Witam,
mam problem z olkiem E-450 jak w temacie: zdarza mu się prześwietlać zdjęcie mimo braku zmiany wartości ekspozycji (tryb manual), czyli jedno zdjęcie przy 1/1000s i załóżmy f/4 będzie prześwietlone, ale kolejne przy niezmienionych wartościach- już nie. Załączam przykładowe zdjęcia, by to zobrazować (proszę nie zwracać uwagi na ostrość itd.):
1/500:
i następne wykonane bez zmieniania parametrów
i kolejne,
1/1000
1/4000
w pewnych sytuacjach prowadzi to do tego, że nie można ustawić poprawnej ekspozycji dla zdjęcia, bo wychodzi albo prześwietlone albo niedoświetlone:
1/400
1/500
1/640
i następne jakie jest w kolejce w ustawieniach to 1/800
Początkowo zauważyłem to, gdy podpięty był przez przejściówkę OM-4/3 Vivitar 75-205, z niego pochodzi ostatnie 6 zdjęć, pomyślałem sobie "ok, elektronika wariuje bo obiektyw nie dostarcza info o przysłonie, ale dlaczego nie mogę dopasować migawki?". Potem podpiąłem kitowe 14-42 zuiko i okazało się, że jest to samo (pierwsze 4 zdjęcia).
Aparat nie ma jakiegoś koszmarnego przebiegu, pewnie 4-5 tysięcy, ma około 2 lat.
O co chodzi?
EDIT:
zapomniałem dodać, że takie wariacje zdarzają się losowo i nie jest tak zawsze, czasem jest normalnie, a czasem tak wariuje, nie ma na to reguły albo jej jeszcze nie zauważyłem.

Odpowiedz z cytatem