Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 42 z 42

Wątek: Olympus XZ2 vs. Sony RX100 a może jednak OM-D?

Jaack
    Gość

Odp: Olympus XZ2 vs. Sony RX100 a może jednak OM-D?

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jaack, w LX5 lepiej nie wychodzić ponad ISO400, ale tak jakoś się składa, że nie wychodzę. Ale można spokojnie robić na ISO 800 i 1600 na odbitkach A4 i tak nic nie widać, podobnie jak na TV HD. Jak dla mnie jest niewiele gorzej niż kit plus 4/3 czy APS-C.
    W LX7 jest o 1eV jaśniejszy obiektyw i powiedzmy że ISO też jest o 1eV lepsze, więc może być porównywalnie do kit plus 4/3 czy APS-C.

LX5 spokojnie nadaje się do noszenia w kieszeni (może nie obcisłych spodni ale w kieszeń koszuli się mieści) czego nie można powiedzieć o bezlustrowcu z naleśnikiem.
    Właśnie tak myślę że mniejsza matryca, ale jaśniejszy obiektyw może się trochę zrównoważyć w tym przypadku. Póki co szale przeważają się w stronę Panasonica GH2 lub G3 lub G5. Jednak ten LX7 wciąż siedzi w głowie. Być może swoje robi dobra opinia o LX5 oraz to że był i jest polecany do street'a. W każdym razie póki co siedzę w klimatach Lumix'a.

---------- Post dodany o 00:21 ---------- Poprzedni post był o 00:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez luna2002 Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu używam RX100. Jeśli priorytetem jest wielkość, to polecam. Ten aparat naprawdę jest malutki i można go miec cały czas przy sobie. Jeśli natomiast dopuszczacie noszenie toreb, umieszczanie aparatu w plecaku to jest wiele ciekawszych alternatyw.
    Jakoś żebym nie wiem jak się starał to do RX100 nic nie czuje.

Już prędzej LX7 może zyskać moją sympatię. Jest w tym aparaciku coś sympatycznego.

Biorąc pod uwagę mały plecak z przeznaczeniem ogólnym plus wygospodarowane stałe miejsce na powiedzmy GH2 ma to sens. Początkowo byłem zdecydowany na G3 jednak bajer z filmowaniem kusi bardzo mocno. Biorąc pod uwagę ogromny postęp na rynku w tym segmencie można przyjąć postawę oczekującą. Nabyć coś z dobrą relacją cena-możliwości i obserwować sytuację.

Oczywiście Fuji X100s lub X-E1 kuszą możliwościami jednak cena mocno przesadzona. Może kiedyś.

Zresztą nie sam sprzęt robi zdjęcia. W tej pogoni za złotym gralem dobrze o tym pamiętać i zachować zdrowy rozsądek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ2 vs. Sony RX100 a może jednak OM-D?

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Póki co szale przeważają się w stronę Panasonica GH2 lub G3 lub G5. Jednak ten LX7 wciąż siedzi w głowie. Być może swoje robi dobra opinia o LX5 oraz to że był i jest polecany do street'a.
    Są dwie różnice pomiędzy Twoimi propozycjami.
    1. Jak kupisz LX7, to poza jego zakupem, nie będziesz musiał kupować, żadnych innych klamotów.
    2. LX7 nie wymaga żadnej większej torby, wystarczy malutki pokrowiec. Przy serii Gx/GHx "pójdziesz z torbami" i dosłownie i w przenośni.

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Oczywiście Fuji X100s lub X-E1 kuszą możliwościami jednak cena mocno przesadzona. Może kiedyś.
    Jak dla mnie cała ich "zaleta" to design - środek jest rozczarowujący.
    Mi osobiście bardziej do gustu przypadają DP/SD Merill made by Sigma - obrazek nie do uzyskania inną matrycą. (Aha, wysokie ISO mam w głębokim poważaniu, po prostu nie używam, nie jest mi potrzebne).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.03.13 o 12:15