Jeśli nie nastąpi to dosyć szybko to FF może stać się taką samą niszą jaką jest średni format dla fotografii analogowej.Zamieszczone przez m_o_b_y
Jeśli nie nastąpi to dosyć szybko to FF może stać się taką samą niszą jaką jest średni format dla fotografii analogowej.Zamieszczone przez m_o_b_y
Tak się na 100% nie stanie - ot choćby ze względu na cenę body i obiektywów. Porównaj sobie ceny FF i średniego formatu. Nawet jeżeli ceny FF pozostałyby bez zmian, to i tak będzie na nie stać X razy więcej osób niż na FF ...Zamieszczone przez skow
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Ciekawe, że od premiery nowych nikonów, nagle wszyscy stali się zadeklarowanymi zwolennikami wysokich iso. 1600, 3200, 6400 - o św. Olku !!, nie używam iso wyższego niż 400, sporadycznie 800 i myślę, że po krótkim rachunku sumienia pozostali też używają iso większego niż 400 w góra 10% zdjęć. Więcej, dam głowę, że zarówno posiadacze sMarków, jak i nowych Nikosiów, nie będą używać w praktyce tych wysokich iso (będą je natomiast zachwalać na forum). W dalszym ciągu panikujecie, jakby się miała wojna zbliżać. Zaczyna mi się udzielać ten nastrój grozy i zaraz skoczę do sklepu kupić mąki, cukru i kilka śrubokrętów Nikona - do E-1 w sam raz się nadadzą![]()
Chyba nikt na chwilę obecną nie wie kto jest producentem matryc będących sercem D3 oraz D300. Już różne opienie czytałem.Zamieszczone przez grizz
Dla mnie wielkość jest bez znaczenia pod warunkiem, że ta mniejsza daje obraz porównywalny z tą większąZamieszczone przez grizz
Rozumiesz
![]()
Tak to prawda. Tylko co do Nikona uczciwie napiszę totalnie się pomyliłem. D300 robi wrażenie. Tego oczekiwałem po E-next. Skoro nie ma E-next to będzie D300. Ślubu z Olympusem nie brałem. Jak widać Olympus ma czas i nie musi się śpieszyć. To co mnie z D300 najbardziej interesuje to wysokie ISO (opieram się o opinię Piotra/admina nikon.org.pl oraz dostępne zdjęcia ISO6400) oraz system AF. Nie spodziewałem się takiego postępu u Nikona. Decyzja zapadła. Już kupiłem Nikkor 300/2,8 AF IF-ED Tak więc stało się.Zamieszczone przez tomek s
jezusie ale ceny nikorów lecą na pysk. Taki obiektyw za 5000,00 a ile nowy kosztuje?
Czytając niektóre wypowiedzi zastanawiam się, kiedy umówimy się na zbiorowe sepuku klubu Olympusa. No, lub co najmniej na tygodniowe tarzanie się w popiole
Mam aparat, nie zarabiam jeszcze nim pieniążków, ale jakby co - to chyba logiczne, że dopasuję sprzęt do swoich wymagań. Lub też, tak go wykorzystam, żeby spełniał moje wymagania. Zastanawiam się, jak dawniej robiono zdjęcia, dysponując takimi prymitywnymi metodami i technologiami.
The z00m, ja bym poczekał z tymi zachwytami nad d300 do czasu aż będzie na półkach. D200 też miał być taki idealny a jak wszyscy wiemy nie jest. D300 to na pewno hicior ale czy będzie wart pieniędzy jakie za niego zażąda nikoś to się dopiero okaże.
Nie lecą kolego. To wersja najstarsza. Z przenoszonym napędem. Od tego czasu pojawiły się dwie kolejne wersjeZamieszczone przez kowal73
Mówią, że można ten model poniżej 4k kupić chociaż przeglądałem e-bay i ceny w okolicach 1300$ przy niewielkiej dostępności (jedna, dwie szuki). W takim stanie jak ten mój nie znalazłem obiektywu. Fakt, że można takie szkło wyrwać za 5k troszkę mnie zaskoczył. Nigdy nie przyglądałem się używanym obiektywom konkurencji, a tu proszę. Dlatego go kupiłem. Większe pieniądze kosztować będzie nawet używany 50-200 z EC-14
I jak się nie denerwować
Bazuję na wstępnych informacjach oraz opiniach ludzi, którzy mieli tę puszkę w rękach. Zdjęcia ISO6400 są już dostępne w sieci. Ja go nie muszę mieć jako jeden z pierwszych. Poczekam na pierwsze opinie. Kupię jak sytuacja będzie klarowna. Co do D200... to była jedyna wpadka Nikona jaka pamiętam. Myślę, że z D300 się nie powtórzyZamieszczone przez sławekb
![]()
mogę się mylić
nowy kosztuje powyżej 15000?
dodatkowo to stalka w zakresie -300
dobre światło 2,8
a ja lubię z00m![]()
Rozumiem, ale własnie... 35m to nie jest "ta większa"Zamieszczone przez The z00m
Są wieksze ;p
EDIT: dlaczego porównujecie nikkora 300mm z Zuiko 300mm jak w efekcie jeden to
300mm (ew 450)a drugi to 600?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.