Strona 20 z 38 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 376

Wątek: Nikon D3 i d300

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kowal73
    mogę się mylić
    nowy kosztuje powyżej 15000?
    dodatkowo to stalka w zakresie -300
    dobre światło 2,8

a ja lubię z00m
    Mi jest wszystko jedno czy zoom czy stałka. Fajnie, że można coś kupić Jakość to sam rozumiesz... jest ostro, a koszt to poniżej 1/3 ceny najnowszej wersji. Chyba trzeba się cieszyć, że taki obiektyw można kupić w cenie naszego 50-200/2,8-3-5 i EC-14. Ceny jak zauważyłem obiektywów ze stałym 2,8 i przenoszonym napędem są relatywnie niewysokie. Ludzie troszkę na szybkośc AF narzekają, ale Nikonowcy są pod tym względem baaaardzo rozpieszczeni

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Nie wydaje mi się by było to realne. Radek kiedyś napisał by porzycić marzenia o FF. Nie ten system Olympus nie jest producentem matryc. To jest jakiś problem.
    A Nikon Jest?
    Chyba nikt na chwilę obecną nie wie kto jest producentem matryc będących sercem D3 oraz D300. Już różne opienie czytałem.

Cytat Zamieszczone przez grizz
    Nie wiem co się ludzie na ten FF uparli... przecież to tylko obrana dziesięciolecia temu konwencja... równie dobrze mogłobyc 30 jak i 40mm...
    Dla mnie wielkość jest bez znaczenia pod warunkiem, że ta mniejsza daje obraz porównywalny z tą większą Rozumiesz

Cytat Zamieszczone przez tomek s
    The z00m, jak dobrze pamiętam to Ty już kiedyś "wyprzedawałeś" E-system, wtedy to był Canon, teraz Nikon zobaczymy, czy aby na pewno Jeśli tak to pogratulować odważnej i chyba słusznej decyzji
    pzdr
    Tak to prawda. Tylko co do Nikona uczciwie napiszę totalnie się pomyliłem. D300 robi wrażenie. Tego oczekiwałem po E-next. Skoro nie ma E-next to będzie D300. Ślubu z Olympusem nie brałem. Jak widać Olympus ma czas i nie musi się śpieszyć. To co mnie z D300 najbardziej interesuje to wysokie ISO (opieram się o opinię Piotra/admina nikon.org.pl oraz dostępne zdjęcia ISO6400) oraz system AF. Nie spodziewałem się takiego postępu u Nikona. Decyzja zapadła. Już kupiłem Nikkor 300/2,8 AF IF-ED Tak więc stało się.

Nikon walczył z szumami, podobnie jak Olek, może teraz, w nowym wcieleniu już nie będzie, kto wie ?
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    The Zoom:

tak się składa, że kilka minut miałem w ręce obiektyw tele na śrubokręcie ze światłem 2.8... byłem pod wrażeniem, zarówno pracy AF i tym jak ten obiektyw kopie po rękach...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Napisał JK

Cytat:
    Napisał jurgen
    ".... Z mojego pkt widzenia D300 bedzie lepszy, tańszy, no i bedą 2*D300.
    Z drugiej stroni kusi ten D3, zobaczymy"

No i co zobaczysz? Co tam kusi?

W D3 obiektywy ci się "skrócą" do normalnych rozmiarów. Trybu DX raczej nie włączysz, bo to da obrazek o wymiarach mniej około 2837 x 1888 pikseli i sensowne zdjęcie w maksymalnym formacie formacie 15x20 (jako crop100%). Do znaczków pocztowych wystarczy, do albumu cioci Jasi też. Tylko kto rozsądny będzie do takich zadań kupował D3? Moim zdaniem ten crop DX może się nada do gazet codziennych i internetu, bo do robienia sensownych zdjęć w nieco większym formacie będzie to zbyt mało. Jeśli porówna się obraz DX z D300 ( 4288 x 2848 ) i D3 ( 2837 x 1888 ), to raczej nie ma czego porównywać. Crop DX w D3 to bardziej bajer niż realna potrzeba.

