To nawet nie chodzi o to, że Panas ma LV - jest w rodzinie 4/3 i tu się wszyscy lubią. Ale jak się wspomina o lustrzankach z LV to wymieniane są Canony i Nikony, a nie protoplaści.
To nawet nie chodzi o to, że Panas ma LV - jest w rodzinie 4/3 i tu się wszyscy lubią. Ale jak się wspomina o lustrzankach z LV to wymieniane są Canony i Nikony, a nie protoplaści.
No to teraz kolej na E-513!
Taki odchylany LCD w E-510 i było by super.
Może się doczekam?
Pozdrówka.
Olympus C-7070, Pentax K100d, Samsung GX-10
moje zdjęcia: http://my.opera.com/Zabol/albums/
Na zdjęciach z dpreview ten l10 wygląda jakby mu już od nowości odłaziła guma z gripaNo chyba, że to taka prowizorka jeszcze i trzyma się na gumie do żucia
.
Bardzo fajne body, zwlaszcza ten ekranik, ktory dopiero bedzie mial E1-NEXT, a tu juz jest dla ludu. Przypuszczam jednak ze Panasonic bedzie sie cenił... Owszem cena bedzie spadac, ale jednak. Ciesze sie ze grupa 4/3 sie powieksza, kazdy klient znajdzie cos dla siebie. Pamietac nalezy ze jest grupa klientow wiernych jednej marce i jesli zakupili kiedys TV Panasonica, pozniej magnetowid (a sa zadowoleni) to i aparat beda szukali Panasonica (sam znam takie przypadki).
...był Olek jest A6000
Całkiem zgrabny ten aparacik. Jeśli pozycjonowany będzie w tej samej grupie co następcy 400D i D40/D80 to cenę będzie musiał mieć zbliżoną do konkurencji. A na to wskazuje biorąc pod uwagę kitowe szkła.
Jeśli ma tą samą matrycę co E510 to pod wieloma względami jest lepszy. Odchylany ekranik, więcj funkcji dostępnych z przycisków, kółek, przełącznikówa a nie z menu (przesłona, czas, przełączanie seryjne/pojedyncze, tryb AF)... Na papierze E510 przewagę ma tylko w temacie wbudowanego w body antyszeka. Ale widać że wg strategii Panasa on antyszejka pakuje we wszystkie szkła Leica. Pytanie jakie będą fotki, dynamika, szumy, ostrość.
Dla użytkowników 4/3 Panas to dobra wiadomość. Następne body do wyboru, nowe szkła (gdyby pożenili jakoś OIS Panasa z body Olka byłoby jeszcze lepiej, szczególnie jeśli chodzi o E400/E410), może nie 14-50, ale ciekawe jest 14-150 (Leica daje nadzieję że superzoom da w miarę przyzwoity obraz). No i nowe/stare lampy pod marką Panasonic. Może ceny spadną?
Niech no jeszcze Panas wypuści jakiś wyższy model niż L10, jakiegoś sensownego następcę L1. I opuści ceny... A Leica niech wypuści trochę wiecej stałek do 4/3 ze światłem może gorszym niż f/1,4 ale lepszą ceną.
W 4/3 wszyscy się lubią bo tu pełna zamienność jest. Panas złapie nowych klientów to może i niezależni producenci wypuszczą więcej produktów dla systemu (Sigma, Metz, może Tamron albo Tokina?). Im więcej firm zaangażowanych w system tym więcej w nim nowych technologii, wynalazków...
I ciekawe dlaczego szkła Panasa przy podobnym świetle mają większą średnicę filtra niż szkła Zuiko?
Tak więc wybór dla posiadaczy szkiełek Olka i jakiegoś starego body - jeśli nie E510 lub E3 to może .... Panasonic.
Może polecą w dół ceny kitów L1? Samo body jak to body, ale te szkiełko... Ciekawa alternatywa dla 14-54.
Ten nowy Panas został wypozycjonowany znacznei wyżej niż 510
Cena sugerowana 899 $ i 1299 $ - wersje z kitem...
przypuszczam ze ten nowy kit Panasa jest bardzo dobry - ale światłem już nie powala
- OIS jest najlepszym systemem stabilizacji na rynku - jest długość przed każdym innym systemem - ale pływające soczewki i układ jest duży i ciężki![]()
Mi osobiście się w ogóle nie podoba - taki FZ50 z wymienną optyką. Układ przycisków stricte kompaktowy.
Jedyne co go ratuje, to te 2 rolki (obrotowy ekran, to dla mnie rzecz mocno drugorzędna).
To co jest MZ kiepskie:
- gorsza lampa niż u poprzednika
- brak podglądu GO
- brak obsługi CF
- brak dostrajania MF (AF/CF+MF)
- brak pośrednich ISO
- brak custom WB na przycisku - trzeba włazić przez menu
- tylko 3 RAWy w serii
- brak HDMI (teraz to już zaczyna być standardem)
- konieczność zmiany trybu zapisu i kompresji poprzez Menu
Pytanie jeszcze czy potrafi się synchronizować w trybie FP ...
Co do kitów, to jedynym ciekawym (jak dla amatora) jest ten 14-150 (ma podziałkę ostrości i pierścień do zmiany przysłony!). Bo ten 14-50 to wygląda jak kolejny "ciemniak" tyle, że z IS :/ Szkoda, że to nie jest następca 14-54 dla ubogich ...
Ale i tak się cieszę, że jest ruch w systemie![]()
Teraz Olek musi wypuścić E-520 z kilkoma ulepszeniami
PS. Ciekawe jak działa ten Film Mode ... ?
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Wydaje mi się, że jest to podobna sprawa jak w Fuji S5, czyli emulacja filmu analogowego.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com