Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Statystyki rynku fotograficznego

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Statystyki rynku fotograficznego

Korzystając ze statystyk Flickr'a trzeba by wszakże zapytać na samym początku - jak reprezentatywna jest grupa użytkowników tego serwisu w stosunku do ogółu osób robiących zdjęcia... Może jest tak, że serwis ten przyciąga przede wszystkim "internetowych ekshibicjonistów" oraz osoby używające serwisu do lansowania jako fotograf - artysta czy fotograf - zawodowiec.

Zauważona przez k@czy'ego wysoka popularność ajfona i C5DmkII jakby potwierdzała tę tezę.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    Zależy na jakie portale.....
    Taaaaaa......
    I ci wyjdzie, ze PEN 5 bedzie super hitem w porownaniu z E-7, ktorego Olympus nie ma zamiaru zrobic....
    W zwiazku z tym E-9 nie powstanie nawet na papierze, bo przeciez E-7 sie nie sprzedaje....
    No i dojdziemy do wyniku, ktory jest oczekiwany i pozadany przez Olympusa - lustrzanki to przeszlosc
    Brawo.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Taaaaaa......
    I ci wyjdzie, ze PEN 5 bedzie super hitem w porownaniu z E-7, ktorego Olympus nie ma zamiaru zrobic....
    W zwiazku z tym E-9 nie powstanie nawet na papierze, bo przeciez E-7 sie nie sprzedaje....
    No i dojdziemy do wyniku, ktory jest oczekiwany i pozadany przez Olympusa - lustrzanki to przeszlosc
    Brawo.
    I to właśnie jest potwierdzenie tezy, że statystyka to nauka, dzięki której różne osoby potrafią wyciągnąć różne wnioski, na podstawie tych samych wyników
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Może jest tak, że serwis ten przyciąga przede wszystkim "internetowych ekshibicjonistów" oraz osoby używające serwisu do lansowania jako fotograf - artysta czy fotograf - zawodowiec.
    Masz na myśli 95% entuzjastów fotografii?
    Żarty, żartami, ale zasadniczo masz rację. Znalezienie reprezentatywnej grupy fotografów, na której można by zbadać, co jest popularne na rynku nie jest łatwe. Flickr ma tę zaletę, że tam jest naprawdę dużo ludzi którzy kupują nowe aparaty i robią zdjęcia. W pewnych sytuacjach, gdy ciężko jest znaleźć małą reprezentatywną próbkę, można wziąć po prostu bardzo dużą próbkę.
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Zauważona przez k@czy'ego wysoka popularność ajfona i C5DmkII jakby potwierdzała tę tezę.
    k@czy też zauważył, że wyniki ww. aparatów są wielokrotnie przebite przez zwykłe małpki, które nie są pokazane na wykresach, bo żaden konkretny model się nie wyróżnia. Większy problem z Flickr jest taki że dane które podają do wglądu są przekłamane przez jakieś automatyczne skrypty. Przykładowo chciałem jeszcze sprawdzić jak popularny jest bezlusterkowy eksperyment pentaxa i w rubryce poświęconej pentaxowi nie ma nawet słowa o Q ;d Nie żebym spodziewał się tysięcy fanów Q... Ale żeby pięciu lansiarzy nawet nie było?

k@czy, to o czym piszesz to już trochę inna sprawa. Ja pisałem o tym jak teoretycznie można ocenić czy dany produkt był popularny w danym roku. To jakie wnioski z tego wyciągnie producent, i jakie aparaty w związku z tym będzie robił to już co innego. Jeśli Olympus będzie miał odpowiednie zyski na penach i kompaktach, może produkować pro puszki nie dla zysku, ale dla wizerunku firmy. A statystyka jest narzędziem jak każde inne. Młotkiem można wbić gwóźdź, zabić kogoś albo złamać sobie palec przy nieumiejętnej obsłudze. Niektórzy sądzą że statystyka służy przewidywaniu przyszłości, a ona tylko oferuje pewną szczególną perspektywę na stan obecny. Można zbadać czy lustra Olympusa były/są popularne, lecz ewentualne powstanie E-9 pozostanie zakrytą przed nami przyszłością :P

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Statystyki rynku fotograficznego - I kw. 2013

Camera & Imaging Products Association opublikowało statystyki za pierwsze trzy miesiące 2013r. W porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku widać istotne zmniejszenie poziomów produkcji.

Redukcja najbardziej dotknęła aparaty z wbudowaną optyką - prawie 50%. Lustrzanki i bezlusterkowce również ucierpiały ale wyraźnie mniej.

Poniżej zamieszczam małe zestawienie:
    Załączone miniatury Załączone miniatury statystyka_I_kw_2013.pdf  
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 4.05.13 o 16:37
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Czyli co, ludzie są już zmęczeni DR 14 EV, ISO 25000 bez szumu, 50 polowym AF? Może zaczną się uczyć robić zdjęcia, tym co jest pod ręką.

Zupełnie poważnie, aparaty w telefonach dobijają rynek foto. Sami producenci po trochu również. Ciekawe jakie są statystyki producentów filmów do analogów?
    Rolleicord, Canon
    flickr

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Ilu jest obecnie producentów filmów do analogów? Bo chyba już niewielu.

Na spadek sprzedaży pewnie wpływ ma także nasycenie rynku. Nie każdy przecież wymienia aparat co rok.

Aparaty w telefonach komórkowych na pewno zmniejszają sprzedaż tanich kompaktów.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Sporo, jedynie kodak w odwrocie. Ilford, Fuji ma sie dobrze. Adox, Rollei tez. Jada glownie na know-how Agfy.
    Lomo nie wspominam, bo nie ogarniam o co tam chodzi.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ciekawe, jaki był przychód ze sprzedaży. Bo sama ilość sprzedanych egzemplarzy jeszcze o niczym nie świadczy. Można sprzedać mniej, a zarobić więcej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ciekawe, jaki był przychód ze sprzedaży. Bo sama ilość sprzedanych egzemplarzy jeszcze o niczym nie świadczy. Można sprzedać mniej, a zarobić więcej.
    podzieliłem podawaną przez statystyki wartość wyprodukowanych aparatów przez ich ilość i porównałem te kwoty w pierwszych kwartałach 2012 i 2013 r. i tak:

średnia cena kompaktu spadła o 215 jenów
    śrenia cena lustrzanek wzrosła o 1198 jenów
    średnia cena bezlusterkowców spadła o 1321 jenów

czy ktoś pokusi się o interpretację?
    ---
    "Do Zobaczenia"