Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 190

Wątek: Nowy DSLR 4/3 Panasonic L10

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Michu:

do tego dwie inne sprawy: przyrost rozdzielczości wymaga grubszej obróbki a pliki wciągają coraz więcej miejsca...
    w zeszłym roku uszłoby 8MPIX, teraz 10 to już kiszka (ale beka), za rok 14 to będzie minimum a światła na zdjęciach pójdą w cholerę...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Ktoś po prostu musi zacząć reklamować swoją rozpiętość tonalną uzyskiwaną na matrycy o mniejszej ilości Mp, a nie gonić się w ilości samych Mp. Najlepiej wyrazić tę rozpiętość w cyferkach i postawić przed ilością megapikseli matrycy.

Tylko, póki co, mało kto się może pochwalić solidnym DR, a megapiksele upychać na matrycy można w niemal nieskończoność.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie... Myślę, że to sięw końcu zatrzyma z uwagi na wydolnośćszkieł. I wówczas do głosu dojdzie kwestia rozpiętości tonalnej.
    Przy okazji. W zeszłą niedzielę fociłem analogiem i cyfrą. Takie porównanie na własny użytek. Cóż. Superia zjadła cyfrę z kopytami: nawet manipulacje przy RAWach niewiele pomogły, by choć zbliżyć się do tego, co zaoferowała klisza.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Przede wszystkim- to jakaś firma musiałaby "zainwestować" w edukacje klientów.
    "Mp sells" są ważniejsze niż zakres ogniskowych czy światło obiektywu.. a ponieważ ogniskowe sa podawane jako ekwiwalent 35 mm - więc o istnieniu czegoś takiego jak "crop" to nijak sie z ulotki nie dowie.

Mp sa łatwe "more =better".

A kto określi w przystępnych słowach co to jest rozpiętość tonalna ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Panowie, przecież jest już taki aparacik, w kolejnym wcieleniu. pliki duże, zapis i przeglądanie żółwiaste, ale efekty masakryczne. wielka szkoda, że FUJI znowu zrobiło maszynę pod bagnet F, bo chciałbym mieć taką matrycę w body...

czytam sobie, że wiele osób olało babranie się w RAW'ach, bo JPEG'i z tej maszyny powalają, o ile WB jest trafiony.

zobaczcie na dole tej strony, co tu komentować:
    http://www.dpreview.com/reviews/fuji...pro/page18.asp

albo takie coś z pojedynczej ekspozycji, oczywiście po lekkiej obróbce:

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rozpiętość tonalna: jest różnicą pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym obszarem sceny. W cyfrach wynosi ona zdecydowanie mniej (ok. 8EV), niż na negatywie. Stąd dośćłatwo o przepały przy kontrastowych scenach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Której należy się spodziewać w E-3.
    Tak się zastanawiam. Sony pokazało puszkę z 12MPxlową matrycą, Pentax zapewne niedługo też pokaże taką. I wówczas nowość Olka będzie jedyną puszką z matrycą 10MPxl. To nie wygląda najlepiej - przyznacie. Cóż. Zarówno Wy, jak i ja wiemy, że do codzinnego zastosowania w zupełności wystarczy 6MPxl. Ale marketing to bezlitośnie wykorzysta - zresztą klient porównując dane na papierze zwraca jednak na takie szczegóły dużą uwagę.
    Przy A700 widać jak te 12MP bokiem wychodzi i jakie sample są mydlane, a przecież takie sample są wykonywane dobrymi szkłami.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    C+ - zaczekałbym na sample userów. Jak na razie to rzeczywiście jest to średnie, ale pamiętam sample z Alfy 100. Tam też samplerzy się nie pokazali zza dobrej strony. Poza tym uważam, że to wciąż nie jest finalna wersja puszki. 12Mpxl spokojnie przejdzie (jeszcze) na APS-C. Dowodem może być chociażby D2x.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Rozpiętość tonalna: jest różnicą pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym obszarem sceny. W cyfrach wynosi ona zdecydowanie mniej (ok. 8EV), niż na negatywie.
    Tak jest. I teraz zapytaj 100 ludków w sklepie który aparat jest lepsiejszy: ten który ma 10 MP zamiast 8 MP czy ten który ma większą rozpiętość tonalną o 1 EV ??

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan
    Tak jest. I teraz zapytaj 100 ludków w sklepie który aparat jest lepsiejszy: ten który ma 10 MP zamiast 8 MP czy ten który ma większą rozpiętość tonalną o 1 EV ??
    Skoro już nawet ś.p. Czip-Foto-Widjo przyznał (rok temu!), że wyścig na megapiksele się skończył, to odpowiedź mogłaby Cię zaskoczyć :-)