - na pewno masz składowe foto-reportażu - początek, rozwinięcie i zakończenie - ale same kadry, o czym pisze Diabolique, są za ciasne, mamy tylko jeden kadr, gdzie jest szerzej (5), w reszcie skupiłeś się na określonym elemencie zdjęcia, a nie na nim i jego osadzeniu w rzeczywistości, a szkoda. Może masz coś szerzej, z kontekstem środowiska?
pozdrawiam,
tylko ciekawe czy autor na tym poprzestanie czy będą kolejne cykle ; )
całość przeciętna - mi brakuje dynamicznych scen - jednocześnie w takiej salce warunki oświetleniowe są pewnie cieniutkie co nie pomaga w wyłapaniu kadrów na szybkiej migawce.
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem