Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 376

Wątek: Nikon D3 i d300

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    The z00m nie ukrywam, że Twoja wypowiedź podoba mi się, i też się z nią zgadzam. Jeżeli celujesz już tak wysoko.. blisko lub wręcz FF. To niestety Olek tego nie da i chyba prędko nic nie zaoferuje. Natomiast będzie to świetny wybór dla zaawansowanego amatora, lub zapasowe narzędzie dla zawodowca. To raczej będzie dodatkiem, albo dla tych którzy głównie cenią sobie lekkość i niski ciężar.

BTW
    Kiedy oficjalnie mają pokazać E3 ?
    Tu nie chodzi o mierzenie wysoko. Każdy ma mniejsze lub większe pieniądze. Każdy ma ich za mało. Hobby jest również różnie traktowane. Każdy amator chce kupić jak najlepszy sprzęt za jak najmniejsze pieniądze. I nikt nie chce pieniędzy wtopić. Problem u Olka pojawia się w sytuacji, gdy taki 35-100/2,0 staje się dla Ciebie realny. Do tego czasu pisanie, że "miałbym to bym wydał w ciemno" można między bajki wsadzić. Musisz stanąć przed takim dylematem by wiedzieć jak się zachowasz. W e-systemie od dłuższego czasu kombinuję jak zwiększyć ogniskową. 50-200 i EC-14 to max. Później to już tylko dziesiąt tysięcy lub 15k za używane ZUIKO 300/2,8 z porysowanymi soczewkami leżące na interfoto Wczoraj przeglądam szkiełka pod Nikona i bach... jest wspominany Nikkor 300/2.8 AF IF-ED w idealnym stanie. I ludzie piszą, że można to szkiełko już poniżej 4k kupić chociaż nie w takim stanie. Sam zibi pisałeś "po co się męczyć?" i przy okazji ludzi na forum

Cytat Zamieszczone przez dinx6
    Olek niech idzie swoją drogą, byle zbytnio nie odstawał. Ja mu gorąco kibicuję i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie.
    Z tym odstawaniem to będzie różnie. E-3 pokaże czy ma z tym formatem większe szanse by zawsze kręcić się koło stawki. Patrzę na fotki z D300 na ISO6400 oraz czytam opinie tych co byli na prezentacji i jakoś mam wątpliwości. Zobaczymy jak nowe Nikony radzą sobie z zakresem tonalnym bo jeśli chodzi o wysokie ISO to zaryzykuję stwierdzenie, że E-3 nie będzie miał szans. E-3 na rynku nie ma więc to spekulacje, ale...

Nie sądzę bym jesienią miał w e-systemie alternatywę dla zestawu Nikkora 300/2.8 AF IF-ED oraz użytecznego ISO3200 (jeśli jest tak jak piszą) z D300. I jeśli nawet D300 będzie kosztował 1700EUR to taki zestaw wyjdzie około 12k przy idealnym stanie obiektywu. Jak jest lub będzie u Olka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Leica ie stanowi klu tego systemu. Tu decyduje OLek, a tu sie ruszyło, SPoro nowych i aparatów i nowe obiektywy. Widać że system żyje... i będzie raczej żył
    Dokladnie, dlatego nie rozumiem takich argumentow z kosmosu, jak ten m_o_b_y'ego. E-system ma swoje zalety, jak chocby 14-54 o czym ciagle jest mowa i na pewno sa one wiecej warte dla uzytkownika niz "zaangazowanie" w system Leici, z czego od dluzszego czasu nic nie wynika.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    przy pomocy FF Canon bardzo daleko uciekł konkurencji.
    Wobec braku riposty konkurentów, cena wiodącego aparatu FF Canona stoi od dłuższego czasu w miejscu, na bardzo wysokim poziomie.
    Nie można wykluczyć, że FF kiedyś stanie się obowiązującym standardem, ale nieco potrwa, zanim to nastąpi.
    Uciekł, ale Nikon już go dogonił. Od wprowadzenia FF do utrwalenia jego pozycji w systemie już krótka droga. Co do Nikona to się pomyliłem. Myślałem, że crop zagościł u niego na najbliższe kilka lat jako jedyny format. To by z czasem wykończyło Nikona. Tak myślę... FF wprowadzi pewnie jeszcze SONY i z czasem o ile nie padnie Pentax. Będziemy na rynku mieli zarówno cropa jak i FF.

