Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Statystyki rynku fotograficznego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Statystyki rynku fotograficznego

Idąc dalej tym tropem można wysnuć wniosek, że sprzedaż konsol zmniejsza sprzedaż PC do gier. A tak nie jest. Akurat osoby, które decydują się na aparat w komórce są w większości osobami, które kupiłyby aparat raz na X lat i tyle. Wzrost sprzedaży aparatów w komórkach jest prosty - praktycznie każdy telefon jest w taki czy inny aparat wyposażony i chcąc nie chcąc jestem po części skazany na jego zakup.
    The question is, who cares?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Masz prawo do własnego zdania, tak jak ja do swojego. W sumie mam wrażenie, ze polemizujesz z Janem, a nie ze mną. Ale może jestem w błędzie?
    Shit... oczywiscie Twoj post byl blizej i tak mi sie ubzduralo Z toba sie zgadzam w calej rozciaglosci - z Janem mniej

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Idąc dalej tym tropem można wysnuć wniosek, że sprzedaż konsol zmniejsza sprzedaż PC do gier. A tak nie jest. Akurat osoby, które decydują się na aparat w komórce są w większości osobami, które kupiłyby aparat raz na X lat i tyle. Wzrost sprzedaży aparatów w komórkach jest prosty - praktycznie każdy telefon jest w taki czy inny aparat wyposażony i chcąc nie chcąc jestem po części skazany na jego zakup.
    Teraz juz troche naciagasz, bo to nie sa substytuty - konsole sa raczej tylko do grania, a komputer ma troche wieksze zastosowanie. Do tego mowisz o grach, czyli nie o samych konsolach - to tak jakbys powiedzial, ze wieksza sprzedaz kompaktow spowoduje spadek sprzedazy filtrow
    Swoja droga - tradycyjnie zaczynamy zmierzac w kierunku absurdu.... chyba musze isc kupe...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Shit... oczywiscie Twoj post byl blizej i tak mi sie ubzduralo Z toba sie zgadzam w calej rozciaglosci - z Janem mniej
    no to chyba pojedynek będzie.... A Rysiek_O na sekundanta
    Ok, to żart, nie zamierzam się z nikim pojedynkować, choćby na polemiki....

Oczywiście, możliwe są różne interpretacje danych, prawdę mówiąc jest ich na tyle mało że przy odrobinie uporu praktycznie każdą da się skutecznie bronić, choćby za cenę brnięcia w absurd....

1) Co do konkurencji komórek - owszem, coraz więcej zdjęć jest nimi robione, być może część osób rezygnuje z zakupu aparatu bo ich komórka robi ładne zdjęcia jednakże, nieprawdopodobną wydaje mi się sytuacja że ktoś idzie do sklepu z zamiarem kupna aparatu fotograficznego a wychodzi z aparatem telefonicznym. Chyba jeszcze nie ten etap

2) Wydaje się to naturalne, że są lata lepszej i gorszej koniunktury. Gorszą koniunkturą tłumaczyłbym że w 2012 wyprodukowano 14 mln. mniej aparatów.

3) Co zaś się tyczy mojego postrzegania bezlusterkowców jako lokomotywy rynku - wynika ona stąd że w zakresie aparatów z wymienną optyką widać wyraźne wzrosty produkcji. W pewnej mierze dotyczy to klasycznych lustrzanek, ale ubiegły rok stał przede wszystkim premierami kilku ciekawych konstrukcji bezlusterkowych. Było o nich głośno i pewnie to przełożyło się na potencjał produkcji.

4) A lustrzanki trzymają się mocno. Tu i ówdzie można przeczytać opinie że APSC nie ma przeszłości, że ciężkie, że lustro to anachronizm... Jak widać nie do końca. Co więcej, nie sądzę żeby za sukcesem lustrzanek stały budżetowe FF. One się pojawiły stosunkowo późno by zaznaczyć się wyraźnie na rynku w skali całego roku.

