Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

  1. #1
    Awatar Endriu61
    Dołączył
    Feb 2013
    Mieszka w
    Lubań
    Posty
    33
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Witam WSZYSTKICH Serdecznie! Od tygodnia jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem Olympusa E-510!, oczywiście używanego. Przed zaskupem spędziłem kilka ładnych dób na czytaniu opinii, recenzji, testów. Kupiłem z dwoma kitami, z przebiegiem 6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe? Jeśli ktoś może mi to wytłumaczyć - to bardzo proszę .
    Ps. Na E-510 przesiadłem się z hybrydy fuji hs10 - zdjęcia z Olka ...miodzio!!!

  2. #2
    | OlyJedi Awatar Raven_Design
    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Zawiercie
    Posty
    207
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Początkowa trójka oznacza miesiąc marzec, a 2 to drugi jego dzień.
    .

  3. #3
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    368
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.

  4. #4
    | OlyJedi Awatar Jack
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Błonie
    Posty
    2.461
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Cytat Zamieszczone przez Endriu61 Zobacz posta
    ...6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe...
    Numer pliku ma niewiele wspólnego z faktyczną liczbą otwarć migawki i znaczenie jest takie, jak koledzy napisali wyżej, a cztery ostatnie cyfry - to tylko numer kolejny zdjęcia. Przy ustawieniu w menu Nazwa pliku -> Auto, system operacyjny aparatu numeruje pliki "jak leci", a więc wkładając do aparatu inną kartę, na której są zdjęcia, aparat zacznie numerować zdjęcia w kolejności zastanej na karcie. W trybie Nazwa pliku -> Kasuj, na każdej pustej karcie pamięci, aparat za każdym razem numeruje od 0001. Tak więc jedynym wskaźnikiem może być liczba z menu serwisowego, o ile oczywiście aparat nie był serwisowany. Podczas serwisowania, zawartość wskaźników w menu serwisowym ulega wyzerowaniu.

  5. #5
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    368
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.
    PS. Jeśli zdjęcia robiłeś innego dnia /a nie 2 marca / to znaczy, że masz źle ustawiony kalendarz.

  6. #6
    Awatar Endriu61
    Dołączył
    Feb 2013
    Mieszka w
    Lubań
    Posty
    33
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Serdecznie WSZYSTKIM Dziękuję za odpowiedzi! Wszystko dla mnie jasne... pozostaje mieć nadzieję, że kupiłem od uczciwego sprzedawcy i aparat nie był wcześniej serwisowany - bo o tym, że podczas serwisu licznik zostaje wyzerowny nie wyczytałem wcześniej na żadnym forum. Pozdrawiam WSZYSTKICH forumowiczów!

  7. #7
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.885
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Jak juz taki dociekliwy jestes to jak juz siedzisz w tym Meniu serwisowym to wejdz na czwarta strone i popatrz co Ci sie wyswietla obok litery D:-------
    Tylko czasem nie naciskaj klawisza OK.
    Jesli sie wyswietla cos np jak D:B0501 to znaczy,ze byl w serwisie bo mial problemy z autofokusem.A gdy nie masz tej pozycji to znaczy,ze byl,ale ktos pozniej przegladajac nacisnal klawisz OK,i juz nie ma tego w meniu do dyspozycji.Dzwoniac i pytajac w serwisie po nr urzadzenia mozna dojsc czy mieli i co robili.Tam slad jest.

  8. #8
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jun 2004
    Posty
    5.024
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Z tym menu to ostrożnie. O ile miałem e510 i nigdy przez 5 lat się nie zawiesił, o tyle mój E1 lubi się czasami zawiesić i wtedy licznik się resetuje. Mam w tej chwili napisane 4541 zdjęć, gdzie rzeczywisty przebieg jest duuuużo większy. Dokładnie nie wiem ile, bo aparat mial wymienianą migawkę.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

  9. #9
    Awatar Endriu61
    Dołączył
    Feb 2013
    Mieszka w
    Lubań
    Posty
    33
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    ... to tak naprawdę pozostaje wierzyć, że Olympus wytrzyma podobnie jak konkurenci - minimum 100000 klapnięć. Ale co tam najważniejsze, że działa , działa dobrze, bo z efektów jestem zadowolony. Jak się popsuje, to naprawię, albo kupię następny - nie dałem za niego tyle co za nowy a 800zł, więc spokojnie mogę focić dalej.

    ---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------

    Do
    Mirek54 - czyli mam rozumieć, że jeśli na str.4 -literka D brak jest j akiegokolwiek numeru tzn, że nie był w serwisie?

  10. #10
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.885
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

    Odp: Przebieg Olympusa a menu serwisowe.

    Jesli jest D z kodem to dowiesz sie co bylo naprawiane.Bez D i bez kodu to ktos wyczyscil wciskajac OK.
    Ale tak jak pisales wczesniej-wazne ,ze sprawia radosc.

    Ja jak splace swojego to tez sie bede cieszyc w pelni.Jak narazie mi wystarcza.Nawet nie korzystalem z funkcji tematycznych.Ucze sie narazie na A.

Podobne wątki

  1. Menu serwisowe PEN, E-5, XZ-1
    By Bodzip in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 43
    Ostatni post / autor: 31.12.17, 16:38
  2. Odpowiedzi: 392
    Ostatni post / autor: 17.05.14, 14:04
  3. pl menu do olympusa camedia c-350
    By paulinamac in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18.02.07, 20:24
  4. Menu serwisowe w E1 ?
    By Theo in forum E-System
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 15.09.06, 09:02
  5. oprogramowanie serwisowe
    By tomylee in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 7.09.04, 15:32

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.