Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: E-450 prześwietla przy identycznej ekspozycji

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: E-450 prześwietla przy identycznej ekspozycji

W porządku, sprawa z kartą gwarancyjną jest już w toku. Próbuję się teraz dodzwonić do serwisu, ale z numerami 00800 - 67 10 83 00 i 00800 - 67 10 84 00 nie mogę się połączyć, a pod 22 366 00 66 czekam już z 10 minut i ciągle brak wolnego konsultanta...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to kartę gwarancyjną możesz wypełnić w dowolnym momencie trwania gwarancji - masz na to 2 lata. Jeżeli sklep, w którym kupiłeś Olka jest niedaleko od Twojego miejsca zamieszkania, to powinieneś go odwiedzić z dowodem zakupu, to Ci podstemplują gwarancję.
    Sie tak spytam w jakim celu sklep ma mi bazgrac w karcie gwarancjnej.To ze kupilem i kiedy to mam na to kwit z kasy. Plus czysta karta i nic wiecej mi do szczescia nie potrzeba.
    Pakuje w karton i wysylam.

---------- Post dodany o 14:42 ---------- Poprzedni post był o 14:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez krzesimir Zobacz posta
    czekam już z 10 minut i ciągle brak wolnego konsultanta...
    I nie czekaj.Konsultant Ci powie zebys wyslal do naprawy bo napewno cos w srodku sie uszkodzilo.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Pakuje w karton i wysylam.
    I dokładnie tego się dowiedziałem. Według rzeczonego konsultanta karta gwarancyjna nie musi być wypełniona.
    Więc pakuję i wysyłam.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krzesimir Zobacz posta
    I dokładnie tego się dowiedziałem. Według rzeczonego konsultanta karta gwarancyjna nie musi być wypełniona.
    Więc pakuję i wysyłam.
    O, tej wiedzy nie miałem. Człowiek całe życie się uczy... Napisz, jak szybko zwrócą Ci sprzęt i - rzecz jasna - co było przyczyną usterki
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    O, tej wiedzy nie miałem. Człowiek całe życie się uczy... Napisz, jak szybko zwrócą Ci sprzęt i - rzecz jasna - co było przyczyną usterki
    Dam znać, co z tego wyjdzie.

Na marginesie, jak myślicie, możnaby przy okazji napisać w formularzu coś o wadach kitowego obiektywu? Coraz ciężej chodzący pierścień ostrości (używany sporo więcej niż af) i luzy na tubusie w sumie są jakimiś tam wadami. Co do luzów to boję się, że uznają to za moją winę (co oczywiście byłoby bzdurą) i odmówią naprawy całości

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Można napisać - tylko koniecznie wypełnić drugi formularz dla obiektywu. Jeżeli zgłaszasz sam tylko korpus do naprawy, ale wysyłasz wraz z obiektywem (a więc wysyłasz 2 odrębne artykuły), to bez drugiego kwitu obiektyw będzie potraktowany tylko jako zatyczka korpusu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Więc, sprzęt wysłany w piątek 8 marca powrócił wczoraj, tj. 19 marca. Czas całkiem w porządku.
    Otrzymałem w paczce dwa potwierdzenia naprawy. O obiektywie napisano, że został wyregulowany, sprawdzony i wyczyszczony- mam wrażenie, że pierścień ostrości dalej trochę ciężko chodzi. Mniejsza, plastik, pewnie się zużywa. O aparacie:

-usterka: ekspozycja;
    -przyczyna: CCD;
    -rozwiązanie: naprawiono.

I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że usterka, która była powodem wysłania sprzętu do serwisu, nie została usunięta. Hmm... czyżby znaleźli jakąś inną, o której nie miałem pojęcia? W każdym razie, cuda z aparatem dalej się dzieją, a ja mam problem, bo gwarancja się skończyła. Dziś albo jutro będę do nich dzwonił by to wyjaśnić. Co o tym sądzicie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Z tego co wiem, to gwarancja przedłuża się o pół roku od dnia dokonania ostatniej naprawy. Masz czas na ponowne zgłoszenie.

| OlyJedi Awatar Reedmooley
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Slij jeszcze raz-masz o ile mi wiadomo 2 tyg na reklamacje naprawy z tytułu nie usunięcia wady. Do tego jak naprawią masz 3 miesiące przedłużona gwarancje od daty wyjścia sprzętu z serwisu. Dorzuć dokumentacje na płytce co się dzieje. Cuda wianki swoją drogą-wymienili/naprawili matryce, a usterka wygląda na wynikającą z migawki.
    E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
    Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bojów z serwisem ciąg dalszy.
    Na drugi dzień po odebraniu paczki zadzwoniłem do serwisu zapytać, co jest grane. Po krótkim opisaniu usterki, od przemiłej pani dowiedziałem się, że być może to migawka (oh, jak to możliwe...). Poradziła, by skontaktować się z doradcą technicznym i wysłać paczkę od nowa, tym razem powołując się na jego opinię. Tak też uczyniłem. Pan Technik po analizie materiału wyplutego przez puszkę (nawet film już nagrałem, by nie było niejasności...) orzekł, że problem dotyczy migawki. To od nowa. W zgłoszeniu naprawy opisałem łopatologicznie co i jak, powołując się z imienia i nazwiska na osobę technika. Wysłałem 22 marca. Dziś, tj. 9 kwietnia, po nieco ponad dwóch tygodniach oczekiwania, sprzęt wraca. I co? I nic. Szanowny serwis dalej swoje. Cytuję oryginalną pisownię:
    -Usterka: Elektroniczne
    -Przyczyna: Plyta glówna
    -Rozwiazanie: Wymieniony
    Usterki będącej powodem wysłania do nich dalej nie usunęli. Co ciekawe, licznik migawki po wyjęciu aparatu z pudełka bije od nowa. Po objawach, nie wydaje mi się jednak, by ją wymienili. I mam wrażenie, że konsekwentnie próbują tego unikać. Nie wiem, może oni tam w Czechach tłumaczą te zgłoszenia napisane po polsku na swoje jakimś translatorem i dlatego nie rozumieją, co się do nich mówi? Przecież nawet technik im to wskazał, pani przy telefonie po prostym opisie zorientowała się, co jest, a oni mają z tym problem... Come on... Brak sił, ręce opadają. Co z tym fantem dalej?
    Ostatnio edytowane przez krzesimir ; 9.04.13 o 00:46