5) Co do mojej tezy z pierwszego postu, że bezlusterkowce odbierają rynek kompaktom można postawić kontrę - że kompaktom odbierają rynek tanie, i ciągle taniejące, i przez to coraz bardziej popularne lustrzanki a bezlusterkowce wygryzają swoją przestrzeń tam gdzie lustrzanki już się znudziły...

pozdrawiam
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Swoja droga - tradycyjnie zaczynamy zmierzac w kierunku absurdu.... chyba musze isc kupe...
    Nie zapomnij umyć rąk
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    1) Co do konkurencji komórek - owszem, coraz więcej zdjęć jest nimi robione, być może część osób rezygnuje z zakupu aparatu bo ich komórka robi ładne zdjęcia jednakże, nieprawdopodobną wydaje mi się sytuacja że ktoś idzie do sklepu z zamiarem kupna aparatu fotograficznego a wychodzi z aparatem telefonicznym. Chyba jeszcze nie ten etap
    Błąd w założeniu. Ktoś kto ma telefon który robi wg niego fajne fotki i do tego zawsze go ma w kieszeni, nie idzie do sklepu po aparat. Wypieranie tanich kompaktów przez telefony jest faktem.

3) Co zaś się tyczy mojego postrzegania bezlusterkowców jako lokomotywy rynku - wynika ona stąd że w zakresie aparatów z wymienną optyką widać wyraźne wzrosty produkcji. W pewnej mierze dotyczy to klasycznych lustrzanek, ale ubiegły rok stał przede wszystkim premierami kilku ciekawych konstrukcji bezlusterkowych. Było o nich głośno i pewnie to przełożyło się na potencjał produkcji.
    Nie przesadzaj, wyciągasz wnioski ze swojego ogródka, a to za mało żeby uogólniać. Sporo było także premier lustrzanek, widac to choćby po dzisiaj rozdanych STARach.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Błąd w założeniu. Ktoś kto ma telefon który robi wg niego fajne fotki i do tego zawsze go ma w kieszeni, nie idzie do sklepu po aparat. Wypieranie tanich kompaktów przez telefony jest faktem.
    przecież to napisałem

Co do konkurencji komórek - owszem, coraz więcej zdjęć jest nimi robione, być może część osób rezygnuje z zakupu aparatu bo ich komórka robi ładne zdjęcia jednakże, nieprawdopodobną wydaje mi się sytuacja że ktoś idzie do sklepu z zamiarem kupna aparatu fotograficznego a wychodzi z aparatem telefonicznym. Chyba jeszcze nie ten etap
    ---
    "Do Zobaczenia"

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

...
    Oczywiście, możliwe są różne interpretacje .....
    No tak, ale przyklad z zamiarem kupna kompaktu- nietrafiony - komorki juz sa, dlatego nie ma potrzeby kupna kompaktu. Mialem kompakt przez dwa lata i uzylem go 3 razy. W koncu powedrowal do rodzicow, bo oni nie mieli telefonu z aparatem. teraz maja i kompakt znowu lezy. Stawiam dolara, ze w tym roku spadek sprzedazy kompaktow bedzie jeszcze wiekszy - kolejne powtwierdzenie tezy, ze ludzie maja piksele w nosie, tylko producenci tego nie zauwazyli Po kiego grzyba mi 14mpix w aparacie, za ktory musze zaplacic $150 jak mam 8mpix w aparacie, ktory jest zawsze pod reka i juz jest zaplacony? Nie wspomne o innych dodatkach, ktorych kompakty nie maja.
    Nie chcialbym martwic towarzystwa, ale jak bezlusterkowce w krotkim czasie nie osiagna poziomu sprzedazy lustrzanek, to wcale bym sie nie zdziwil, jakby producenci nie spieszyli sie tak w najblizszym czasie z nowymi korpusami, obiektywami, itepe, itede.

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Nie zapomnij umyć rąk
    Zeby i plecy tez umylem dla pewnosci

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Błąd w założeniu. Ktoś kto ma telefon który robi wg niego fajne fotki i do tego zawsze go ma w kieszeni, nie idzie do sklepu po aparat. Wypieranie tanich kompaktów przez telefony jest faktem....
    Dokladnie. Nie mozna myslec jak producent
    Ludzie nie potrzebuja kompaktow. Ludzie potrzebuja robic zdjecia
    A jak maja aparat w telefonie z mozliwoscia uploadu w 5 sekund na fejsbuka, to niech ktos madry im wytlumaczy, ze kompakt bez tej mozliwosci jest lepszy...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

przecież to napisałem
    Niezupoełnie, napisałeś:
    jednakże, nieprawdopodobną wydaje mi się sytuacja że ktoś idzie do sklepu z zamiarem kupna aparatu fotograficznego a wychodzi z aparatem telefonicznym. Chyba jeszcze nie ten etap
    Ja uważam że nie idzie do sklepu po aparat bo telefon już ma.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

wiesz romek1967 - nie podejmuję się z Tobą dyskutować. tak masz rację (cokolwiek miałoby to znaczyć)
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...