Te 11 klatek na sekundę, to też tylko bajer. Chcieli być najszybsi, więc są. A to, że robienie zdjęć seryjnych przy wyłączonym AF raczej mija się z celem, to już drobiazg. W praktyce będzie musiało wystarczyć te 9 klatek na FF, czyli przy znacznie większym, cięższym i droższym obiektywie. Ja bym wolał te 8 klatek z D300 i dłuższy obiektyw.

To wybieranie jednego z 51 pól AF do reporterki, to też raczej pomyłka. Coś dynamicznego będzie się działo, a my naciskamy przycisk PAUSE, zatrzymujemy wszystkie obiekty w bezruchu, wybieramy pole AF, naciskamy PLAY i robimy zdjęcie. Na takie zabawy z AF trzeba mieć czas, a w reporterce decydują często ułamki sekund. Rekord, rekordem, ale to chyba też głównie bajer.

Matryca FF 12mpix do ladszaftów drukowanych w dużym formacie, to też średnie rozwiązanie. Tu D300 nie będzie gorsze, za to tańsze. Przecież robi się te zdjęcia na niższym ISO, więc szumów praktycznie nie ma, a rozdzielczość zdjęcia będzie nieco większa z D300.

Nie odbierajcie tego, jak krakanie i narzekania. Zastanawiam się tylko do czego taki aparat za 20 tys. PLN może się nadać? Do czego mogą sie nadać różne jego bajery? Reporter z sejmu potrzebuje jednego zestawu funkcji, reporter sportowy innego zestawu, a ten NG jeszcze czegoś innego. Moim zdaniem ta puszka jest jak zoom 12x, do wszystkiego i do niczego. Myslę, że D3 przegra z D300 wszędzie tam, gdzie potrzebne są długie szkła i dobra jakość zdjęć na DXie. Wszędzie, gdzie rolę odgrywa cena i ciężar. Sądzę, że Nikon się z tym liczył od samego początku, bo jeśli porównać specyfikacje D3 i D300, to wszystko co najważniejsze w D300 też jest, a D3 wygląda trochę jak bardziej bajerancka, bardziej wypasiona zabawka za gigantyczną kasę. Ale może się mylę. No coż, czas pokaże.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jps
    Napisał JK

Cytat:
    Napisał jurgen
    ".... Z mojego pkt widzenia D300 bedzie lepszy, tańszy, no i bedą 2*D300.
    Z drugiej stroni kusi ten D3, zobaczymy"

No i co zobaczysz? Co tam kusi?

W D3 obiektywy ci się "skrócą" do normalnych rozmiarów. Trybu DX raczej nie włączysz, bo to da obrazek o wymiarach mniej około 2837 x 1888 pikseli i sensowne zdjęcie w maksymalnym formacie formacie 15x20 (jako crop100%). Do znaczków pocztowych wystarczy, do albumu cioci Jasi też. Tylko kto rozsądny będzie do takich zadań kupował D3? Moim zdaniem ten crop DX może się nada do gazet codziennych i internetu, bo do robienia sensownych zdjęć w nieco większym formacie będzie to zbyt mało. Jeśli porówna się obraz DX z D300 ( 4288 x 2848 ) i D3 ( 2837 x 1888 ), to raczej nie ma czego porównywać. Crop DX w D3 to bardziej bajer niż realna potrzeba.

Te 11 klatek na sekundę, to też tylko bajer. Chcieli być najszybsi, więc są. A to, że robienie zdjęć seryjnych przy wyłączonym AF raczej mija się z celem, to już drobiazg. W praktyce będzie musiało wystarczyć te 9 klatek na FF, czyli przy znacznie większym, cięższym i droższym obiektywie. Ja bym wolał te 8 klatek z D300 i dłuższy obiektyw.

To wybieranie jednego z 51 pól AF do reporterki, to też raczej pomyłka. Coś dynamicznego będzie się działo, a my naciskamy przycisk PAUSE, zatrzymujemy wszystkie obiekty w bezruchu, wybieramy pole AF, naciskamy PLAY i robimy zdjęcie. Na takie zabawy z AF trzeba mieć czas, a w reporterce decydują często ułamki sekund. Rekord, rekordem, ale to chyba też głównie bajer.

