Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8

spoko spoko, będzie i wersja ze światłem 2,0, pewnie będą też inne ogniskowe a może nawet zoom...
    Wiadomo, nie można dać od razu wszystkiego bo by się klientom w głowach poprzewracało...
    Z drugiej strony - ciekawe jak wyglądaja fizyczne ograniczenia w konstrukcji jaśniejszego obiektywu, co byłoby kompromisem: większe gabaryty? nieskładana konstrukcja?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

A komukolwiek ma się przewracać w czymkolwiek? Powstał kolejny produkt bez wyrazu. Do tego cena ma być ponad 1000 euro - X100s to przy nim okazja. Oczywiście nabywcy się znajdą. Mam już nawet pomysł tekstu do folderu: "Szanowni klienci, mając świadomość, jak bardzo jesteście znudzeni ofertą naszego koncernu, przygotowaliśmy produkt idealnie pasujący do Waszego samopoczucia." "Nie możesz przezwyciężyć nudy i beznadziei? Zaakceptuj je!" "Oto aparat, który utwierdzi Cię w przekonaniu, że największą przygodą fotograficzną jest zawsze sam zakup. Reszta to złudzenia..."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

dzarro - może i jest to aparat bez wyrazu, ale nie wyrokowałbym czy to będzie sukces czy klapa. Pers z Kuala Lumpur donosił że wyśmiewany u nasz Sony RX1 tam cieszy się powodzeniem.

Zresztą, Nikon akurat nie ma powodów do zmartwienia o swoją ofertę - owszem, jego produkty trapią lepiej lub gorzej udowodnione problemy ale oferta jest dosyć szeroka i atrakcyjna i na pewno nie jest nudna.
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Przecież napisałem, że klienci się znajdą. Nuda jest jednym z synonimów dobrobytu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    coraz ciekawiej, coraz fajniej się na rynku robi. Tak, to maleństwo będzie z ceną szalało ale to tak zawsze na debiucie... Pewnie niedługo doczekamy się czasów gdy zdjęcia z kompaktów nie będą oznaczały odszumionej papki...

Z drugiej strony - to taki trochę zamach na bezlusterkowce, ciekawe, naprawdę ciekawe jak się ta tendencja będzie rozwijać
    Szczerze mowiac nie widze za bardzo sensu takiego aparatu. Wielkosciowo bedzie na poziomie EPM2 z ktorakolwiek z opcji 17/1.8,20/1.7,14/2.5 przy wyzszej cenie i IMHO mniejszej funkcjonalnosci. Nikon po raz kolejny robi rozwiazanie w abstrakcyjnej cenie i z funkcjonalnoscia taka zeby przez przypadek nie konkurowac z DSLR. Jak zwykle znajda sie chetni wsrod zoltych ale IMHO jest to najmniej ciekawa oferta z kompaktow ze stala ogniskowa

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cóż, pożyjemy zobaczymy, czy będzie hit czy będzie kit.

Mówi się że bezlusterkowce łączą zalety lustrzanek i kompaktów, ale złośliwi też mówią że bezlusterkowce łączą wady kompaktów i lustrzanek. Ot, kwestia podejścia. Ja się czasem zastanawiam, czy zamiast bezlusterkowca "do wszystkiego" nie byłby lepszy mariaż ambitnego kompaktu na co dzień i lustrzanki do "cięższych zajęć". Może właśnie taka idea przyświecała konstruktorom z Nikona?

Wydaje się że mógłby być w tym sens...
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Taki kompakt wydaje mi się ciekawszą opcją od Nikona 1.
    28/2.8 daje szerszy kąt niż m4/3 z 17/1.8 więc to żadna konkurencja.
    Owszem, obiektyw mogliby dać jaśniejszy, chociaż f2.0.
    Cena to jeszcze inna sprawa, ale konkurencja na rynku zawsze cieszy
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta

Mówi się że bezlusterkowce łączą zalety lustrzanek i kompaktów, ale złośliwi też mówią że bezlusterkowce łączą wady kompaktów i lustrzanek. Ot, kwestia podejścia. Ja się czasem zastanawiam, czy zamiast bezlusterkowca "do wszystkiego" nie byłby lepszy mariaż ambitnego kompaktu na co dzień i lustrzanki do "cięższych zajęć". Może właśnie taka idea przyświecała konstruktorom z Nikona?

Wydaje się że mógłby być w tym sens...
    Ale jeśli wiesz do czego aparat jest Ci potrzebny to nie masz takich dylematów. Jest zapewne 1000 i jedno zastosowanie, dla których lustrzanka będzie niezbędna. Mi ona nie jest potrzebna bo: nie robię ujęć dynamicznych, przyzwyczaiłem się do kontroli ekspozycji w wizjerze, preferuję rozmiar w stylu seria G Panasa/Fuji X/większe Nexy. Jakość obrazu jest ta sama.
    Uważam, duża matryca ma sens w takim kompakcie jak Fuji X-100, w którym wszystko - matryca/wizjer/szkło/wielkość i funkcjonalność body - jest wynikiem pewnej przemyślanej koncepcji. Nie jest koncepcja dla mnie - ale jest OK.
    Uważam, że dobry kompakt wcale nie musi mieć dużej matrycy - ideałem jest format zastosowany w RX100 - taka matryca pozwala korzystać z dużej GO na dużych przesłonach, a to dla mnie duża zaleta. Ideałem dla mnie byłby aparat o funkcjonalności X-10/C-7700 z wizjerem i taką matrycą. Obiektyw mógłby mieć ekwiwalent 24-50 mm. Wiem, że nic takiego nie powstanie.

A co to są w ogóle "cięższe zajęcia" przy fotografii amatorskiej? OM-D im nie podoła? Czegoś mu brakuje?
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 5.03.13 o 14:23

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    .....
    A co to są w ogóle "cięższe zajęcia" przy fotografii amatorskiej? OM-D im nie podoła? Czegoś mu brakuje?
    Sam napisałeś - choćby zdjęcia dynamiczne, ruchomy cel etc... W OMD jest dużo lepiej niż było w starszych PENach ale do zaawansowanych lustrzanek jeszcze trochę chyba brakuje....

------ Dopisek ------

Żeby nie było że cuda na kiju wymyślam - kot idący na wprost aparatu już jest dla AF z OMD niemałym wyzwaniem.
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Mnie się wydaje, że ten Nikon miał być takim bardziej kieszonkowym rywalem Fuji X100.
    Sterowanie źle nie wygląda: ring wokół obiektywu, pierścień na górze i kółko z tyłu, do tego jasny obiektyw, brak filtra i pewnie sprawdzony AF Nikona.

Osobiście nie podobają mi się: Migawka 1/2000, brak filtra ND? i zbyt krótka mało uniwersalna ogniskowa.
    Cena wg mnie jest z kosmosu - powinien być sporo tańszy od Fuji X100.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)