Musi działać - może po prostu styki nie kontaktują?
Najbardziej podejrzane są krawędzie stopki na aparacie podające masę do lampy... (rah może mieć podobnie)
też mam wrażenie że musi działać, może coś tam masz powyłączane w ustawieniach aparatu?
e-pl3
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jest jakakolwiek lampa obecnie dostępna która dawawłaby wspomaganie AF do korpus m4/3? Ostatnio robiłem zdjęcia zestawem Nikon D5100 +18-105 + SB-900 i ze wspomaganiem od lampy AF w ciemnych warunkach chodził jak rakieta(tylko trochę długo się ładowało),potem poszedłem na imprezę z moim EPL-3 i FL 36r,myśląc ,że będzie podobnie i się bardzo rozczarowałem ;/.
W przypadku OM-D wspomagać AF będzie FL-600R, nie wiem tylko czy z E-PL3 to też zadziała.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wielokrotnie już pisałem tu, że używam FL-50 z LX-5 (a teraz z E-P5). Oczywiście zakładanie tak dużej lampy bezpośrednio na sanki to głupota, ale wystarczy mały uchwyt lub bracket i komfort używania takiego zestawu jest idealny. Lampę z body można połączyć za pomocą kabla TTL lub za pomocą RC. Kabel TTL wcale nie jest potrzebny do pracy lampy w trybie TTL, ja zawsze pracuję w trybie manualnym lampy, ale dzięki kablowi TTL lampa ma informację o ISO, przysłonie, czasie z body - nie trzeba tego wprowadzać do lampy.
Nie ma różnicy czy lampa to FL-50, 36 czy jeszcze mniejsza i tak trzeba pakować w większą torbę. Z FL-50 mam szybkie ładowanie, dużą siłę błysku, dużą ilość błysków na komplecie akumulatorów. A do błyskania na wprost wystarczy ta popierdułka co jest w body.
Najlepsze efekty uzyskuję gdy lampą błyskam za siebie, a błysk odbity od ścian, sufitu ładnym rozproszonym światłem doświetla obiekt(y). Nie żałować ISO, drugi plan winien być oświetlony światłem zastanym, Oczywiście należy zwrócić uwagę na mieszanie się różnego rodzaju oświetlenia (temperatura barwy) na skórze - należy w tym wypadku postarać się aby pierwszy plan miał przewagę światła z lampy.
Na resztę wystarczą "gradienty" z LR.
Pytanko, czy stosując błysk bezprzewodowy również można używać krótkich czasów synchronizacji?