Wygląda, ze takZamieszczone przez witia1
![]()
Wygląda, ze takZamieszczone przez witia1
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Leszku, prawda jest taka, że więcej punktów się przydaje, ale przede wszystkim przy robieniu zdjęć ze statywu. Wizjery olaka są na tyle małe, że przy obiektach znajdujących się poza punktami AF czasami jest ciężko ustawić ostrość. A kręcenie głowicą z zatrzymaniem focusa nie zawsze jest wystarczające ... Mi by w olku wystarczyło 9 punktów - 5 poziomie + 4 do złotej zasady podziału (+2 - na i pod centralnym) Użytkownicy Olków są świadomi ograniczeń swoich i aparatów i dlatego nie potrzebują takich bajerów jak Canon, żeby w ogóle zostać przy systemieZamieszczone przez lech2
szkoda, że i tego nie dostają ...
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Fajny wygląd aparatu - mnie zastanawia bardziej jego pozycjonowanie - czy bezpośrednia konkurencja e-510, czy niżej czy wyżej - stawiam na trochę wyżej
Nie wiem, czy ktoś zauważył ale według tego człowieczka co dał tego posta na dpreview ten aparat ma wizjer o powiększeniu 1,2 - podobnym do nowego e-3, więc stawiam, ze to będzie aparat pomiędzy e-3 a e-510
Generalnie się zgadzam - najczęściej stosuję centralny -krzyżowy- nastawiam ostrość i zmieniam kadr... Jest OK dopóki nie założę ZD50/2 i robię na pełnym otworze zdjęcia z odległości powiedzmy kilkudziesięciu cm - głębia ostrości tak mała, że owo przekadrowanie wiążę się z jakimś tam przesunięciem i ucieczką punktu ostrości minimalnie ale znacząco gdzie indziej. Wybierając punkt AF i od razu pstryk - nie ma tego - jest OK. Sprawdzałem wielokrotnie. Nawet podejrzewałem w swoim E-330 jakiś lekki FF/BF - zrobiłem jednak test statywowy, który wykazał, że jest OK - z ręki jednak dość często ta ostrość ucieka...Zamieszczone przez lech2
Pomijam zastosowania C-AF bo nie używam tego jednak tam ilość punktów AF też chyba ma spore znaczenie...
Fajny?? Eeee ...jak dla mnie to kolejny plastic-fantastic - taki FZ30/50 z wymienną optyką i lustrem ... ot co ... mała ilość przycisków na body, jego kształt i chyba tylko jedna rolka nie stawiają go powyżej E-510 ... poza tym nie wiadomo czy ma IS ...Zamieszczone przez andytown
Pozdrawiam, Robert
Możesz dać linka do tego?Zamieszczone przez andytown
Pozdrówka.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24476785
Ma za dużo ze specyfikacji e-3
11 punktowy AF
2 systemowy pomiar ostrości w Live View (stawiam na wybór między AF a detekcją kontrastu na matrycy ) jak w nikonie
Ale najciekawszego nie zacytowałeś - podpiętego obiektywu - 14-50 3.8-5.6 IS - to typowo amatorskie szkło (brak podziałki ostrości) może być interesującą alternatywa dla 14-42 i 14-45. Tylko ciekawe ile będzie kosztować ... jak więcej niż 2/3 14-54, to nie będzie miała racji bytuZamieszczone przez andytown
![]()
Pozdrawiam, Robert
bo nie zauważyłem![]()
ooo czyli jednak panas nie ma stabilizacji matrycy ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.