Matryca FF 12mpix do ladszaftów drukowanych w dużym formacie, to też średnie rozwiązanie. Tu D300 nie będzie gorsze, za to tańsze. Przecież robi się te zdjęcia na niższym ISO, więc szumów praktycznie nie ma, a rozdzielczość zdjęcia będzie nieco większa z D300.

Nie odbierajcie tego, jak krakanie i narzekania. Zastanawiam się tylko do czego taki aparat za 20 tys. PLN może się nadać? Do czego mogą sie nadać różne jego bajery? Reporter z sejmu potrzebuje jednego zestawu funkcji, reporter sportowy innego zestawu, a ten NG jeszcze czegoś innego. Moim zdaniem ta puszka jest jak zoom 12x, do wszystkiego i do niczego. Myslę, że D3 przegra z D300 wszędzie tam, gdzie potrzebne są długie szkła i dobra jakość zdjęć na DXie. Wszędzie, gdzie rolę odgrywa cena i ciężar. Sądzę, że Nikon się z tym liczył od samego początku, bo jeśli porównać specyfikacje D3 i D300, to wszystko co najważniejsze w D300 też jest, a D3 wygląda trochę jak bardziej bajerancka, bardziej wypasiona zabawka za gigantyczną kasę. Ale może się mylę. No coż, czas pokaże.
    Może jakiś komentarz Nie wiem co ta wypowiedź ma nam uświadomić... D300 zapowiada się świetnie, a D3 z powodu ceny mnie nie interesuje. Niedawno czyszczenie matrycy oraz LV chłopakom od Nikona również wydawały się zbędnymi bajerami. Chciałbym by użytkownicy e-systemu mieli powody do takiego narzekania

| OlyJedi Awatar kaefpe
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niedawno czyszczenie matrycy oraz LV chłopakom od Nikona również wydawały się zbędnymi bajerami.
    Olek już miał, Canon wprowadził to oni też musieli, nie mogli być w tyle.
    Sam osobiście uważam że LV to taki bajer bardziej, nie wiem kto będzie
    tego używać - chyba tylko fotoreporterzy w sejmie jak jest ciasno i trzeba
    unieść aparat nad głowy innych jak się stoi daleko, żeby złapać dobry kadr

niedługo dojdzie do tego że lustra pójdą w ślad za kompaktami, władują tam
    nagrywanie filmów, może jeszcze mp3 żeby się fotograf nie nudził itp..
    Olympus E-500 + ZD 14-42mm + 2x Wireless Flash
    Nikon F80 with MB-16 + Nikkor 70-300mm

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaefpe
    niedługo dojdzie do tego że lustra pójdą w ślad za kompaktami, władują tam
    nagrywanie filmów, może jeszcze mp3 żeby się fotograf nie nudził itp..
    Pssst ... czemu wyjawiasz tajemne funkcje nowego 50D? a 1Ds MK IV będzie miał odtwarzacz filmów na swoim 4-calowym ekranie
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Tja ... zanim dojdziesz do tego, który Ciebie interesuje, to motyw już dawno zniknie
    Poza tym układ tych punktów jest o tyle (MZ) bezsensowny, że wszystkie są skupione w centrum kadru, a nie ma nic ani na brzegach ani w złotych punktach podzialu ... Mi osobiście bardziej podoba się ten stary typ AF

I jeszcze jedno - trzeba chyba zmienić powiedzenie "od nadmiaru głowa nie boli"
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Tja ... zanim dojdziesz do tego, który Ciebie interesuje, to motyw już dawno zniknie
    Poza tym układ tych punktów jest o tyle (MZ) bezsensowny, że wszystkie są skupione w centrum kadru, a nie ma nic ani na brzegach ani w złotych punktach podzialu ... Mi osobiście bardziej podoba się ten stary typ AF

I jeszcze jedno - trzeba chyba zmienić powiedzenie "od nadmiaru głowa nie boli"
    a trafienie AF tam gdzie się chce będzie równe trafieniu 6 w totolotku
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5