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Obserwując to co się dzieje wcale nie wykluczam, że Olek może w następcy E-P1 zrobić takie rozwiązanie jak Nikon w D3 - wprowadzi matrycę FF lub FF/2 z trybem kompatybilności (crop) z 4/3. Modele E-510 i teoretyczny E-XX bedą korzystać z 4/3, a przez te 2-3 lata Olek wprowadzi nowe wersje szkieł dla FF dlo Profi. Tylko wtedy będzie szkoda rozstawać się z obecnymi słoikami ... (ew. pierwsi nabywcy dostaną upgrade swoich szkieł do FF po okazyjnych cenach )
    Nie wydaje mi się by było to realne. Radek kiedyś napisał by porzycić marzenia o FF. Nie ten system Olympus nie jest producentem matryc. To jest jakiś problem. Nie wiem jakie jest zaangażowanie Panasonica, ale bycie zdanym na łaskę innej firmy może być dla Olka z czasem kłopotliwe. Patrząc na postęp jaki się dokonał u Canona oraz Nikona jakość z mniejszej matrycy jak FF może być również powalająca. Wysokie ISO z 1D MkIII oraz (cały czas niepotwierdzona licznymi testami) z D300 mnie osobiście zaskoczyła. Czyli i w e-systemie może być duuuuuużo lepiej. Tylko to zależy od Panasonica nie zaś Olympusa

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Nie wydaje mi się by było to realne. Radek kiedyś napisał by porzycić marzenia o FF. Nie ten system Olympus nie jest producentem matryc. To jest jakiś problem.
    Tak jak lustrzanki konkurencji korzystają z obiektywów pod klatkę 36x24, tak Olympus ma swoją "pełną klatkę", pod którą stworzył szkła. Koło obrazowe szkieł 4/3 nie kryje klatki 36x24 i w ten sposób nie możliwe staje się zrobienie sensora 36x24 dla 4/3.
    "My już mamy nasze FF".

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie wydaje mi się by było to realne. Radek kiedyś napisał by porzycić marzenia o FF. Nie ten system Olympus nie jest producentem matryc. To jest jakiś problem.
    A Nikon Jest?

Nie wiem co się ludzie na ten FF uparli... przecież to tylko obrana dziesięciolecia temu konwencja... równie dobrze mogłobyc 30 jak i 40mm...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    The z00m, jak dobrze pamiętam to Ty już kiedyś "wyprzedawałeś" E-system, wtedy to był Canon, teraz Nikon zobaczymy, czy aby na pewno Jeśli tak to pogratulować odważnej i chyba słusznej decyzji
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    . Jedynie z GO i bokeh trzeba trochę powalczyć - ale to odpowiednimi szkła też da się przezwyciężyć.
    Niestety się nie da i dać się nigdy nie będzie, prawa fizyki się nie zmienią.

Uciekł, ale Nikon już go dogonił.
    Zbyt pochopny wniosek!! Trzeba poczekać na zdjęcia z D3 - jaka dynamika, w jakim zakresie itd. Może być tak, że Nikon z racji produkcji na nowszym steperze będzie miał lepsze matryce niż Camuń, który dopiero stawia nową fabrykę w której prawdopodobnie będa nowej generacji steppery. Może być jednak i tak, że matryca Nikona będzie mimo wielkości FF sprawowac się jak ta w D80
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie wydaje mi się by było to realne. Radek kiedyś napisał by porzycić marzenia o FF. Nie ten system Olympus nie jest producentem matryc. To jest jakiś problem. Nie wiem jakie jest zaangażowanie Panasonica, ale bycie zdanym na łaskę innej firmy może być dla Olka z czasem kłopotliwe.
    Kiedyś boss Nikona też mówił, że nie będzie FF i żeby się uwiarygodnić pokazał kilka nowych szkieł DX ... zresztą kiedyś na forum były ciekawe dywagacje o zmianie matrycy na kwadratową A co do producentów matryc - był kodak, nie ma kodaka, jest panasonic, może go nie być - może Olek zakupi tą samą matrycę, co ma D3 i też będzie wymiatać
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Tak jak lustrzanki konkurencji korzystają z obiektywów pod klatkę 36x24, tak Olympus ma swoją "pełną klatkę", pod którą stworzył szkła. Koło obrazowe szkieł 4/3 nie kryje klatki 36x24 i w ten sposób nie możliwe staje się zrobienie sensora 36x24 dla 4/3.
    "My już mamy nasze FF".

Pozdrawiam
    Wiem Radku. Uważnie czytam to co piszesz. Pisałeś już o tym nie raz. Mi wyłącznie chodzi o wielkość matrycy 36x24. Dla mnie crop niesie więcej zalet niż wad. Pod warunkiem, że jakość z mniejszej matrycy jest na akceptowalnym poziomie. Użyteczne wysokie ISO oraz duża rozpiętość tonalna i nikt nie będzie bełkotał o GO i rozmyciach nieostrości. Tego jestem pewien.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    "My już mamy nasze FF".

To prawda, ale może coś wymyślą - np FF/2?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....